IZRAVNA POGODBA

SUĐENJE ZA AFERU KAMIONI Bačić: 'Činilo da da je riječ o nekoj muljaži'

 Ranko Šuvar / CROPIX

Je li prva informacija o “Aferi kamioni “, koju je predsjednik države Stipe Mesić dobio 2004. od Vojno-sigurnosne agencije, zapravo potekla od Ive Bačića, pomoćnika ministra obrane koji će na kraju u čitavome slučaju uz svojega bivšega šefa, Berislava Rončevića završiti na optuženičkoj klupi.

Ovo pitanje otvorio je jučer sam Bačić iznoseći dopunu svoje obrane u finalu ponovljenoga suđenja u slučaju kamioni. Bačić je naime, rekao kako je on, sumnjajući na muljaže pri organiziranju natječaja za kamione, osim Rončevića, koji je bio ministar o svemu izvijestio i tadašnjeg ravnatelja vojnih obavještajaca generala Gordana Čačića te Čačićevoga načelnika protuobavještajnog odjela, Damira Stručića.

“Čim sam imenovan počeli su pristizati dopisi vezano uz nabavu, a u njima su se stalno mijenjali zahtjevi, a bili su kontradiktorni s dopisom Službe za ugovaranje i nabavu. Meni se činilo da da je riječ o nekoj muljaži ljudi koji su sudjelovali u postupku, pa sam izvijestio ministra i VSA-u,” rekao je Bačić jučer, dodajući kako se on protivio izravnoj pogodbi jer je smatrao da nema vremena da se taj postupak provede kvalitetno.

“Rončević je u jednome trenutku rekao da on ima političku odgovornost, da ne smije dopustiti da se ne ispune partnerski ciljevi i da je odlučio donijeti političku odluku da se ide na izravnu pogodbu. Rekao je da mu je dosta jalovih povjerenstava koja u godinu dana ne naprave ništa i da će formirati novo povjerenstvo od najbližih suradnika.” ispričao je jučer na sudu Bačić opisujući kako je Rončević odlučio ići na izravnu pogodbu.

Sudac ga je pitao zbog čega to nije ranije rekao tijekom postupka, a Bačić je na to odgovorio da ga je razočaralo Rončevićevo ponašanje, jer mu je Rončević rekao kako će u svojoj obrani reći da je Bačić bio protiv odluke o izravnoj nagodbi, no međutim to nije rekao, te da se zbog toga osjeća izigranim. Međutim, Bačić je na kraju ustvrdio kako i dalje samtra da Rončević odlukom o izravnoj pogodbi nije prekršio zakon, te ju je, premda se s njom nije salgao, proveo zajedno s drugim suradnicima iz ministarstva.

Ova dopuna Bačićeve obrane preotvorila je suđenje budući je sud odlučio da se kao svjedok ispita i vojni obavještajac Damir Stručić, što je predložio Uskok. Inače svi ostali svjedoci bili su sasdlušani te je jučer trebao završiti dokazni postupak na ponovljenome u “slučaju kamioni”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:24