IZBORI U SDP-U

SUMNJE U IZBORNE MANIPULACIJE U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI 'Od ranog jutra događale su se manipulacije'

 
Barbara Antolić Vupora
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Nova predsjednica varaždinskog županijskog SDP-a, prema neslužbenim rezultatima unutarstranačkih izbora u nedjelju, je Barbara Antolić Vupora, no njezin protukandidat Dubravko Bilić izjavio je večeras da su se na nekim biralištima događale manipulacije i da će zatražiti ponavljanje izbora u nekoliko stranačkih organizacija.

Iako iz izbornog povjerenstva SDP-a Varaždinske županije još nije stigla službena potvrda Antolić Vupora izjavila je novinarima da je ona dobila 306 glasova, a njen protukandidat Dubravko Bilić 290 glasova.

Antolić Vupora rekla je, uz ostalo, da treba posložiti stvari unutar SDP-a te najavila da će to učiniti na razini Varaždinske županije. Za rejting stranke kaže kako je sigurna da će se poboljšati. Antolić Vupora u kampanji je slovila za Bernardićevog kandidata.

Njen protukandidat Bilić je, pak, još prije objave rezultata najavio žalbu. 'Utakmica nije bila fer i još nije gotova', kazao je Bilić, dodavši da su se od ranog jutra događale manipulacije - od preranog otvaranja biračkih mjesta, do toga da su prije početka izbora listići već bili unutra. Rekao je da je uputio prigovor Županijskoj izbornoj komisiji i da će zatražiti ponavljanje izbora u nekoliko stranačkih organizacija.

"Očekujem da Županijska izborna komisija poništi izbore na određenim biralištima i da se za tjedan ili dva tjedna održe novi izbori, ali u poštenom ozračju", zaključio je Bilić. Dosadašnji predsjednik SDP-a Varaždinske županije i saborski zastupnik Mario Habek izjavio je također da je bilo neregularnosti.

Mladen Kešer, prema večerašnjim neslužbenim rezultatima, pobjednik je SDP-ovih izbor u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Za predsjednika sisačko-moslavačke županijske organizacije SDP-a članovi su izabrali Nikolu Domitrovića, kojega unutarstranački kuloari svrstavaju među kandidate predsjednika stranke Bernardića.

Na čelo Dubrovačko-neretvanskog SDP-a došao je Krešimir Kuran, vijećnik u tamošnjoj Županijskoj skupštini kojega se također smatra bliskim šefu stranke.

Rezultati do sada održanih županijskih izbora pokazuju da kandidati koje se uvrštava među 'Bernardićeve ljude' za sada imaju prednost na terenu, dok oni pobjednici SDP-ovih lokalnih izbora koje se percipira kao unutarstranačka opozicija uglavnom dolaze iz saborskog Kluba zastupnika poput Gordana Marasa (Grad Zagreb), Siniše Hajdaša Dončića (Krapinsko-zagorska), Mihaela Zmajlovića (Zagrebačka), Domagoja Hajdukovića (Osječko-baranjska) te Joška Šupe (Šibensko-kninska).

SDP-ovci Virovitičko-podravske županije svoje čelništvo birat će 24. lipnja dok će članstvo Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske, Karlovačke županije i Vukovarsko-srijemske županije na izbore 30 lipnja.

Odluka o izborima za Splitsko-dalmatinsku županiju još nije donesena, a, najavljeno je, bit će poznata nakon današnjih kotarskih i izbora za mjesne odbore u Splitu.

S obzirom da je središnjica SDP-a raspustila Županijsku organizaciju Požeško-slavonske županije zbog međusobnih sukoba i odljeva dijela članstva, tamošnji izbori su otkazani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:16