OBITELJSKO NASILJE

SUPRUGA POŽEŠKOG ŽUPANA POD PRITISKOM 'Proživljavam jako teške trenutke, djeca, rodbina i prijatelji me osuđuju, govore da nisam trebala progovoriti'

 
 Emica Elvedji / CROPIX

Alojz Tomašević, HDZ-ov požeško-slavonski koji je osumnjičen za obiteljsko nasilje nad svojom suprugom Marom nije se u srijedu pojavio na svome radnom mjestu u županiji. Nije se javljao ni na naše pozive, a nije ga bilo niti u njihovoj obiteljskoj kući, gdje je požeška policija, prema neslužbenim informacijama, obavila pretres prostorija u potrazi za oružjem koje Tomašević, inače, kao umirovljeni visoki časnik HV-a i lovac, legalno posjeduje.

No, policija nam nije htjela potvrditi čak ni to jesu li obavili pretres, a kamoli jesu li tom prigodom eventualno našli i nešto od nelegalnog oružja.

Mara Tomašević je, pak, u srijedu ujutro kao i dan ranije uredno otišla na posao u Osnovnu školu Antuna Kanižlića, gdje radi u kuhinji, iako joj to nije bilo nimalo lako.

- Proživljavam jako teške trenutke. Djeca, rodbina i prijatelji me osuđuju i govore da to nisam trebala učiniti, kazala nam je gospođa Tomašević s kojom smo razgovarali nakon što je završila s poslom.

- Suprug u srijedu nije prenoćio u našoj kući i ne znam gdje je. Možda je na selu u svojoj roditeljskoj kući ili u Zagrebu. Nisam ga vidjela otkako smo u utorak bili na Prekršajnom sudu, dodala je, kazavši i kako joj se telefon doslovno užario od poziva, pa smo je pitali i jesu li je možda kontaktirali iz Ureda premijera Andreja Plenkovića, koji je u srijedu ujutro potvrdio da su 30. svibnja primili njezin e-mail u kojem im piše o nasilju koje nad njom provodi suprug i visoki dužnosnik HDZ-a i u kojem je tražila da ga se zbog toga ukloni s dužnosti župana.

- Nisu me zvali iz Ureda premijera, ali doduše imala sam jako puno neodgovorenih poziva, pa dopuštam da su me pokušali nazvati, ali nisam s njima razgovarala, rekla nam je Mara Tomašević, koju su u pozvali i u Centar za socijalnu skrb u Požegi kako bi i njima dala iskaz o tome što se dogodilo i događalo unazad dvije godine koliko je, kako je kazala, izložena nasilju i prijetnjama od strane svoga supruga.

Njemu je, podsjetimo, odlukom policije određena mjera zabrane prilaska supruzi na manje od pet metara, što je navodno uobičajena mjera u ovakvim slučajevima. Nejasno je, pak, zašto je Alojz Tomašević u utorak na Prekršajnom sudu u Požegi saslušan kao okrivljenik samo za verbalno, ali ne i fizičko nasilje nad svojom suprugom. Naime, i ravnatelj požeške bolnice prof. dr. sc. Željko Glavić, inače novi povjerenik raspuštenog požeško-slavonskog HDZ-a, potvrdio nam je da je Mari Tomašević dijagnosticirana laka tjelesna ozljeda u vidu kontuzije na području nadlaktice.

Pretpostavlja se da je do nje došlo nakon što ju je suprug, kako nam je sama opisala, poslije šamaranja i davljenja, gurnuo na radijator. Iz policije su nam na upit da konkretno odgovore što su sve poduzeli protiv župana, samo proslijedili isti odgovor kao i u utorak, a u kojem stoji da su poduzeli „sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti te o svemu utvrđenom izvijestili nadležna pravosudna tijela.“ Stoga smo poslali upit i Općinskom državnom odvjetništvu u Požegi tražeći odgovor jesu li od policije dobili bilo kakve dokumente ili prijavu vezano uz ovaj slučaj obiteljskog nasilja.

„Poštovani, vezano za vaš upit o slučaju sumnje o nasilju u obitelji Tomašević Alojza i Mare u Požegi, Općinsko državno odvjetništvo u Požegi nije do sada zaprimilo prijavu PU Požeško-slavonske,“ odgovorila nam je u 12,31 sati Ankica Njegovan-Bišof, općinska državna odvjetnica.

Od stručnjaka iz ovog područja, pak, doznali smo da policija u ovakvom slučaju može dokumentaciju proslijediti DORH-u i naknadno, pa nije isključeno da će se to i dogoditi ovih dana. No, zanimljivo je kako je prošle godine u travnju kada je izbio incident u obitelji požeškog dogradonačelnika Marija Pilona (HDZ), policija Prekršajnom sudu odmah podnijela prijave – protiv njega za fizičko, a protiv njegove supruge Ivane za verbalno nasilje.

Privremeno napušta Hrvatsku

Mara Tomašević je za Novu TV u srijedu najavila je da će već u srijedu navečer napustiti Hrvatsku i privremeno otputovati u inozemstvo. Prema neslužbenim informacijama, odlazi na ranije dogovorenu ekskurziju s učenicima škole u kojoj je zaposlena. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:35