RAZOTKRIVAMO >> ZAŠTO JE OVA GENERACIJA NAJSLABIJA U ŠEST GODINA

Studenti priznaju: Mi smo copy paste generacija, Google nas je poglupio

U srednjim školama ne učimo s razumijevanjem i to je glavni krivac za loše rezultate, kažu studenti

ZAGREB - Znate onu poslovicu “Google makes you stupid”? E, pa čini mi se da nas je Google sve oglupavio. Mi smo vam “copy paste” generacija! - otvoreno mi priznaje brucoš s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Mislav Tomljanović, koji je ovim riječima najbolje opisao što je uzrok poraznih rezultata istraživanja koje je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva pokazalo da su studenti sve manje motivirani za učenje, da ne znaju kritički razmišljati, da na fakultet dolaze bez predznanja iz srednje škole i da zbog toga imaju sve lošije ocjene.

Mislav je inteligentan mladić, ali kao i njegovi vršnjaci živi ubrzano i priznaje da pripada generaciji “prepisivača”. Ima 19 godina i studira psihologiju. Alternativac je, kao i većina njegovih kolega na studiju.

I elita je sve lošija

Dok razgovara sa mnom ne zamuckuje, a vokabular mu je bogat. Međutim, ne da mu se previše čitati knjige ni učiti. O svemu se informira preko internet. Tako je položio i državnu maturu, napisavši esej o “Zločinu i kazni”, a da knjigu nije ni vidio, a kamoli pročitao!

- Ne znam koji su bili njihovi kriteriji i nije mi jasno kako sam prošao, ali očito je ta državna matura prelagana i trebalo bi je pooštriti, ili ponovno uvesti prijemne ispite, inače će se na fakultete upisivati bilo tko, bez stvarnog znanja. “Zločin i kaznu” nisam pročitao već sam na Wikipediji pronašao informacije o fabuli, glavnim likovima te kako završava knjiga i - napisao esej - priznaje mi Mislav, koji je završio IV. gimnaziju u Zagrebu i kaže da je to elitna škola, ali da su i tamo generacije sve lošije i lošije.

Mislav, kao ni većina njegovih vršnjaka, ne zna kritički razmišljati.

- Sigurno je glavni problem što studenti ne uče s razumijevanjem, nego samo štrebaju. Ja sam išao u MIOC pa donekle imam znanje, ali oni koji su došli iz nekih drugih škola zapinju na matematici i fizici. Moramo naučiti razmišljati i učiti s razumijevanjem - kaže mi Goran Vladika, student 2. godine FER-a.

Matura je prelagana

Njegov kolega, Dino Medvidović, smatra da je glavni razlog neuspjeha kombinacija sve težih ispita i neučenja.

Za ovako porazne rezultate, 19-godišnji brucoš iz Zadra, Niko, pak, krivi uvođenje državne mature i Bolonje.

- Bolonja nije skupljanje znanja, već bodova. Može netko biti genijalac, ali ako ne dođe na predavanje, neće dobiti ni ECTS bodove. Kada je o državnoj maturi riječ, ona je prelagana pa se upisuju mnogi. Kod nas je 60 posto studenata palo prvu godinu jer nisu položili matematiku 1 i s time imamo najgori prosjek u povijesti. To je svojevrsno čišćenje onih koji nisu ni trebali biti upisani - smatra mladi Zadranin.

Zbog matematike je Vladimir morao ponovno upisati prvi semestar. On smatra da je to zbog toga što je došao iz Klasične gimnazije, gdje nisu dovoljno učili matematiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:06