SPORNI SERIJAL

SUKOB AUTORA I TELEVIZIJE OKO EMITIRANJA SERIJE O SUŠTINI USTAŠKE DRŽAVE Klasić: 'Na Prisavlju odugovlače završetak' HRT: 'Serijal o NDH je u montaži'

lijevo: Hrvoje Klasić; u sredini: zgrada HRT-a; desno: Ante Pavelić
 CROPIX, Profimedia

U produkciji HRT-a snimljena je serija o suštini ustaške države NDH autorskog dvojca Hrvoja Klasića i Miljenka Bukovčana. Međutim, kako doznajemo, zbog spora između autora i HTV-a pitanje je kada će se ona emitirati i u koliko nastavaka. Autor Hrvoje Klasić kaže kako HTV traži da se od 12 napravi šest epizoda te sumnja da se namjerno odugovlači završetak.

Dodaje da javna televizija sudjeluje u povijesnom revizionizmu, što je već poprimilo zabrinjavajuće razmjere.

Šest epizoda

No, s HRT-a su nam odgovorili kako je “rad na serijalu radnog naslova ‘NDH’ počeo 2015. te je planirano šest epizoda u trajanju od po 52 minute, a riječ je o djelu iz HRT-ove vlastite produkcije”. Serijal je, rekli su nam u HRT-ovim Komunikacijama, trenutačno u montaži i postprodukciji, a njegovo dovršenje planirano je u ljeto 2019. godine, i to u trajanju od šest epizoda, nakon čega će biti spreman za emitiranje. “Nije točno da je odbijeno emitiranje 12 epizoda serijala po cijeni od šest. Naime, kao što je navedeno, serijal je planiran i odobren u trajanju od šest epizoda”.

Prema Planu HRT-a za 2017. godinu, koji je potpisao tadašnji v. d. glavnog ravnatelja Blago Markota, u odlomku Odjel obrazovanje i znanost stoji kako će se u 2017. godini “uz redovite tjedne emisije o znanosti i obrazovanju te emisije javnih sadržaja (o braniteljima, manjinama, invalidima, iseljenicima, ekologiji, umirovljenicima) proizvoditi i serijal emisija: Nezavisna država Hrvatska (12 epizoda)...” I Izvješće o poslovanju HRT-a za 2017. godinu u odlomku Odjel obrazovanje i znanost HTV-a potvrdilo je 12 epizoda serije.

Ondje piše kako su u 2017. godini “uz redovite tjedne emisije o znanosti i obrazovanju te emisije javnih sadržaja... proizvedeni i sljedeći naslovi, odnosno serijali: Nezavisna država Hrvatska (12 epizoda)”. Taj je dokument potpisao sadašnji ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

Veliki troškovi

Iako autori tvrde da nisu premašili proračunska sredstva te da su za cijenu šest napravili 12 epizoda, na HRT-u su nam rekli kako je “nemoguće da iznosi troškova produkcije za šest i 12 epizoda budu jednaki, pa tako to nije slučaj ni za ovaj serijal. Ukupni izravni trošak serijala za sada je 988.894,90 kuna, jer navedeno ne uključuje i neizravne troškove produkcije serijala”. Osim toga, HRT ističe kako serijal nije zabranjen niti je riječ o ‘’neželjenom projektu’’, kako se insinuira u nekim medijima, nego o kontroli troškova i držanju plana proizvodnje.

“Serijal je već mogao biti gotov za siječanj 2018. godine”, tvrdi Hrvoje Klasić te napominje da od veljače nisu uspjeli dobiti termin za montažu. Inače, u seriji je sudjelovalo oko 40 sugovornika, i to povjesničara i publicista iz Njemačke, Austrije, Velike Britanije, BiH, Srbije i Hrvatske, a otkupljeno je i više od dva sata snimki iz tog vremena koje još nikad nisu prikazane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:00