PRVO ROČIŠTE ZAKAZANO ZA 6. RUJAN

SUĐENJE MILANU BANDIĆU U 'AFERI ŠTANDOVI' POČINJE SLJEDEĆI TJEDAN Tijekom suđenja trebalo bi se ispitati oko 40 svjedoka

Zagreb, 230818.
Podsused.
Radovi na sanaciji zapadnog stupa Podsusedskog mosta. Sanacija srednjeg stupa obavljena od 2015 do 2017. Povodom toga zagrebacki gradonacelnik Milan Bandic odrzao je konferenciju za medije.
Na fotografiji: Milan Bandic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX

Na fotografiji: Milan Bandić

Suđenje zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, njegovom suradniku Ivici Lovriću i voditeljici Tržnica Zagreb Zdenki Palac u "aferi štandovi" počet će 6. rujna, odnosno idućeg četvrtka. Odlučeno je tako na današnjem pripremnom ročištu na zagrebačkom Županijskom sudu.

Na pripremnom je ročištu također odlučeno da će sudskim vijećem u ovom predmetu predsjedati sudac Zdravko Majerović. Sudac Majerović zakazao je niz rasprava za rujan i listopad, a tijekom suđenja trebalo bi se ispitati oko 40 svjedoka i preslušati tajno snimljeni razgovori.

Bandić je u "aferi štandovi" optužen da je sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum.

Prva optužnica protiv Bandića potvrđena je nakon niza odgoda još prošlog srpnja, dvije i pol godine od podizanja, a pripremno ročište više je puta do sada odgađano.

Posljednji put prekinuto je u prosincu prošle godine kada je Bandićeva obrana još jednom ustvrdila da je tijekom istrage niz dokaza prikupljen nezakonito, ali i da je već potvrđenu optužnicu donio neovlašteni tužitelj. No, Vrhovni sud odbio je sve tvrdnje obrane

Prvu optužnicu protiv Bandića optužno vijeće odbacilo je u srpnju 2015. zaključivši da u postupanju zagrebačkog gradonačelnika nije bilo obilježja kaznenog djela. No, Vrhovni je sud u svibnju 2016. prihvatio Uskokovu žalbu i zaključio da je odbacivanjem optužnice Županijski sud povrijedio odredbe kaznenog postupka "jer je izreka tog rješenja proturječna obrazloženju".

Bandić je optužen i u aferi Agram zbog sumnji da je sa svojim suradnicima nizom nezakonitosti oštetio grad kojim upravlja godinama, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije nakon predsjedničkih izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo