BURNO U SABORU

ŠUKER PROZIVA VLADU 'Gdje je nestala odluka da plaće direktora agencija ne smiju biti veće od 16 tisuća kuna?'

Zagreb, 220415.Nastavak sjednice Hrvatskog Sabora raspravom o programskome i financijskom izvjescu Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) za 2013. o kojem je Vlada dala negativno misljenje.Na fotografiji: Ivan Suker.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

ZAGREB - Saborska oporba u srijedu je izrazila sumnju u iskrenost Vladine namjere da smanji broj agencija i tako ostvari uštede.

To je virtualni plan štednje, ustvrdio je Boro Grubišić (HDSSB) podsjetivši da su vlade, bivše i sadašnja, ustrojile 184 agencije, zavoda i fonda čiji su godišnji rashodi poslovanja 67 milijardi kuna. Ako su im toliki rashodi, koliki su im prihodi i tko ih financira, što zapravo rade neke agencije, jesu li one samo mjesta za uhljebljenje podobnih, zanimalo je Grubišića nakon saborske stanke.

Nezavisni zastupnik Branko Vukšić Vladu proziva da "građane povlači za nos", u četvrtoj godini mandata radi mini-reformu agencija zbog "packi iz Europe". U brojnim agencijama, uvjeren je, sjede nesposobni stranački uhljebi, koje stranke nisu uspjele smjestiti u saborske klupe.

Premijera Milanovića optužio je da se ulaguje biračima. "Kaže kako mu ne pada na pamet reforma javne uprave i lokalne samouprave, a imamo 556 jedinica - te veličine nema u svijetu", rekao je Vukšić.

Ivan Šuker (HDZ) podsjeća da je vladajuća većina u Saboru usvajala zakone kojima su dizani koeficijenti čelnicima fondova, zavoda i agencija. "A sad govorimo da su te plaće previsoke", čudio se Šuker.

Podsjetio je i na odluku prethodne, HDZ-ove vlade, da ni jedna plaća direktora i čelnika agencija i zavoda ne može biti veća od 16 tisuća kuna. "Ta je odluka kasnije izmijenjena samo za čelnike trgovačkih društava u vlasništvu države koji se nalaze u nekoj tržišnoj utakmici. Postavlja se pitanje gdje je nestala ta odluka", pitao je.

Laburistica Nansi Tireli upozorava na slučaj upućivanja radnika na detektor laži u tvornici Puris u Svetom Petru u Šumi, tvrdi da to pokazuje da smo došli na "dno radničkih prava".

Poslodavac si je uzeo za pravo da radnike stavi na detektor i vidi jesu li mu lojalni, i to oni radnici koji rade za prosječnu netu plaću od 2700 kuna, rekla je Tireli, ogorčena što nitko nije reagirao, pa ni Hrvatska udruga poslodavaca.

Takvi slučajevi tjeraju nas da razmislimo kakve zakone donosimo, rekla je kolegama i predložila da se od Vlade zatraži da hitno Saboru uputi zakon o mobingu, kako bi se zaštitilo temeljno ljudsko dostojanstvo radnika.

Spomenuto postupanje osudio je i Damir Kajin (Istarski demokrati).

Oporbeno je pravo kritizirati i nadzirati Vladu, ali od toga bi korist morali mati i građani, pa predložite akte o temama koje spominjete, poručio je zastupnicima predsjednik Sabora Josip Leko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:07