LAŽNA UZBUNA

Sumnjivi paket blokirao centar Zagreba. Nije bila bomba

Policija je blokirala promet Trgom bana Jelačića, a nakon pregleda kutije sve se vratilo u normalu
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Pirotehničar od glave do pete odjeven u zaštitno odijelo puno pancirnih štitnika oprezno je rezao kutiju. Nakon toga zavirio je u nju. Svi su na trgu zanijemili. Napetost je trajala cijelu minutu.

Akcija pred očima građana

Kada je umjesto paklene naprave iz nje izvadio odjeću, trgom se prolomio uzdah olakšanja. Tako je danas ujutro završena jednosatna drama na Trgu bana Jelačića, koju je prouzročila dojava o bombi koja se na kraju pokazala lažnom.

Kaos na Trgu bana Jelačića počeo je oko osam sati. Na teren je izašla policija, pripadnici Protueksplozijskog odjela te Pavle Kalinić sa svojim timom iz Hitnih intervencija. Drama je trajala manje od jednog sata, nakon čega se obustavljeni tramvajski promet ponovno normalizirao.

Paket veličine 100x60 centimetara ostavljen je na tramvajskoj stanici u smjeru zapada, a građani su ga prvi put primijetili oko 7 sati. No, prvu dojavu policija je zaprimila nešto prije 8 sati, nakon čega je na trg upućena patrola. O svemu su obaviješteni i pirotehničari, koji su sa sobom doveli vučjaka treniranog da nanjuši eksploziv.

Budući da je pas reagirao pozitivno, odlučeno je da se cijeli trg osigura.

Odmah je zaustavljen tramvajski promet, a pirotehničari su krenuli u akciju pred očima zgranutih građana i prolaznika.

- Primijetio sam kutiju, ali nije mi se učinila posebno zanimljivom. No, kada sam ugledao policajce i pirotehničare, shvatio sam da je neka frka. Takve slike nije ugodno gledati - rekao je Tomislav, radnik u Tisak mediji, koji je iz prodavaonice promatrao akciju pirotehničara.

Robot nije izlazio na teren

Pirotehničar je izrezao kutiju izrađenu od kartona i šperploče i pogledao unutra. U tom trenutku svi su na trgu zanijemili. Na kraju se pokazalo da je riječ o hrpi papira i odjeći zapakiranoj u plastične vrećice.

Unatoč činjenici da u kutiji nije bilo eksplozivne naprave, građani su bili vidljivo uznemireni.

U policiji danas nisu znali objasniti zbog čega Teodor ovog puta nije izlazio na teren. Riječ je sofisticiranom robotu za detekciju eksploziva koji su MUP i MORH nabavili pomoću europskih fondova. Skupa igračka teška 350 kilograma diže teret od 100 kilograma, a opremljena je rengenom, bušilicom i rezačem.

Kronologija događaja

07 sati - građani primjećuju kutiju 100x60 centimetara ostavljenu na tramvajskoj postaji na Trgu bana Jelačića

07.45 sati - policiji stiže prva dojava građana, centar 112 nije zaprimio poziv. Policijska patrola kreće na mjesto događaja

08 sati - policajci ograđuju mjesto događaja, pozvani su pirotehničari iz Protueksplozijskog odjela i pas, o svemu je obaviješten Ured za upravljanje hitnim situacijama

08.15 sati - pirotehničari sa psom provjeravaju kutiju, pas pozitivno reagira na kutiju, okupljaju se građani

08.30 sati - obustavljen tramvajski promet Trgom bana Jelačića, pirotehničar počinje rezati kutiju

08.45 sati - utvrđeno da nema bombe, nego da su u kutiji vrećice s papirima i odjeća

08.55 sati - tramvajski promet ponovno pušten, policajci uklanjaju kutiju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:41