RASTUŽENI, ALI NE IZNENAĐENI

SUKOB MEĐU BRANITELJIMA Udruge iz Domovinskog rata osuđuju izjave Generalskog zbora o privatizaciji HEP-a i Fondu

 Damjan Tadić / HANZA MEDIA

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata u srijedu su u priopćenju oštro osudili izjave Hrvatskog generalskog zbora i njihovu zgroženost prijedlogom pojedinaca iz braniteljskih udruga da se sedam posto dionica od eventualne prodaje HEP-a unese u Fond hrvatskih branitelja te ocijenili kako su generali "više u službi politike, nego u službi svoje vojske".

"Hrvatski generalski zbor trebao bi biti u službi svojih vojnika i zaštiti ih kada bilo koja politika ne radi u njihovom interesu, no, nažalost, sve činjenice ukazuju na to da su naši generali više u službi politike, nego u službi svoje vojske", navodi se u priopćenju iz tih udruga koje su potpisali Dražimir Jukić, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata.

Iz udruga poručuju da ih takvo ponašanje Hrvatskog generalskog zbora "rastužuje, ali ne iznenađuje" jer kroz čitavi niz godina, od rata na dalje, većina članova Hrvatskog generalskog zbora, kako ocjenjuju, "nije aktivno sudjelovala u zaštiti digniteta Domovinskoga rata ni u zaštiti dostojanstva hrvatskih branitelja".

Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i njihovih obitelji osnovan s primarnim ciljem pomaganja braniteljima kojima je to najpotrebnije te stradalnicima Domovinskoga rata, kao i s ciljem stipendiranja djece hrvatskih branitelja koji su lošega socio-ekonomskog statusa. Već duži niz godina Fond osigurava financijsku pomoć najugroženijim braniteljima i stradalnicima, desetci tisuća studenata i učenika stipendirano je kroz Fond, no trenutno se Fond nalazi u nezavidnom položaju jer nema dostatnih sredstava, napominju u priopćenju braniteljske udruge.

Iz udruga smatraju da je sada potez na Vladi RH.

"Svojom odlukom Vlada će poslati jasnu poruku što misli o Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima. Kako bi se Fond održao na životu potreban je redoviti priljev prihoda, stoga su sadašnji članovi Upravnog odbora Fonda, koji predstavljaju braniteljsku populaciju, uputili prijedlog da se dio dionica od moguće prodaje HEP-a prebaci u Fond", stoji u priopćenju.

Hrvatski generalski zbor ranije je ocijenio da su takva traženja u suprotnosti sa svim vrijednostima za koje su se borili hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:29