TUŽBE ZA GENOCID

SUĐENJE ZA GENOCID U HAAGU ‘Užas je Tuđmana i Brijune uspoređivati s Hitlerovim planom konačnog rješenja’

knin, 060898oluja -oslobodjeni knin - general ante gotovina, franjo tudjman i gojko susakfoto j bistrovic
 Josip Bistrović / CROPIX

DEN HAAG - Ne moramo se voljeti, ali moramo se poštovati, poručio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srpske napredne stranke, govoreći o tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid i suđenju koje se upravo vodi pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu. - Zbog međusobnih tužbi za genocid stvorena je velika napetost u odnosima Hrvatske i Srbije, ali mislim da će dvije države naći rješenje - izjavio je Vučić nakon premoćne pobjede svoje stranke na prijevremenim parlamentarnim izborima u Srbiji.

Prošlog tjedna srpska strana iznosila je argumente za svoju protutužbu za genocid koji je po njima Hrvatska vojska počinila u operaciji Oluja 1995. godine, a jučer je hrvatska strana izložila svoj odgovor. Nakon toga ponovo je na redu Srbija, pa suđenje završava 1. travnja završnim riječima hrvatske strane.

Hrvatska je danas negirala sve srpske navode od prošlog tjedna: nije postojao nikakav zločinački plan da se protjeraju Srbi iz Hrvatske, nije bilo prekomjernoga granatiranja Knina niti prisilne deportacije. Operacija Oluja bila je legitimna vojna operacija, poduzeta s ciljem da se porazi udruženi zločinački pothvat čiji je proizvod bila Republika Srpska Krajina, istaknula je glavna hrvatska zastupnica pred ICJ-om Vesna Crnić-Grotić.

Član hrvatskog tima Philippe Sands užasnim je nazvao pokušaj člana srpskog tima Williama Shabasa da sastanak na Brijunima uoči Oluje i razgovor zabilježen na Brijunskom transkriptu dovede na istu razinu s nacističkom konferencijom u Wannseeu, na kojoj je dogovoreno “konačno rješenje židovskog pitanja” u Trećem Reichu, odnosno likvidacija milijuna Židova. Britanski profesor međunarodnog prava zatražio je od Shabasa da povuče tu usporedbu jer, kako je rekao, nije dostojna Međunarodnog suda pravde.

Oluja je bila legalna i legitimna, argumentirali su danas hrvatski pravni zastupnici. Hrvatski državni vrh odlučio se na oslobađajuću vojnu operaciju tek nakon što su propali svi mirovni pokušaji, jer su sve prijedloge odbacili lideri pobunjenih Srba. Hrvatski zastupnici danas su se u velikoj mjeri oslanjali na oslobađajuću presudu generalu Anti Gotovini. Čak i prvostupanjskom presudom kojom je Gotovina najprije bio osuđen na 24 godine, Haaški sud je tvrdio da cilj hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana nije bilo ubojstvo srpskih civila, što sve negira navode iz srpske protutužbe.

Kako se srpska strana uvelike pozivala na Brijunski transkript kao dokaz unaprijed smišljenog genocida, Vesna Crnić-Grotić istaknula je da je zapisnik sa sastanka hrvatskog državnog i vojnog vrha na Brijunima od 31. srpnja 1995. odraz legalne pripreme za vojnu operaciju, a ne iskaz bilo kakve genocidne namjere za uništenjem hrvatskih Srba.

Pusić: Političari ne bi trebali komentirati izjave sa suđenja

Nije posao političara da se bave izjavama poput onih srbijanskog pravnog tima na procesu koji se pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu vodi po međusobnim tužbama za genocid Hrvatske i Srbije, jer to ne treba biti dio aktualne politike, rekla je u utorak hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"Naš će pravni tim odgovoriti na sve što se događa u sudnici. Zato i imamo pravne timove i zato je to u sudnici kako to ne bilo dijelom politike današnjice", rekla je Pusić zamoljena da komentira ocjene srbijanskog pravnog tima koji je brijunski sastanak usporedio s nacističkim sastankom za konačno rješenje židovskog pitanja. "Naravno da su te izjave ekstremističke, ali ne želim ulaziti u to, baš zato što je moj posao i posao političara u Srbiji i Hrvatskoj da se bave današnjicom i sutrašnjicom. Vi se sjećate da sam ja imala dvojbe u kojoj je mjeri korisno ići do kraja u sudsku proceduru, a u kojoj bi mjeri možda bilo dobro, da su se ispunili uvjeti, da to toga ne dođe. Međutim, s današnjeg stanovišta, mislim da je korisno da postoji određeno mjesto, a to je sudnica, da postoje ljudi, pravni timovi i da svatko odgovora za svoj stav, svoju pripremu i svoj obraz", rekla je Pusić.

"Vrlo je važno da svima bude jasno da je već dovoljno visoka cijena plaćena za različite ekstremističke politike i izjave. Zadaća današnjih političara da čuvaju današnjicu i sutrašnjicu naše regije, odnosa između naše dvije zemlje, od toga da ne bi plaćali visoku cijenu za takve ekstremizme", dodala je ministrica. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:15