SPORNI TROŠKOVI

Šustar htio smijeniti pomoćnika pa odustao, bez posla ostaje tajnica

Pokazalo se da je pomoćnik Karin potrošio 30-ak tisuća kuna na račun vlastitog smještaja u zagrebačkom hotelu, gdje je boravio nakon preseljenja u Zagreb.
 Goran Mehkek/EPH

Zbog prekomjernih troškova nastalih u prvih mjesec i po dana rada u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, ministar znanosti Predrag Šustar pokrenuo je protiv svog pomoćnika Momira Karina postupak razrješenja dužnosti.

Pokazalo se da je pomoćnik Karin potrošio 30-ak tisuća kuna na račun vlastitog smještaja u zagrebačkom hotelu, gdje je boravio nakon preseljenja u Zagreb. Karin je, naime, iz Grubora pored Imotskog, zbog čega mu je Državni ured za upravljanje državnom imovinom bio dužan u Zagrebu osigurati stan tijekom pomoćničkog mandata. Nakon što je do ministra došla informacija o prekomjernom trošku, svom je pomoćniku ponudio dvije opcije – razrješenje ili podmirenje. Karin se, doznajemo, obvezao podmiriti troškove, a ministar je povukao zahtjev za razrješenjem.

Šustar je međutim zbog propusta stručne službe koja ga nije na vrijeme obavijestila o prekomjernim troškovima pomoćnika, odlučio poduzeti sankcije. Iako nam u kabinetu ministra nisu željeli službeno potvrditi, razrješenje na vlastiti zahtjev podnijela je glavna tajnica Ministarstva Sara-Sanela Butorac, zaposlena u Ministarstvu od 2002. godine.

Iako jučer nismo uspjeli doći do ministra Šustara, kao niti Momira Karina, njegovi bliski suradnici ističu da korištenje hotelskog smještaja ne smatraju isključivo Karinovom greškom. Objašnjavaju da DUDI na raspolaganju nije imao slobodnih stanova, točnije u dijelu njih je u tijeku postupa uređenja, zbog čega Karin na vrijeme nije uspio useliti u državni stan. Ministar očito smatra da su ga na taj problem trebale upozoriti stručne službe, te osigurati pomoćniku jeftiniji smještaj od hotelskog, pa je ipak povukao sankcije.

Karin je bivši ravnatelj Obrtničko-industrijske škole u Imotskom, profesor filozofije i sociologije, a u MZOS je ušao iz kvote HSS-a (predsjednik županijskog odbora stranke). Nastavlja voditi Upravu za odgoj i obrazovanje u MZOS-u, a nakon 1. svibnja napokon seli u državni stan.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:22