20 TOČAKA OPTUŽNICA

SUĐENJE U AUSTRALIJI Policajac Didulica htio pobjeći sa 14-godišnjakinjom u Francusku da se vjenčaju. Kada je izbila afera, zbrisao je u Hrvatsku

 
 Profimedia, Alamy

Bivši australski policajac hrvatskog porijekla Mario Simon Didulica kojega je nedavno Bosna i Hercegovina izručila Australiji, suočen je u utorak na sudu u Melbourne sa 20 točaka optužnice, među kojima su bludne radnje s djetetom mlađim od 16 godina i kontinuirana seksualna zlouporaba djeteta mađeg od 16 godina.

Naime, Mario Didulica imao je nedopuštenu ljubavnu aferu s djevojčicom od 14 godina koju je pokušao uvjeriti da se preseli u Francusku kako bi se mogli vjenčati. Bili su u navodnoj vezi između studenoga 2009. godine pa sve do srpnja 2010. godine, kada je imao 38 godina. Bio je policajac u službi i oženjen s dvoje djece u predgrađu Geelonga, drugog po broju stanovnika u državi Victoria, detalji su izrečeni u utorak na Prekršajnom sudu u Melbourneu.

Već na početku njihove veze on joj je dao obrazac sa zahtjevom za izdavanje putovnice kako bi mogli otputovati u Francusku, a djevojčica ga je skrivala u ormariću. Tijekom njihove afere viđali su se u njezinom domu dok je izostajala iz škole zbog bolesti, a on bio izvan dužnosti. Redovito su se čuli telefonom, a on joj je savjetovao kako da čuva njihovu vezu u tajnosti. Razmijenili su oko 30.000 poruka.

Uspio je održati vezu unatoč tome što su njegova supruga i roditelji curice počeli sumnjati da se nešto događa, otkrio je sudu narednik detektiv Olsen. Na sudu se moglo čuti da je supruga policajca maltretirala djevojčicu jer joj je ukrala muža.

Negdje u vrijeme Božića 2009. godine djevojčica je nosila isti skupocjeni nakit kakav je, kako je Didulica tvrdio, poklonio kolegici koja je bolovala od raka.

Nakon što je napustio službu, Didulica se preselio u Hrvatsku sa svojim sinom u siječnju 2013. gdoine, dok je se u Australiji protiv njega vodila istraga. Obzirom da Hrvatska s Australijom nema potpisan sporazum o izručivanju nije bilo pravnih temelja za izručenje ali je Didulica uhićen kada je putovao u Bosnu i Hercegovinu na sprovod. Australiji je izručen prošle godine.

Državljanina Hrvatske i Australije granična policija BiH uhitila je po međunarodnoj tjeralici Interpola. Policija je u posjedu njegova australskog pasoša, dok je hrvatski ostao u njegovu domu u Zagrebu, pišu australski mediji.

Na sudu u Melbourne tražio je puštanje na slobodu uz jamčevinu, uvjeravajući prekršajnog suca da će predati svoj hrvatski pasoš.

Njegova supruga Katica Didulica rekla je na sudu da su ona i njezin suprug razgovarali o tome da on napusti posao u policiji i otputuje sa sinom u Hrvatsku 2013. te negira da je takva odluka bila iznenadna.

Kaže da su se tada rastali u dobrim odnosima te da se njihov odnos nije promijenio i da su još uvijek u braku. Ponudili su 390.000 dolara jamčevine.

Branitelj Didulice ustvrdio je na sudu da nema nikakvog dokaza da je njegov klijent napustio Australije zbog istrage koja se protiv njega vodila niti da je kontaktirao sa žrtvom u to vrijeme, koja danas ima više od 20 godina.

Tužitelj je inzistirao da još uvijek postoji prevelika opasnost da bi Didulica mogao napustiti zemlju.

- Ako mu odobrimo jamčevinu, napustit će Australiju i nikad ga više nećemo vidjeti. To je srž svega, rekao je tužitelj Michael Roper.

Istaknuo je da nema namjeru odobriti jamčevinu sve dok ne vidi dokaz da je hrvatsku putovnicu predao australskim vlastima. O tome će se naknadno odlučivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:44