PODIGNUTA OPTUŽNICA

SUĐENJE BRAĆI MAMIĆ I VRBANOVIĆU SELI SE U OSIJEK Vrhovni sud na zahtjev Državnog odvjetništva slučaj preselio na osječki Županijski sud

 Goran Mehkek/CROPIX

Nakon istrage, provedene na temelju kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, USKOK je pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv četvorice hrvatskih državljana Milan Pernar (1970.), Zdravko Mamić (1959.), Zoran Mamić (1971.), Damir Vrbanović (1959.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabe položaja i ovlasti u pokušaju, davanja i primanja mita, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, te pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, objavljeno je na službenim stranicama USKOK-a.

USKOK tvrdi da je nezakonitim radnjama Zdravko Mamić pribavio nepripadnu imovinsku korist od najmanje 52 milijuna kuna. Zorana Mamića USKOK tereti da je izvukao nepripadnu korist od minimalno 38 milijuna kuna. Proračun je ostao bez najmanje 12 milijuna kuna, a Dinamo za nešto manje od 118 milijuna kuna.

Vrhovni sud Republike Hrvatske prihvatio je prijedlog Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, te je umjesto Županijskog suda u Zagrebu, za vođenje postupka u ovom predmetu odredio Županijski sud u Osijeku.

Naime, jedna od optužbi povezana je s isplatama na račun najboljeg hrvatskog nogometaša, prvotimca Reala iz Madrida, dok se u drugoj točki optužbe u sličnoj ulozi spominje Dejan Lovren. Upravo će se za taj dio optužnice postupak voditi na Županisjkom sudu u Osijeku. Iz pouzdanih izvora potvrđeno nam je da su pozajmice od 24 milijuna kuna, koju je Zoran Mamić dobio od Dinama, vraćene sredstvima samog kluba upravo preko isplata na Lovrenov račun, a na temelju fiktivnog aneksa ugovora o profesionalnom igranju kojim je nogometaš navodno imao pravo na 50 posto od budućeg transfera. Kako je Jutarnji list već izvijestio, Dinamo je 2011. godine podigao kredit od 4,4 milijuna eura kojim je Zoran Mamić vratio spomenute pozajmice. Naime, nakon što je kredit odobren, veći dio tog novca, 25,8 milijuna kuna, isplaćeno je Lovrenu pod krinkom navodne obveze iz njegova transfera. No, Lovren je, kako ističe USKOK, već ranije potpisao Zapisnik o raskidu ugovora kojim je potvrdio da nema nikakvih potraživanja prema Dinamu.

MODRIĆ I LOVREN KLJUČNI SVJEDOCI Luka je Mamićima predao čak 52 milijuna kuna?

Lovren je, kako je priopćio USKOK ne navodeći ime nogometaša, dobiveni novac istog dana proslijedio na račun Zorana Mamića, koji je njime vratio dug Dinamu i usto za sebe zadržao razliku od nepuna dva milijuna kuna. U cijelom ovom “poslu” Dinamo je, tvrdi USKOK, oštećen za više od 36 milijuna kuna, a usto je i državni proračun oštećen zbog neplaćenih davanja za više od 12 milijuna kuna. Zanimljivi su i detalji optužbe protiv Zdravka Mamića koja se odnosi na izvlačenje 81 milijun kuna pod krinkom navodnih obveza Dinama nastalih prilikom transfera Luke Modrića u Tottenham. Novac je Dinamo isplaćivao Modriću na identičan način kao i Lovrenu, iako je i Modrić već ranije potpisao zapisnik kojim je potvrdio da nema potraživanja prema klubu iz kojega je otišao. Od ukupno 81 milijun kuna koliko mu je po Mamićevu nalogu isplaćeno od 2009. do 2011. godine, za podmirenje nastalih poreza i drugih davanja otišlo je 14,2 milijuna kuna.

Prema priopćenju USKOK-a, Modrić je Zdravku Mamiću i, prema dobivenim uputama, članovima njegove obitelji, predao ukupno oko 52 milijuna kuna. Dakle, 52 milijuna Mamiću i 14,2 milijuna davanja čine ukupno 66,2 milijuna kuna. Upada u oči da tu još nedostaje oko 15 milijuna kuna da bi se došlo do ukupno isplaćenog iznosa od 81 milijuna. I to prema podacima koje je priopćio USKOK. Iz USKOK-a nije bilo moguće dobiti bilo kakvo pojašnjenje niti informaciju što se dogodilo s navedenom razlikom, je li ostala na Modrićevu računu ili je utrošena za svrhe koje se još provjeravaju.

.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:04