PRIJEDLOG PODRŽAN

ŠUMA PANTOVČAK OTVARA SE GRAĐANIMA Skupština prihvatila sporazum, oporbeni gradski zastupnici ocijenili prijedlog nedorečenim i apsurdnim

 Boris Kovačev / CROPIX

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak su većinom glasova podržali prijedlog zaključka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o sklapanju Sporazuma s Republikom Hrvatskom kojim se dio kompleksa Predsjedničkih dvora daje u vlasništvo Gradu Zagrebu kako bi se građanima omogućilo korištenje šume Pantovčak.

Taj prijedlog, koji je bio jedina točka dnevnog reda 24. sjednice, prihvaćen je sa 26 glasova "za", 11 "protiv", a osam gradskih zastupnika bilo je suzdržano.

U obrazloženju tog prijedloga se navodi kako su Grad Zagreb i Republika Hrvatska na prijedlog Ureda predsjednice Republike Hrvatske pokrenuli postupke radi rješavanja međusobnih imovinsko - pravnih odnosa, vezano za kompleks Predsjedničkih dvora.

Inicijativom je predloženo da se dio kompleksa da u vlasništvo Gradu Zagrebu radi omogućavanja korištenja šume Pantovčak, dijela kompleksa Predsjedničkih dvora, od strane građana.

Oporbeni gradski zastupnici ocijenili su da je taj prijedlog pun nejasnoća, nedorečen i apsurdan, pitajući se čemu žurba i hoće li to biti poklon predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović građanima za Dan državnosti a povodom objave njezine kandidature za novi predsjednički mandat.

"Jednog lijepog sunčanog dana naša predsjednica će objaviti svoju kandidaturu i jedna od tema koja će se pojaviti bit će i Ured predsjednice", kazala je predsjednica Kluba gradskih zastupnika Glasa i HSU-a Anka Mrak-Taritaš ocijenivši kako predsjednica želi opravdati to što nije ispunila svoje obećanje o preseljenju Ureda.

Iako smatra da dio Pantovčaka trebaju koristiti građani, kaže da to ne može ići "preko noći ni preko koljena".

Razlog za hitnost ne vidi ni predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a i Naprijed Hrvatska! Zvane Brumnić koji pita zašto Grad Zagreb treba "ulupati" milijune kako bi predsjednica dala građanima na korištenje dio šume Pantovčak i tako se promovirala. "Da bi se dovelo u fazu da građani koriste dio šume treba između ostalog iseliti muflone i srne, možda na Hipodrom", ustvrdio je Brumnić.

"Je li to poklon predsjednice Republike građanima za Dan državnosti? Ako je to naš ulog u kandidaturu predsjednice, neka tome bude tako, građani će znati", kazala je gradska zastupnica Nove ljevice Rada Borić i istaknula kako žurba donošenja tog zaključka košta građane Zagreba dodatnih 100 tisuća kuna.

Gradski zastupnik Glasa Stanko Kordić rekao je kako je netočno da će predsjednica bilo što pokloniti građanima, nego tvrdi kako će građani Zagreba državi platiti 200 eura po kvadratu šume.

SDP-ov Rajko Ostojić cijelu je situaciju nazvao "teatrom apsurda".

A gradski zastupnik Neovisnih za Hrvatsku Krešimir Kartelo rekao je da njegovu stranku ne zanima toliko predsjednička kampanja već financije kao što su prihodi od komunalne naknade te hoće li se čestice u dogledno vrijeme razdijeliti i prenamijeniti u stambenu zonu.

Ta 24. sjednica počela je danas poslije podne i brzo završila, a održala se odmah nakon završetka 23. sjednice.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet (HDZ) zakazao je novu, 25. sjednicu za 10. srpnja, a ako se tog dana ne završi, njezin nastavak bit će 11. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:26