IN MEMORIAM

Sućut predsjednice Grabar Kitarović obitelji akademika Radoslava Katičića

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.08.2019. u 13:12

Zagreb, 280519.
Dvorana Vatroslav Lisinski.
Svecanost povodom 28. obljetnice oruzanih snaga RH.
Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Kolinda Grabar Kitarović

ZAGREB - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uputila je u ponedjeljak sućut obitelji akademika Radoslava Katičića u kojoj ističe da je taj jezikoslovac svojim vrijednim znanstvenim opusom zadužio europsku znanost i kulturu.

"Sa žaljenjem sam primila vijest o smrti akademika Radoslava Katičića, znanstvenika međunarodnog ugleda koji je svoju karijeru posvetio jezicima kao vrhunski lingvist i utemeljitelj katedre za lingvistiku i indologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je bio omiljeni profesor  generacijama studenata koji su voljeli njegova predavanja i upijali njegovo enciklopedijsko znanje", stoji u sućuti.

Predsjednica napominje da je akademik Katičić bio jedan od autora „Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika“ te je kao vrhunski poznavatelj svjetskih jezičnih kultura svjestan važnosti očuvanja nacionalnog jezika, a time i identiteta svakog naroda.

"Svojim vrijednim znanstvenim opusom zadužio je europsku znanost i kulturu, brojna europska sveučilišta na kojima je predavao i surađivao, a svojim cjelokupnim djelom posebno hrvatsku znanost u kojoj je postavio temelje za proučavanje novih lingvističkih spoznaja", napisala je predsjednica.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo