RASPRAVA U SABORU

Šuker: Odlazak u mirovinu sa 67 godina nema veze s Pavićem i Vladom

 Boris Kovačev / CROPIX

SDP-ov zastupnik Davor Bernardić ustrajao je u četvrtak, u saborskoj raspravi o mirovinskoj reformi, u stavu da će nakon nje građani raditi dulje, primati manje i u mirovini živjeti još teže, dok su vladajući uzvraćali da je odlazak u mirovinu sa 67 godina u zakonu od 2013., odnosno iz vremena SDP-ove Vlade te nema veze s ministrom Markom Pavićem i Vladom Andreja Plenkovića.

SDP je apsolutno protiv ovakvog oblika mirovinske reforme, ona je loša, opasna, destruktivna, socijalno neodgovorna, rekao je Bernardić i pozvao ministra rada i mirovinskog sustava da odustane od nje.

Most: Reforma kratkog dometa

Predloženu reformu u Mostu nazivaju reformom kratkog dometa, ističu da nije dovoljno ambiciozna i lišena nade, pa je neće podržati.

Povećanje dobi za odlazak u mirovinu na 67 godina neće dovesti do željenog učinka, a to je oživljavanje 2. mirovinskog stupa, kaže Tomislav Žagar koji izlaz vidi u jačanju gospodarstva, rasterećenju poduzetništva.

Umirovljenje sa 67 godina u zakon je stavljeno 2013., nema veze sa ministrom Pavićem i Plenkovićevom vladom, uzvraća HDZ-ov Ivan Šuker i predlaže da se do drugog čitanja zakonskih prijedloga razmisli o penalizaciji prijevremenog umirovljenja, s obzirom da se puno ljudi na to odlučuje, ne zato što bi htjelo, nego što mora.

Moramo biti svjesni okolnosti u kojima živimo, kaže Darinko Kosor (HSLS) čiji će Klub podržati reformu, ne "zato jer je idealna, nego jer su rješenja bolja od postojećih".

Koplja su se lomila i oko 2. mirovinskog stupa.

Koalicijski HNS zadovoljan je što će, uvođenjem dodatka, mirovine iz oba stupa postati atraktivnije. "Ono za što smo se izborili u komunikaciji je da država ostavi naše novce na miru", 2. stup treba osnažiti, kaže Stjepan Čuraj.

Bunjac: Drugi stup je pljačka

Živi zid pak 2. stup naziva pljačkom koja, tvrdi, Branimir Bunjac, "nadmašuje cjelokupnu pretvorbu i privatizaciju, Agrokor i Uljanik", to je šteta koja nadmašuje dva Domovinska rata.

Silvano Hrelja (HSU) napominje da Švicarci imaju sličan stup, no učinili su nešto što mi nismo, povezali su ga s poreznom politikom, pa što više uplaćuješ na štednju, plaćaš manje poreza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:39