UDAR U SABORU

SUKOB ŠEFA HDZ-a S OREŠKOVIĆEM Karamarko želi srušiti Vladu i smijeniti premijera bez izbora?

Odluči li rušiti Oreškovića, šef HDZ-a zna da će izgubiti podršku Mosta
Croatia's Prime Minister-designate Tihomir Oreskovic (R) and new First Deputy Prime Minister Tomislav Karamarko seek approval for the new government in parliament in Zagreb, Croatia, January 22, 2016. REUTERS/Antonio Bronic
 ANTONIO BRONIC / REUTERS

Odluči li Tomislav Karamarko smijeniti Tihomira Oreškovića s mjesta premijera, ulazi u vrlo riskantnu političku igru, koja može rezultirati i HDZ-ovim gubitkom vlasti.

Pitanje povjerenja premijeru može pokrenuti jedna petina saborskih zastupnika, odnosno njih najmanje 31. Budući da HDZ trenutno ima 49 svojih zastupnika, bez problema može prikupiti dovoljan broj potpisa da se takav prijedlog uvrsti na dnevni red i da se o njemu provede rasprava najkasnije u roku od 30 dana.

No, da bi Sabor izglasao nepovjerenje premijeru, potrebna je većina glasova svih zastupnika, dakle najmanje 76 ruku.

Ako se pretpostavi da Most ne bi išao rušiti Oreškovića, Karamarko, umjesto sa sadašnjih 80 glasova, može računati na 65.

Slaganje nove većine

Naravno, pod uvjetom da ga u akciji “eliminiranja” Oreškovića podrže svi partneri iz Domoljubne koalicije i dva Bandićeva zastupnika. No, osim tih partnera treba pridobiti i još najmanje 11 zastupnika oporbe. Koliko god se šef HDZ-a nada “dobroj suradnji” s budućim šefom HNS-a Ivanom Vrdoljakom, treba imati na umu da ta stranka ima deset zastupnika i da neki od njih nikada ne bi ulazili u dogovore s Karamarkom i ovakvim HDZ-om. Jednako su tako na dugom štapu i planovi HDZ-a prema kojima računaju da će se, nakon unutarstranačkih izbora u SDP-u, odnosno ponovne Milanovićeve pobjede, neki SDP-ovci odmetnuti od stranke i podržati njihov prijedlog za izglasavanje nepovjerenja premijeru.

Čak i ako Karamarko prikupi potrebnih 76 glasova i smijeni Oreškovića, to znači da ostavku automatski podnosi i cijela Vlada. A u tom se slučaju ponavlja cijeli postupak kakav smo imali nakon izbora - predsjednica mandat za sastavljanje “nove” Vlade daje onome tko dokaže da uživa potporu najmanje 76 zastupnika. Tako je, podsjetimo, bilo 2009. nakon što je Ivo Sanader dao ostavku, ali i 2002. godine, kada je Ivica Račan podnio ostavku jer je Vladu napustio HSLS.

Strategije SDP-a

Međutim, današnja je situacija bitno drukčija i pitanje je bi li Karamarko bez Mosta mogao skupiti većinu za ponovno dobivanje mandata za sastavljanje Vlade. Most može zamijeniti HNS-om, ali oni imaju deset zastupnika, što znači da mora pridobiti barem još jednog zastupnika oporbe za dobivanje mandata. Ako mu to ne uspije, moglo bi se dogoditi da većinu za dobivanje mandata skupi suprotna strana, predvođena SDP-om.

Ostane li Milanović na čelu stranke, on bi vjerojatno pokrenuo takvu akciju, a u slučaju pobjede Zlatka Komadine treba očekivati nove izbore. Komadina je, naime, već nekoliko puta jasno rekao da nije za preslagivanje nove vladajuće većine, nego isključivo za nove izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:21