AFERA FIMI-MEDIA: SEDMERO SVJEDOKA PRED SUCEM

SUĐENJE SANADERU Hoće li Tintor potvrditi da je Mačeku dao 1,000.000 eura?

Tintor je ispričao da je u dva navrata dao po 500 tisuća eura bivšem Sanaderovu glasnogovorniku
Zagreb, 151012.Zupanijski sud na Zrinjevcu.Nastavak sudjenja bivsem premijeru Ivi Sanaderu i drugima u slucaju Fimi Media.Na slici: bivsi glasnogovornik Vlade Ratko Macek i Ivo Sanader.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić/CROPIX

Ispitivanjem čak sedmero svjedoka sutra se na zagrebačkom Županijskom sudu, nakon blagdanske stanke, nastavlja suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu, HDZ-u i bivšim dužnosnicima te stranke koje se tereti za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi-Media.

Jarnjakova priča

Među svjedocima koji bi, prema ranije utvrđenom rasporedu, trebali govoriti o najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi više je osoba poznatih iz poduzetničkih krugova, a imena nekih spominjala su se i na stranicama crne kronike. Među njima su poduzetnik Željko Ševendija, koji je USKOK-ovim istražiteljima ispričao da je na nagovor optuženog bivšeg HDZ-ova rizničara Mladena Barišića morao sponzorirati odbojkaški klub Mladost i donirati HDZ, te Slaven Tintor koji je, prema pisanju medija, donirao novac HDZ-u.

Njega je u svom iskazu spomenuo i bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak, ističući da mu je Tintor ispričao da je u dva navrata dao po 500 tisuća eura bivšem Sanaderovu glasnogovorniku Ratku Mačeku, također optuženom u ovom slučaju.

Optuženici na klupi

Na klupi za svjedoke trebala bi se pojaviti i bivša Sanaderova tajnica Helga Draženović, navodna Tintorova veza u Vladi, te poduzetnici Velimir Kučinar, član Uprave Đuro Đaković TEP, bivši direktor i dioničar IGH Petar Đukan, bivši predsjednik Uprave Dalekovoda Luka Miličić te Mato Markanović, vlasnik nekoliko riječkih tvrtki čije se ime spominjalo u istragama za zloupotrebe u gospodarskom poslovanju. Uz HDZ, kao prvu političku stranku optuženu za korupciju, te Sanadera, Barišića i Mačeka na optuženičkoj su klupi u ovom slučaju bivša stranačka blagajnica Branka Pavošević te Nevenka Jurak, bivša direktorica Fimi-Medije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:08