RASPRAVA O BUDUĆNOSTI EUROPE

Šuica: Odbor regija je iznimno važan za Konferenciju o budućnosti Europe

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.02.2020. u 22:35

EP Plenary session - European Parliament's position on the Conference on the Future of Europe
Christian CREUTZ / © European Union 2020 - Source : EP-098381A

Hrvatska povjerenica i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica

Odbor regija je iznimno važna institucija za Konferenciju o budućnosti Europe jer bez lokalne razine ta konferencija ne bi bila provediva, izjavila je u srijedu u Bruxellesu potpredsjednica EK za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica.

Šuica je na prvom plenarnom zasjedanju novog saziva Odbora regija govorila i sudjelovala u raspravi o predstojećoj Konferenciji o budućnosti Europe.

Šuica je u ime Komisije zadužena za organizaciiju te konferencije, koji bi trebala započeti 9. svibnja na Dan Europe i trajati oko dvije godine.

"Odbor regija je neobično važna institucija jer bez lokalne razine Konferencija o budućnosti ne bi bila provediva", izjavila je Šuica.

"Moramo se pobrinuti za to da građani vide opipljive učinke i rezultate rasprava, što se može postići putem mehanizma za povratne informacije kojim će se omogućiti pretvaranje ideja u jasne preporuke na temelju kojih ćemo poduzimati daljnje korake. Želimo biti inovativni, a ne nastaviti po starom. Želimo ukloniti jaz između institucija i građana. Ključnu ulogu u tome imaju lokalni i regionalni predstavnici", istaknula je Šuica.

Ona je članovima Odbora regija obećala da će to tijelo, iako ima samo savjetodavnu ulogu, biti ravnopravno tretirano kao i ostale institucije EU.

Apostolos Tzitzikostas (EPP), novoimenovani predsjednik Europskog odbora regija i načelnik grčke regije Središnje Makedonije rekao je da Konferencija o budućnosti Europe mora biti "prilika za istinsku raspravu s građanima i promjenu Europske unije".

"Želimo li spriječiti još jedno razočaranje, ona mora biti otvorena i uključiva. Konferencija neće biti uspješna ako se bude vodila odozgo prema dolje, ako bude centralizirana, ako se bude pokretala iz Bruxellesa i ako ne bude aktivno uključivala lokalne i regionalne čelnike. Samo udruživanjem, ambicioznošću i otvorenošću za promjene možemo obnoviti povjerenje i izgraditi EU koji građane stavlja na prvo mjesto", izjavio je.

Na plenarnom zasjedanju govorio je i hrvatski ministar uprave Ivan Malenica, koji je također predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

"Moramo se približiti građanima, slušati ih i na primjereni način odgovarati na njihove probleme. Stručnost Odbora regija na lokalnoj razini i iskustvo u organizaciji dijaloga s građanima predstavljat će vrijedan doprinos ovoj inicijativi“, rekao je Malenica.

Odbor regija savjetodavno je tijelo Europske unije, a čine ga predstavnici regionalnih i lokalnih vlasti u zemljama članicama.

Članovi Odbora regija biraju se u skladu s nacionalnim pravilima, a potvrđuju ih njihove nacionalne vlade i Vijeće Europske unije.

Mandat člana, koji je službeno započeo 26. siječnja, završava prestankom njegova mandata u lokalnoj ili regionalnoj skupštini u kojoj je izabran.

Odbor je u srijedu usvojio rezoluciju o  o Konferenciji o budućnosti Europe i rezoluciju o programu rada Europske komisije.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo