NAJTEŽI TRENUCI

SUPRUGA NATAŠA: 'Želim vjerovati da je moj Tomislav još živ' OTAC ZLATKO: 'Bio je jako ponosan na svoju Hrvatsku...'

 Facebook

'Želim vjerovati i nadam se da je moj Tomislav još uvijek živ. Nada umire posljednja', kazala je u srijedu za agenciju AFP supruga Tomislava Salopeka (31), za kojega je Islamska država nekoliko sati ranije rekla da ga je pogubila.

Salopek je otet 22. srpnja na pustinjskoj cesti u Egiptu, a prije desetak dana pripadnici Sinajske provincije, militantne skupine koja je položila zakletvu Islamskoj državi, objavili su video u kojemu mu prijete likvidacijom ukoliko egipatske vlasti ne oslobode 'muslimanske žene' iz zatvora.

U srijedu su objavili i gnjusnu fotografiju za koju tvrde da je dokaz kako su ga lišili života. Pritom su spominjali osvetu Hrvatskoj zbog njezina sudjelovanja u međunarodnoj koaliciji protiv ISIS-a i podržavanja Kurda.

'U Egipat je otišao samo kako bi zaradio kruha svojoj djeci, ni zbog čega drugog', zavapio je prije nekoliko dana Tomislavov otac Zlatko Salopek, također u izjavi za agenciju AFP, iz svog doma u Vrpolju.

U srijedu je istoj agenciji kazao da su ga svi željno iščekivali, s obzirom da se uskoro trebao vratiti u domovinu. 'Svatko bi htio spasiti takvo dijete. Moj je sin uvijek bio miran, smiren, vrijedan', govori Zlatko.

Tomislav je u Egipat otišao raditi kao topograf, a prije toga je u domovini jedno vrijeme radio na projektima cestogradnje. No, kada je došla ekonomska kriza, zamrla je cestogradnja pa je otišao raditi u inozemstvo. Prije Egipta, radio je u još nekoliko država arapskog svijeta.

Prijatelji ga opisuju kao vedrog i druželjubivog, a svi navode i da je bio veliki nogometni fan, navijač zagrebačkog Dinama. 'Sa sobom bi u inozemstvo često nosio dresove Dinama ili hrvatske reprezentacije i poklanjao bi ih svojim novim prijateljima. Oni bi se slikali u tim dresovima. Bio je jako ponosan na svoju zemlju', kaže Zlatko Salopek.

'Kad god bi se vratio ovdje, jutro bi proveo ispijajući kavu. Doveo bi sina, koji se igrao u obližnjem parku', prisjeća se jedan konobar u lokalnom kafiću u Vrpolju.

Tomislavov prijatelj Dražen Pavlović, inače vatrogasac, pun je hvale za Tomislava, kaže da se nikada ni sa kim nije posvađao.

'Tuga velika. Otišao je zaraditi za život, da može priuštiti sitna zadovoljstva svojim klincima. I onda ovako sve završi', govori jedan susjed koji nije htio otkriti ime.

'Kćerkica ga je čekala prošli petak, planirali su zajedno svi otići na more', priča obiteljski prijatelj Stipe Bjelokapić...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:13