SPORNA IMENOVANJA

ŠUSTAROVA NOVA VIJEĆA Hoće li sporna jezičarka mijenjati pravopis Instituta za hrvatski jezik?

Imenovana Sanda Ham u očitom je sukobu interesa, pravopis kojem je koautorica prije tri godine je izgubio preporuku za uporabu u školama pa ne zarađuje na njemu
 Darko Tomaš / CROPIX

Dio ravnatelja znanstvenih instituta uznemirila je odluka ministra znanosti Predraga Šustara o imenovanju novih članova upravnih vijeća instituta.

Odluke o novoj kadrovskoj upravi stigle su im ovih dana, a sporne za pojedine ravnatelje su dvije točke. Prva, ministar se, kažu, u pojedinim slučajevima poveo primjerom pogrešnog i zlonamjernog kadroviranja s ciljem smjenjivanja ravnatelja jer je imenovao članove vijeća koji su u izravnom sukobu s ravnateljima. A Upravno vijeće u ovlasti ima opoziv ravnatelja instituta i imenovanje novoga, nakon raspisivanja natječaja. Druga točka je trenutak donošenja odluka, odnosno sumnja u antidatiranje: odluke o imenovanju novih upravnih vijeća, iako pristigle tek ovih dana, datirane su na 15. lipnja, dan uoči pada Vlade.

Antidatirana odluka

- Iako je našem Upravnom vijeću mandat istekao prije puna tri mjeseca, kako to da je ministar imenovao nove članove dan prije raspuštanja Vlade i zašto je odluka pristigla tek za dva tjedna? Ne mogu tvrditi, no mogu se pitati: je li tehnički ministar antidatirao odluku - iznosi sumnju ravnatelj jednog instituta uz molbu da ostane anoniman. Zasad se najspornijima čine imenovanja u dva slučaja, ona u Institutu za jezik i jezikoslovlje i Institutu za društvena istraživanja. Dok su, prema još neslužbenim informacijama, u IDI-jevo Upravo vijeće ušli Jure Zovko, bivši HDZ-ov pomoćnik u Ministarstvu znanosti, i profesor Filozofskog fakulteta u Zadru, Nino Raspudić, profesor na Filozofskom u Zagrebu i Mostaru, te Marko Vučetić, također profesor zadarskog sveučilišta; za predsjednicu Upravnog vijeća Instituta za jezik ministar je, tvrde upućeni, postavio Sandu Ham, jezikoslovku sa Sveučilišta u Osijeku. Vijest o njezinu imenovanju na tom je institutu prokomentirana klasičnim primjerom kadroviranja i školskim primjerom sukoba interesa.

Uklanjanje s interneta

- Ako je točna informacija da je dr. Sanda Ham izabrana za predsjednicu Upravnog vijeća, onda samo mogu reći da je riječ o nečijoj gruboj šali na račun središnje nacionalne ustanove za proučavanje hrvatskoga jezika - kaže Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik. Naime - nastavlja Jozić - rad djelatnika Instituta od pojave Hrvatskoga pravopisa 2013. godine dr. Ham je redovito ismijavala, omalovažavala, a mene kao ravnatelja proglašavala političkim poslušnikom te zajedno s vrlo uskim krugom istomišljenika zazivala moju smjenu, uklanjanje institutskog pravopisa pa i ukidanje samoga Instituta. Jozić motivaciju za takva stajališta dr. Ham prema Institutu vidi isključivo u njezinu, kako kaže, eklatantnom sukobu interesa.

OSIJEK,100205
SANDA HAM VODITELJICA ODJELA ZA HRVATSKI JEZIK MATICE HRVATSKE U OSIJEKU TELEFONOM SUGRADJANIMA DAJE SAVJETE IZ HRVATSKOG
FOTO:VLADO KOS
-POK-
Vlado Kos / CROPIX
Sanda Ham

- Pravopis, kojemu je suautorica, prije tri godine izgubio je preporuku za uporabu u školama, a novi pravopis Instituta otad je zauzeo mjesto za škole preporučenog nastavnog sredstva. Budući da je i sama priznala da prima autorski honorar od svakog prodanog primjerka Hrvatskog školskog pravopisa kojemu je suautorica, a opće je poznato i samorazumljivo da je objavljivanjem besplatnog pravopisa Instituta na adresi pravopis.hr prije točno tri godine drastično pala prodaja pravopisa od čije je prodaje dr. Ham ostvarivala materijalnu korist, sasvim je jasno da je cilj postavljanja dr. Ham na mjesto predsjednice Upravnoga vijeća nastojanje da se pravopis Instituta ukloni s interneta i iz školske uporabe - tvrdi Jozić.

Ministrovo pravo

Uz Ham, u Upravno vijeće navodno su ušli Stipe Botica, bivši dekan Filozofskog fakulteta, i Vanda Babić sa zadarskog sveučilišta. U Ministarstvu znanosti nisu komentirali slučaj, niti potvrdili imenovanja, a jučer nismo uspjeli stupiti u kontakt ni sa Sandom Ham. Pomoćnik ministra za znanost Krešo Zadro kaže da je na putu i ne može davati izjave. Izvor iz ministarstva objašnjava pak da je u posljednje vrijeme postojao velik pritisak na ministra da imenuje nova upravna vijeća iz razloga što su većini istekli mandati. Ovime, tvrdi naš izvor, nije prekršio svoje ovlasti jer ima pravo u bilo kojemu trenutku mijenjati upravna vijeća, a na nekim je institutima, poput Instituta za medicinska istraživanja, to odradio prije otprilike dva mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 16:11