AGONIJA ZAVRŠILA

Sud oslobodio krivnje heroja koji je Trnje spasio od poplave: ‘Jednom inspektoru bilo je vidno neugodno...‘

‘Osjećao sam se kao klošar i kriminalac nakon što me policija optužila da sam narušavao javni red i mir i pritom ih vrijeđao‘
Tihomir Blagus
 Goran Mehkek/Cropix

- Ne mogu vam opisati koliki mi je kamen pao sa srca. Osjećao sam se kao klošar i kriminalac nakon što me policija optužila da sam narušavao javni red i mir i pritom ih vrijeđao. To naprosto nije bilo tako. Srećom, postojala je snimka postupanja jer ne znam u protivnom kako bih dokazao istinu. Teško je protiv policije. Policijska riječ itekako ima težinu i nikad s njima nisam imao posla do toga dana. Suđenje se rastegnulo na pet ročišta, a presuda je bila dva sata nakon posljednjeg održanog u utorak. I nitko nije znao ishod sve dok jučer na sud nije otišao netko iz ureda mog odvjetnika te mi dostavio veselu vijest nakon desetomjesečne agonije – kaže za Jutarnji list Tihomir Blagus kojeg je Općinski prekršajni sud u Zagrebu oslobodio krivnje.

A ta loptica 'krivnje' na njega je bačena lanjskog srpnja, dan nakon velike poplave u Zagrebu. Blagus i njegov susjed Domagoj Vorberger su, zapravo, promptnom reakcijom i trezvenim razmišljanjem spasili cijeli zagrebački kvart Trnje od poplave. Kad su vidjeli da im voda potapa domove na Trnjanskom nasipu, riskirali su vlastite živote i provalili 200-tinjak metara dalje u ustavu Hrvatskih voda kako bi podignuli branu i otpustili vodu da oteče u Savu. Herojski čin "nagrađen" je optužnim prijedlogom, a nema dana kada se Blagus ne sjeti kobne večeri kao i onog što je uslijedilo poslije s policijom.

image
Tihomir Blagus
Goran Mehkek/Cropix

Dok su nakon neprospavane noći čistili posljedice poplave, na mjesto 'provale' u ustavu stigla je policija.

- Policajci su došli s nekim ljudima, valjda iz Hrvatskih voda, ukazujući na provalu u ustavu. Pitali su me znam li išta iako je cijelo Trnje brujalo o tome kako smo ušli u ustavu odnosno da je Domagoj bio uzeo sjekiru iz dvorišta i razbio prozor, a dvojica susjeda su dala ljestve pa sam se ja popeo unutra. Policajcima sam priznao da smo to bili mi, a kako sam cijelu noć snimao mobitelom akciju, tako sam i tada kad je došla policija počeo snimati. Policajac mi je na to rekao da snimati ne smijem te sam mu ukazao da sam na javnoj površini i da ne smetam nikome pa je bahato krenuo prema meni ponavljajući da snimati neću. Zainatio sam se i rekao da baš budem, da bi mi nakon toga izbio iz ruke mobitel. Pokušao sam uhvatiti mobitel, a kako sam skočio, valjda je on mislio da ga hoću napasti. Odmah su me s leđa policajci primili i bacili u blato nasred ceste te mi stavili lisice na ruke. Vrhunac je bio policajac koji mi je stavio nogu na vrat. Pa čemu to? Jer nikakav otpor pružao nisam - prisjetio se Blagus dana iz noćne more kada je uhićen i odveden u policijsku postaju. Policajci su ga nakon nekoliko sati pustili na slobodu zbog, kako su mu rekli, velikog pritiska javnosti.

image
Tihomir Blagus podigao je branu i spasio Trnje od poplave pa završio u zatvoru
Goran Mehkek/Cropix

Blagus otkriva kako bi postupio na identičan način opet u slučaju poplave iako je tek naknadno shvatio u kolikoj je bio opasnosti. Naime, kad je ušao u ustavu preko ljestava, oko njega je bila hrpa kablova i mulj te nije znao hoće li ga struja stresti. Sklopke koje je tom prilikom stiskao nisu funkcionirale, a kad je u mraku uočio veliki ručni kotač, pokušavao ga je okrenuti pritom si ozlijedivši glavu.

- Rasjekao sam se i krv mi je počela teći nakon što sam se pokliznuo. Čim je brana otvorena, voda se povukla u svega 10-ak minuta. Iz Grada su došli ljudi i procijenili mi štetu na kući od 100.000 kuna. Još uvijek nisam vidio ni lipe, a nedavno sam dobio obavijest da ću dobiti jednokratnu pomoć od 12.000 kuna. To nam je bila već treća poplava, a halabuka koja nastane još brže se utiša. Osim kuće, potopljen mi je bio i auto koji mi susjed svako malo popravlja jer je voda na elektronici učinila svoje. Od te poplave smo opet zaboravljeni. Nitko nas ništa nije pitao, s prvim većim prolomom oblaka riskiramo opet isto. Grade se fontane i spomenici, a brana je nebitna. Nova bi koštala oko 4 milijuna kuna, ali mi se čini da to nikog nije brige osim nas Trnjana – smatra još Blagus. Na upit kako je teklo suđenje, je li se suočio s policajcima koji su prema njemu postupali kobnoga dana te ga uhitili, Blagus kaže da je.

image
Ustana na Trnju
Goran Mehkek/Cropix

- Jesam ih vidio, pa i onoga koji mi je stavio nogu na glavu. Jednom inspektoru je bilo vidno neugodno te je rekao da je sve na kraju ispalo blesavo jer da je sve što sam napravio za kvart zapravo bilo u redu. A sutkinju, kad sam upitao što bi bilo da nije postojala snimka postupanja, odgovorila mi je da bi se, svejedno, lako dokazalo sve. Ja u to ne vjerujem – zaključuje Blagus kojega smo zatekli na radnom mjestu na koje odlazi automobilom koji mu, nakon plutanja u vodi, svako malo zadaje probleme.

Podsjetimo, prema optužnom prijedlogu policije koji je stigao na sud, Blagus je 25. srpnja u 12.40 sati na Trnjanskom nasipu narušavao javni red i mir vičući "ovo je sve prevara, jebem mater Bandiću hercegovačku". Stavljalo mu se na teret i da je ujedno vrijeđao i omalovažavao policijske službenike koji su mu naložili da prestane s remećenjem javnog reda i mira, a Blagus je pritom mašući rukama vikao policajcu "jebem vam mater četničku i policijsku". Međutim, Blagus kriv nije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:39