SKANDAL

SUĐENJA POSTALA TAJNA Ministar ukinuo obavijesti o ročištima za uskočke predmete i procese za ratne zločine, nakon niza reakcija sve vraćeno na staro

Želi li netko pod krinkom zaštite osobnih podataka ograničiti pravo javnosti da prati javne sudske rasprave?
Dražen Bošnjaković
 Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatska javnost više ne smije znati kada će se nastaviti suđenje Ivi Sanaderu u tzv. uskočkom predmetu u slučaju Ina Mol, ni kada će biti sljedeća javna rasprava u predmetu protiv Branimira Glavaša optuženog za ratni zločin.

Stav je to koji je neizravno nametnulo Ministarstvo pravosuđa RH ukinuvši početkom ovoga tjedna staru internetsku verziju sudskih ročišnika i uvodeći novu, u kojoj više nema nikakvih podataka o predmetima iz nadležnosti USKOK-a i predmetima ratnih zločina.

Već na samoj novoj internetskoj stranici sudova RH ponuđeno je objašnjenje zašto je tome tako. Vjerovali ili ne, posrijedi su sigurnosni razlozi.

“Zbog sigurnosnih razloga, u ovoj bazi podataka nije moguće pronaći kaznene maloljetničke predmete, predmete istrage i ratnih zločina te predmete iz nadležnosti USKOK-a”, navodi se.

Opravdanje

Kad su u pitanju maloljetnički predmeti i istrage, u startu je jasno zašto je pristup određenim podacima ograničen, kao što je bio i do sada. No, čak je i tu upitno radi li se o sigurnosnim razlozima, kako navodi ministarstvo, ili su možda ipak u pitanju drugi, posebnim zakonima propisani razlozi. No, kad su u pitanju podaci o javnim raspravama u predmetima ratnih zločina i iz nadležnosti USKOK-a, onda uistinu nije jasno o kojim bi se to sigurnosnim razlozima radilo.

U preostalom dijelu “pojašnjenja” autori novog web ročišnika pozivaju se na pravo na zaštitu osobnih podataka, ali pritom nigdje ne navode na koje se točno zakone, uredbe ili druge propise pozivaju.

A do jučer, preciznije do ovog ponedjeljka, iako se zakonska regulativa nije promijenila, sve je bilo drugačije. Da bi netko, zainteresirani građanin ili novinar koji želi pratiti određenu javnu raspravu, saznao kada počinje ili kada se nastavlja određeno suđenje, primjerice, na Županijskom sudu u Zagrebu, trebao je samo otvoriti internetsku stranicu suda, kliknuti ročišnik i dobio bi uvid u osnovne informacije. Kome se sudi, u koliko sati, kod kojeg suca, u kojoj sudnici i za koje kazneno djelo.

U starom ročišniku znalo se kad je rasprava za koji predmet, kod kojeg suca i za koje kazneno djelo. U novom ročišniku ničeg nema

Tijekom ponedjeljka taj je ročišnik ukinut i osvanuo je novi, možda ljepši i moderniji, ali praktički bez ikakvih informacija. Istaknuti su vrijeme, broj sudnice i broj predmeta. Klikom na broj predmeta dolazi se u “E-predmet” Ministarstva pravosuđa, gdje se doduše može vidjeti ime sutkinje ili suca te inicijali okrivljenika, ali često uopće nisu upisani podaci o vrsti predmeta, odnosno o kaznenom djelu za koje se sudi, npr. “Zakon: Članak: Stavak: Točka:”.

I što je najvažnije, u “E-predmetu”, pa stoga ni u novom ročišniku, nije moguće vidjeti čak ni ovu anonimiziranu verziju predmeta ratnih zločina, ni onih iz nadležnosti USKOK-a. Ti predmeti kao da ne postoje, iako su zapravo od najvećeg interesa javnosti.

Stoga se nameće pitanje želi li netko pod krinkom navodnih sigurnosnih razloga, podredno i prava na zaštitu osobnih podataka, zapravo ograničiti transparentnost, odnosno pravo javnosti da prati ili ima uvid u, još jednom naglašavamo, javne sudske rasprave. Zašto se ne smije znati da se suđenje Sanaderu nastavlja danas, saborskom zastupniku Tomislavu Sauchi sutra, zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću za tjedan ili dva te Branimiru Glavašu, ili nekom optuženom pripadniku srpskih paravojnih postrojbi optuženom za ratni zločin, za mjesec dana?

Novi model

Suci zagrebačkog Županijskog suda ostali su mahom zatečeni “novim ročišnikom”, a posebno pozivanjem na spomenute sigurnosne razloge.

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić kazao nam je da ni on nije znao za novi ročišnik te da je svjestan problema koji su zbog njega nastali. Rekao je da novo rješenje sigurno nije primjereno ni zadovoljavajuće te da se nada da će se vrlo brzo naći drugi, zadovoljavajući model.

Iz Ministarstva pravosuđa novinarima sudskim izvjestiteljima najprije su u neformalnim razgovorima pokušali objasniti da je novi ročišnik posve u skladu sa zakonskom regulativom, da se radi o zaštiti osobnih podataka okrivljenika i slično. Što je konkretno u pitanju, GDPR (Opća uredba o zaštiti podataka), neki domaći zakon, nije bilo moguće doznati. Na koncu su, barem se tako čini imajući u vidu službeno očitovanje koje smo danas dobili, ipak promijenili stav.

- Radimo na rješavanju problema. Uvidjeli smo pogreške i vrlo brzo ćemo ih ukloniti - kazala je glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Zrinka Oreb. Ministarstvo je večeras ispravilo taj propust te je ponovno aktiviralo stari ročišnik sa svim podacima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:51