FIZIČARI S 'RUĐERA'

Sudac ne može biti u isto vrijeme na dva mjesta niti lebdjeti

Znanstvenici dr. Saša Ceci i dr. Dario Hrupec pobijaju tvrdnju dr. Davora Pavune da vlč. Sudac može levitirati te najavu da će uskoro, poput Isusa, prolaziti kroz zidove

ZAGREB - Svi dokumentirani primjeri levitacije u zadnjih nekoliko desetljeća pokazali su se kao više ili manje uvjerljiv trik - rekao nam je dr. Saša Ceci, fizičar Instituta Ruđera Boškovića u Zagrebu komentirajući navodnu sposobnost levitacije velečasnog Zlatka Sudca. Iako se o paranormalnim sposobnostima toga svećenika, poput levitacije i bilokacije, već dugo vode polemike, izjave poznatoga fizičara dr. Davora Pavune da “Sudac može levitirati prema zakonima fizike” te “nemojte se čuditi ako počne i prolaziti kroz zidove kao Isus” izazvale su burnu raspravu među znanstvenicima.

- Mađioničari diljem svijeta uspješno stvaraju iluziju levitiranja i nekad je prilično teško shvatiti kako točno trik radi. Zbog toga mnoge vrhunske znanstvene institucije u svijetu, kad imaju priliku testirati neki od takvih slučajeva, zatraže pomoć mađioničara poput Jamesa Randija - rekao je Ceci i dodao da mnoge stvari nisu zabranjene fizikalnim zakonima.

- Pravo je pitanje postoji li stvarna situacija u kojoj su se fenomeni poput levitacije i bilokacije ljudi mogli primijetiti na Zemlji. Odgovor je ne - istaknuo je Ceci. Njegov kolega s Ruđera, također fizičar, dr. Dario Hrupec, osvrnuo se na magnetsku levitaciju.

Magnetska levitacija

- Na principu magnetske levitacije danas funkcioniraju vlakovi koji svakodnevno prevoze putnike u mnogim svjetskim gradovima. Znanstvenici su uspjeli postići levitaciju živih bića, primjerice žaba, u jakim magnetskim poljima. Bilokacija je, u užem smislu, moguća za elementarne čestice. Ne za ljude. Ona levitacija i bilokacija o kojoj govore Sudac i Pavuna nisu te vrste. Oni su u svojoj vjeri odmakli daleko od nas običnih smrtnika i levitiraju u svom imaginarnom svijetu koji nema veze s fizikom - naglasio je Hrupec koji smatra da Zlatko Sudac govori ono u što duboko vjeruje kao strastveni vjernik i karizmatik.

- To je njegova i stvarnost njegovih sljedbenika. On u svojoj glavi levitira i prisutan je i tu i tamo istodobno. Mi skeptici to, doduše, ne možemo opaziti, ali tko nam je kriv kad nismo tako otvorena uma - istaknuo je Dario Hrupec.

Dr. Davor Pavuna, profesor na Ecole Polytechnique Federale (EPFL) u Lausannei, istaknuo je da vjerniku znalcu nije bitno levitira li Sudac.

- Tko je predao život Isusu Kristu, zna da je dragi Bog sveprisutan, a znanost je poezija kreacije žive prirode - rekao je Pavuna, dodavši da ne poznaje vlč. Sudca te da nije proučavao njegove sposobnosti.

- No, tko god se potrudi, naći će (u zapisima od prije nekoliko tisuća godina tzv. civilizacije) brojne opise i svjedočanstva o levitaciji i sličnim ‘paranormalnim’ pojavama. Nikola Tesla je to odlično poznavao, a i Ruđer Bošković, svaki u kontekstu svoga vremena - rekao je Pavuna.

Makroskopski kvanton

- Sa Sudcem nisam učinio pokus pa striktno ne znam je li on ‘makroskopski kvanton’. No, svaki kvantni entitet (kvanton) koji može levitirati može i tunelirati i biti bilociran te telemanifestiran - naglasio je Davor Pavuna.

No, treba li velečasnog Sudca uključiti u znanstveni eksperiment kako bi se utvrdile njegove navodne nadnaravne sposobnosti?

Dario Hrupec smatra da bi Sudca trebalo uključiti u znanstveni eksperiment, ali iz psihologije.

Nagrada od milijun dolara

Saša Ceci, pak, ima drugi prijedlog.- S obzirom na to da su fenomeni poput levitacije i bilokacije izuzetno zanimljivi, predložio bih da vlč. Sudac dođe u neku od naših znanstvenih ustanova i pomogne nam kako bismo razumjeli kako dolazi do tih pojava. Mi smo zainteresirani za fenomene koji se kose s dosadašnjim spoznajama o ljudskim sposobnostima. Nakon što utvrdimo da su njegove sposobnosti stvarne, prijavit ćemo se za nagradu koju daje Randijeva fondacija za obrazovanje onima koji uspiju dokazati svoje nadnaravne sposobnosti. Nagrada iznosi milijun dolara, a predlažem da je u cijelosti uplatimo dobrotvornoj organizaciji prema izboru vlč. Sudca.

LEVITACIJA

Sposobnost lebdenja tako da se prkosi sili teži. Na principu magnetske levitacije voze superbrzi vlakovi. Znanstvenici su jakim magnetskim poljima uspjeli postići levitaciju žaba.

BILOKACIJA

Fenomen pod kojim se podrazumijeva da se neko tijelo istodobno pojavljuje na dva mjesta. Bilokacija je, u užem smislu, moguća za elementarne čestice, ali ne i za ljude.

TELEPORTACIJA

Termin kojim se označava transport jednog ili više objekata s jedne na drugu lokaciju tako da se izvorni objekt uništi. Zasniva se na kvantno-mehaničkom fenomenu tzv. entanglementa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:41