SLUČAJ STEVE CULEJA

SUKOB U HDZ-u, TVRDA FRAKCIJA PRVI PUT DIGLA GLAVU Odbili su glasati prema uputama Kluba zastupnika HDZ-a, strasti morao osobno smirivati Plenković

 HANZA MEDIA

Takozvana tvrda frakcija unutar HDZ-a jučer je prvi put digla glavu i odbila glasati prema uputama Kluba zastupnika HDZ-a i samog predsjednika stranke Andreja Plenkovića. Neposredni povod bilo je skidanje imuniteta Stevi Culeju, HDZ-ovom zastupniku. Omogućavanje kaznenog progona tražio je Općinski sud u Vukovaru kako bi mu se moglo suditi za kazneno djelo protiv javnog reda. Riječ je o incidentu iz 2013. godine, kada se Culej protivio postavljanju ploča s latiničnim i ćiriličnim pismom u Vukovaru.

Budući da je petnaestak glasova, i to uglavnom HDZ-ovih, bilo protiv, Culeju se ne bi skinuo imunitet da za taj prijedlog nisu, uz HDZ-ovce lojalne politici njihova Kluba, glasali i zastupnici manjina, SDP-a i ostalih oporbenih stranaka. Nakon glasanja, šef HDZ-ova kluba zastupnika Branko Bačić pozvao je sve “odmetnike”, dakle one koji su na glasanju bili suzdržani, one koji su bili protiv ili su napustili sabornicu, na hitni sastanak kod premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

Kako doznajemo, sastanak je trajao relativno kratko, Plenković im je održao “predavanje” i onda su se razišli. No, do nekih, poput Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih, premijerove poruke nisu došle jer se nisu ni odazvali pozivu u Vladu. Navodno su već otišli i imali druge obaveze.

Želi na sud

Rasprava u Saboru, od koje je sve počelo, krenula je uobičajeno, a kako nam kažu u HDZ-u, sam Culej je pozivao HDZ-ovce da mu skinu imunitet kako bi mogao dokazati svoju nevinost. Zahtjev za skidanje imuniteta Saboru je uputio Općinski sud u Vukovaru, pred kojim je tamošnje državno odvjetništvo pokrenulo postupak protiv Culeja radi kaznenog djela protiv javnog reda. Mandatno-imunitetno povjerenstvo, kojemu je na čelu HDZ-ov Žarko Tušek, 16. studenoga zaključilo je da Culeju treba skinuti imunitet i omogućiti da mu se sudi. Pritom su naveli kako ostaju pri dosadašnjoj praksi Sabora da se “u slučajevima kada zahtjev za pokretanje i vođenje kaznenog postupka podnese Državno odvjetništvo odnosno sud, odobrenje treba dati, kako bi tijela kaznenog progona mogla nesmetano i neovisno obavljati svoju ustavnu dužnost”.

No, kada je to pitanje došlo na dnevni sjednice Sabora, stvari su se zakomplicirale. Neki su HDZ-ovci bili za to da se glasa protiv skidanja imuniteta, neki na stavu da treba napustiti sabornicu, a treći da se treba držati dosadašnje prakse i omogućiti kazneni progon. Kako se počela dizati prašina, njihov je klub zatražio stanku tijekom koje se nastavila rasprava, pa se u Sabor pozvalo predsjednika stranke Plenkovića.

- Predsjednik Plenković trebao je doći jer je to politička odluka. On je morao sudjelovati u odluci kako će se Klub HDZ-a postaviti prema pitanju Culejeva imuniteta i objasniti kakvu bismo imali političku štetu od pokušaja da Državno odvjetništvo i sud spriječimo da protiv našeg zastupnika provede postupak - kaže nam jedan od HDZ-ovih zastupnika.
Premda je Plenković morao osobno dolaziti u Sabor kako bi uveo red, navodno nije ulazio u Klub HDZ-a, nego se sastao s predsjednikom njihova kluba zastupnika Bačićem, te potpredsjednicima Sabora i zatražio da riješe stvar.
Moralo se, međutim, obaviti razgovor i sa SDP-ovcima jer su tražili da se o skidanju imuniteta Culeju glasa pojedinačno. U SDP-ovom klubu kažu nam da su ih HDZ-ovci zamolili da im olakšaju situaciju i ne inzistiraju na pojedinačnom izjašnjavanju, na što su oni pristali.

Bit će progona

Nakon stanke i “konzultacija” stranačkog vrha HDZ-ovci su se, odnosno većina njih, vratili u sabornicu i zajedno s oporbom stvorili većinu koja je sa 77 glasova “za” omogućila da se Culeja kazneno goni. Međutim, navodno je čak 15-tak glasova bilo protiv.

Prema našim informacijama od izvora iz HDZ-a, navodno su protiv glasali Anton Kliman, Tomislav Klarić, Josip Križanić, Blaženko Boban, Anđelko Stričak, Petar Škorić i drugi. Predsjednik HSLS-a i koalicijski partner Darinko Kosor bio je suzdržan, a protivnicima skidanja imuniteta Culeju pridružio se i Miro Bulj iz Mosta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:58