TKO JE KONZULTANT DAMIR CIMER?

SUKOB INTERESA Zbog ovog čovjeka sindikat napada Milanku Opačić i ruši Vladinu reformu

Projekt outsourcinga došao je u pitanje zbog tvrtke koju ima savjetnik potpredsjednice Vlade
 Paun Paunović/CROPIX

Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih, znala je da njen savjetnik Damir Cimer ima tvrtku za konzalting prije nego što ga je angažirala na poslovima reformskih mjera, odnosno outsourcinga, ali nije znala da je tvrtka registrirana i za usluge čišćenja.

I sam Cimer, 34-godišnji ekonomist i bivši uspješni maneken, tvrdi da nije znao za to. No iako tvrtka Calesco, koju je Cimer osnovao 2012., nikada nije poslovala s državom niti je ikada radila na poslovima čišćenja, sama činjenica da je registrirana i za to, a da vlasnik potpredsjednicu Vlade savjetuje baš u tom segmentu jest nezgodna. Sugovornici kažu da je Cimer, kao i većina drugih, tvrtku registrirao za 50-ak djelatnosti.

REZANJE TROŠKOVA Nova javna tvrtka za 26000 čistačica i kuhara: godišnja ušteda milijardu kuna

Vanjski suradnik

Kada je riječ o zakonskim okvirima, činjenica da državni službenik ima tvrtku nije sporna sve dok se ta djelatnost ne poklapa s onim što radi. Prema Zakonu o državnim službenicima, osoba zaposlena u službi ne može otvoriti obrt ili tvrtku u području djelatnosti koje su povezane s poslovima iz djelokruga rada, niti smije biti u tijelima koja obavljaju nadzor. Izvori upućeni u slučaj kažu da se ovdje ne radi o tome jer je Cimer tvrtku osnovao za savjetničke poslove u inozemstvu i u 2013. je poslovao samo s organizacijom Sigma, koju su osnovali OECD (Međunarodna organizacija za gospodarsku suradnju i razvitak) i EU. Kao suradnik držao je predavanja u državama kandidatima za EU.

U ime OECD-a u tim je državama kao stručnjak na tom području iznosio iskustva Hrvatske o izmjeni i prilagodbi zakona europskoj pravnoj stečevini. Na taj je način u prošloj godini, prema podacima Poslovne.hr, uprihodio gotovo 190.000 kuna, a neto dobit mu je na kraju godine iznosila nešto više od 130.000 kuna.

Godišnji za putovanja

Te je poslove, tvrdi Cimer, radio u svoje slobodno vrijeme ili je uzimao godišnji kad je morao putovati, a o svemu je obavijestio i svoju šeficu Milanku Opačić.

Sa 24 godine počeo raditi u Ministarstvu financija

Damir Cimer je diplomirani ekonomist koji je već sa 24 godine počeo raditi kao pripravnik u Upravi za gospodarstvo Ministarstva financija. Radio je na poslovima nadzora. Ubrzo postaje voditelj Odsjeka za koncesije i javno-privatno partnerstvo, gdje je i ostao sve do prosinca 2013., kada ga je Vlada imenovala članom Operativne radne skupine za reformske mjere. On je prešao kod Milanke Opačić dok ne završi posao s reformama. Oni koji ga poznaju kažu da je sposoban, stručan i ambiciozan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:45