PRAVOSUDNI SKANDAL

Sudac 3 godine sudio i dosjetio se: ipak nije nadležan za moj spor

ĐAKOVO - Hrvoju Čajkovcu, sucu Općinskog suda u Đakovu, trebalo je tri godine da shvati kako sud na kojem radi nije nadležan za spor između osječke tvrtke RAMS i đakovačkog Caritasa, o kojem je on odlučivao.

Sve počinje ispočetka

Nakon više ročišta i oko 200.000 kuna troškova, koliko će svaka od stranaka - RAMS i Caritas - morati platiti svojim odvjetnicima, ništa nije riješeno; sve počinje ispočetka, a postupak se s Općinskog suda u Đakovu seli na Trgovački sud u Osijeku. Da je sudac takvo rješenje donio odmah, čim je sud zaprimio tužbu, što je bio dužan na temelju članaka 15. i 17. Zakona o parničnom postupku, stranke ne bi izgubile tri godine i značajna financijska sredstva.

Kamate milijun kuna

No, šteta će biti osjetno veća ako Trgovački sud u Osijeku, koji će sada preuzeti spor, presudi u korist RAMS-a, jer će tada đakovački Caritas morati platiti i kamatu koja se za tri izgubljene godine na Općinskom sudu u Đakovu, popela na gotovo milijun kuna!

Trgovački sud

“Jedino što mi preostaje jest tužiti Općinski sud u Đakovu”, kaže Marijan Ravlić, vlasnik tvrtke RAMS, koja je zbog Caritasova duga od 2,3 milijuna kuna za gradnju centra Emaus završila u stečaju.

“Točno je da sam 25. listopada, nakon tri godine i nekoliko ročišta, donio rješenje da je Općinski sud u Đakovu nenadležan za taj spor”, kaže sudac Hrvoje Čajkovac. “No, to je vrlo kompliciran slučaj. Naknadno smo utvrdili da je Caritas pravna osoba, a kako se radi o dvije pravne osobe, za spor je nadležan trgovački sud”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2022 02:32