REAKCIJA MINISTRA

'STUDENTI, ZAVRŠITE FAKULTETE PRIJE 26. GODINE' Jovanović o ukidanju besplatnog zdravstvenog

'Naš je poticaj studentima da svoje fakultete dovrše puno prije nego što je to bila praksa u proteklom razdoblju'
Zagreb, 210813.Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta organiziralo je danas svecano potpisivanje ugovora u okviru natjecaja dodjele bespovratnih sredstava pod nazivom Integracija skupina u nepovoljnom polozaju u redoviti obrazovni sustav.Na fotografiji: Ministar Zeljko Jovanovic.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar / CROPIX

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je danas da zdravstvena zaštita niti jednog redovnog studenta ne može biti dovedena u pitanje, ali i napomenuo kako bi bilo dobro da do 26 godine svi završe svoje fakultete jer se u Hrvatskoj predugo studira.

Jovanović je to rekao prije sjednice Vlade na pitanje novinara hoće li studenti nakon 26 godine izgubiti pravo na zdravstveno osiguranje, s obzirom da od 1. srpnja, prema novom Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju, redovitim studentima prestaje obvezno zdravstveno osiguranje kada navrše 26 godina.

Dosad su studenti od 18. do 26. godine pravo na besplatno zdravstveno osiguranje ostvarivali preko članova obitelji, a nakon 26. godine to su pravo ostvarivali putem fakulteta.

Jovanović je podsjetio kako programski ugovori koje su potpisali sa svim sveučilištima omogućuju da sveučilišta koja skrate rok studiranja dobiju dodatnu stimulaciju.

"Prema tome, naš je poticaj studentima da svoje fakultete dovrše puno prije nego što je to bila praksa u proteklom razdoblju", dodao je Jovanović.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je kako tu neće biti nikakvih ušteda i da je novi članak Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju praktički identičan članku 10. starog zakona iz 2008., koji je također ostavljao tu mogućnost. Dodao je kako će u koordinaciji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta pokušati naći iznimke.

Na pitanje hoće li ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta sufinancirati prijevoz učenika, ministar Jovanović je najavio kako je ta odluka spremna te će se naći na idućoj sjednici Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:04