MLADI GENIJALAC

STUDENT PMF-a RIJEŠIO EINSTEINOV TEST ZA SAMO 15 MINUTA Na prvu se čini da je lagan, ali...

Student sa zagrebačkog PMF-a, Jan Perutka, riješio je Einsteinov test inteligencije, kojeg prema riječima samog slavnog fizičara može riješiti samo dva posto svjetske populacije, u samo 15 minuta, piše srednja.hr, portal koji je test ponudio na rješavanje svojim čitateljima.

Zahtjevan matematički zadatak, samo naoko lagan, koncipiran je na način da je potrebno popuniti 25 polja i otkriti tko živi u kojoj kući, koje je nacionalnosti, koje piće pije, kojim se sportom bavi i kojeg kućnog ljubimca ima.

Test uopće nije jednostavan kako se na prvu čini, a cilj je riješiti ga u što kraćem roku bez zapisivanja.

- Meni je za izradu trebalo 15 minuta, a iako sam s Prirodno matematičkog fakulteta, zapravo sam na smjeru na kojem samo prvi semestar imamo matematiku. Mislim da zadatak ipak može riješiti 20-ak posto svjetske populacije - kazao je Jan Perutka.

Ovaj kompleksni zadatak i ne izgleda kao nedostižna misija, ali tek kad ga objasni vrsni matematičar.

- Osnovni razlog kompleksnosti ovog zadatka je isprepletanje više tvrdnji, koje ako se bolje pogledaju, na kraju isključe jedna drugu. Međutim nije svatko u stanju uvidjeti svezu između dvije ili čak tri varijable, kao i u primjerice jednadžbi s više nepoznanica, pa se stoga zadatak čini težim nego što zapravo jest, zaključio je Perutka, piše srednja.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:13