HRVATSKA SRAMOTA

Sunčani Hvar pred slomom

Radnici ne dobivaju potpunu plaću, a sindikati su spremni organizirati generalni štrajk turističkih djelatnika
 Mirko Crnčević/EPEHA

HVAR - Organizirani turizam na našem najsunčanijem škoju ima tradiciju dužu od 140 godina, a otok se na većini top-lista svjetskih turističkih časopisa svrstava među deset najljepših na svijetu, no razni oblici “hrvatske neuspješne privatizacije” hotelskih kuća na tom području rezultirali su smanjenim brojem radnika, njihovim dovođenjem na rub egzistencije, neizvjesnom budućnošću i padom turističkog prometa. Naravno, tako se gubi stečeni ugled destinacije, a budući da se problemi svakodnevno umnažaju, u pitanje se dovodi i uspjeh nadolazeće turističke sezone.

Neprovediv sporazum

Sindikat turizma i usluga Hrvatske se stoga, uz neposredne razgovore i posredovanja, obraćao na razne adrese tražeći pomoć u iznalaženju rješenja, koja bi kod stanovništva probudila vjeru u bolju i svjetliju budućnost, međutim, u našoj državi očito nema kulture pisanog dijaloga, pa na te zamolbe jednostavno nitko nije niti odgovorio.

- Sporazum o razrješavanju imovinsko-pravnih odnosa Sunčanog Hvara s Gradom i Katoličkom crkvom, koji je u veljači 2009. predložio bivši potpredsjednik Vlade RH Damir Polančec, prema riječima Vedrana Duvnjaka, predsjednika HFP-a, neprovediv je budući da izlazi iz okvira pozitivnih zakonskih propisa RH.

Loša privatizacija

Takva financijska situacija uvjetovala je da su za studeni 2009. dobili tek 40 posto plaće, pa Uprava, čiji je predsjednik Johan Cornelis (Belgija), nadalje predlaže isplatu minimalnih plaća kojima bi se mjesečno pridodavao dug od 10 posto iz mjeseca studenoga - kazao je Eduard Andrić, predsjednik STUH-a, dodavši da će u narednim danima zatražiti sastanke u HFP-u, SDŽ-u, te Gradu Hvaru, a ukoliko partneri - ORCO Grupa i Vlada RH - ne iznađu kvalitetno rješenje, ono se mora potražiti s novim strateškim partnerom ili s novim vlasnikom.

Dakle, Grad Hvar, prema sadašnjem stajalištu HFP-a, sada više umjesto obećanih 25 posto + jednu dionicu, više ne može ne dobiti ni hotel Sirenu ni dio hotela Palace, kako je Polančec nudio, a ista situacija je i s Hvarsko-bračko-viškom biskupijom kojoj je bila ponuđena depadansa hotela Dalmacija. Što će poduzeti Gradsko vijeće i gradonačelnik Pjerino Bebić u novonastaloj situaciji tek će se vidjeti, međutim, hotelska kuća Sunčani Hvar također zauzvrat neće dobiti 29 od 32 posto dionica (7 do 9 milijuna eura) iz državnog portfelja, od čega je četiri posto trebalo biti podijeljeno radnicima bez naknade.

Jelsa d.d. je školski primjer loše provedene privatizacije koja je vlasniku dopustila da ignorira obveze preuzete kupoprodajnim ugovorom. Smanjivanje broja stalno zaposlenih radnika, uz opredjeljenje na kratko sezonsko poslovanje, stvara pretpostavke daljnjem smanjenju broja zaposlenih. STUH će zahtjevima lokalnim i županijskim strukturama, Vladi, Ministarstvu turizma, te medijskim istupima nastojati da se poslovna politika takvih vlasnika promijeni. Ukoliko ta nastojanja ne donesu zadovoljavajuće odgovore, koristit će se sva legalna sredstva sindikalne borbe za zadržavanje radnih mjesta i poštivanje ugovorenih prava radnika.

Radnici gubitnici

- Što se tiče tvrtke Helios Faros u Starom Gradu, koja je u vlasništvu Fime Validus, sigurno je da se s navedenim vlasnikom ne mogu očekivati pozitivni pomaci. Vlasnik koji nije hotelijer i ne namjerava se baviti turizmom, za bilo koji hotel, najlošije je rješenje. Jasno je da vlasnik namjerava u povoljnom trenutku prodati dionice tvrtke te da ne želi investirati u hotele. Nažalost, najveći gubitnici takve poslovne politike su radnici. U toj hotelskoj kući izostanak redovite isplate plaća pretpostavlja sindikalne akcije koje mogu rezultirati i štrajkom - naglasio je Andrić, govoreći da je Helios Faros bez novog vlasnika i značajnih investicija osuđen na propast.

STUH će stoga održati sastanak s čelništvom Grada, a u sklopu ukupne problematike hotelskih tvrtki otoka Hvara i s ostalim relevantnim institucijama RH.

STUH je spreman organizirati i provesti generalni štrajk radnika u turizmu - stupu hrvatskog gospodarstva.

Umjesto hotela dječje odmaralište

Vrboska d.d. ne zapošljava više članove našeg sindikata, s obzirom na to da su napustili tvrtku pretežito uz dogovorene otpremnine. Sindikalna podružnica je ugašena te STUH više nema utjecaja na događanja u toj tvrtki. Međutim, nerješavanje imovinskopravnih odnosa, s kojima je suočeno to društvo, izostanak ulaganja te svođenje poslovanja na razinu dječjeg odmarališta, opća je sramota.

Vrboska je mjesto koje se često naziva Malom Venecijom, hotel je

smješten na izvanrednoj lokaciji, a ulaganja uz zdravu poslovnu politiku mogu donijeti korist kako mjestu, tako i otočnom i hrvatskom turizmu - rekao je Eduard Andrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:10