TRAŽE VEĆE PLAĆE

SUTRA POČINJE ŠTRAJK U ŠKOLAMA, DOZNAJEMO SVE DETALJE Dobili smo odgovor što će biti s djecom koja pohađaju boravak; ANKETA Podržavate li štrajk?

 
Josip Aladrović i sindikalist Branimir Mihalinec
 CROPIX

Postupak mirenja između Vlade i školskih sindikata koji je počeo u ponedjeljak, nastavljen je u srijedu i završio je neuspješno. Nakon višesatnog sastanka predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec kazao je da mirenje nije uspjelo.

- Štrajk započinje 10. listopada u osnovnim i srednjim školama, najavio je Branimir Mihalinec ispred NSZSSH te istaknuo da će sutra svo nastavno i nenastavno osoblje u osnovnim i srednjim školama štrajkati.

- Vlada je u cijelosti odbila naše zahtjeve, ponudila je kroz dodatke povećanje dodatka od 2 posto od 1. listopada i 2 posto od 1. lipnja 2020. To je za sindikate neprihvatljivo i iz tog razloga mirenje je neuspješno završilo. Možemo najaviti da će sutra početi štrajk u sustavu osnovnog i srednjeg školstva. Bit će cirkularni štrajk, prvi dan, sutra, cijela Hrvatska će biti u štrajku, ostale dane će biti nekoliko županija iz oba sindikata zajedno, kazao je Mihalinec, prenosi N1.

- Naši zahtjevi su moralni. Očekujemo odaziv svih članova i nečlanova i da će sutra cijeli sustav biti u blokadi. Sutra cijeli dan štrajkamo, prema napucima koji su u školama, ujutro će se početkom smjene odraditi skupovi radnika, gdje će svi biti upoznati s našim zahtjevima i sa stavom Vlade, u školama ostaju štrajkaški odbori, a kolege ne moraju raditi, jer kad smo u štrajku, obustavljamo rad", rekao je danas Mihalinec, dodavši da će se u osnovnim školama osigurati čuvanje manje djece i djece s poteškoćama u razvoju, ako nema nikoga drugoga tko se o njima u vrijeme štrajka može brinuti.

- Upućujem poruku roditeljima, ovo nije štrajk protiv njih, nego za dostojanstvo svih učitelja koji su u odgoju i obrazovanju. U ovakvoj situaciji i oni mogu učiniti malu žrtvu, rekao je Mihalinec.

Na upit do kada će štrajk trajati, Mihalinec je odgovorio: "Onog trenutka kad Vlada prihvati zahtjeve."

"Naši argumenti su jasni, neoborivi i nema nijednog protuargumenta, osim što ne žele riješiti pitanje i status učitelja u Republici Hrvatskoj", rekao je, dodavši da su u školama za djecu odgovorni ravnatelji, koji će procijeniti treba li zvati djecu u školu ili ne.

- Apeliram na roditelje da imaju razumjevanja za učitelje, da prihvate činjenicu da učitelji ne mogu biti najpotplaćenija karika u javnim službama, da pokažu razumijevanje i podrže naš štrajk. Ovo nije borba protiv učenika, ovaj štrajk nije borba protiv roditelja, nego za bolje obrazovanje, za našu budućnosti i budućnost naše djece. Ovaj štrajk prelazi u borbu za dostojanstvo u Republici Hrvatskoj, rekla je Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja.

U nastavku postupka mirenja, Mihalinec i Šprem su na sastanku u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava razgovarali s ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem.

Kako će izgledati štrajk u školama?

Mihalineca smo još ranije zato pitali da objasni kako štrajk može izgledati i kako se to odnosi na djecu i roditelje.

- Kolektivni ugovor propisuje tko ne smije štrajkati. To su ljudi zaposleni na mjestima pogona za grijanje, energije i podjele hrane u učeničkim domovima - kaže Mihalinec i dodaje da to znači kako svi ostali mogu biti u štrajku.

Prvog dana štrajka održava se skup radnika s dežurnim štrajkaškim odborom, nakon čega mogu ići kući i do prestanka štrajka ne rade.

Trebaju li ili ne za vrijeme štrajka učenici dolaziti u školu ne odlučuju niti učitelji niti sindikati.

- To je odgovornost ravnatelja svake škole. Od ravnatelja bi bilo odgovorno da učenicima kaže da ne dolaze, jer na njih nitko neće moći paziti. Tako da tu odluku donosi ravnatelj - kaže Mihalinec.

Naravno, najosjetljivija je situacija s osnovnom školom, poglavito nižim razredima i djecom koja pohađaju boravak u školi jer imaju zaposlene roditelje pa ne mogu biti sami kod kuće.

- Nije nam cilj naštetiti djeci, dapače. Uglavnom, kada je riječ o nižim razredima organizira se da ih u školi ima tko čuvati, ali naglasak je na čuvati, jer nastave nema - pojašnjava Mihalinec.

Postavlja se i pitanje nadoknade neodrađenih sati, na što Mihalinec kaže kako je riječ o jednom opsežnom pitanju, no da djeca nikako neće biti zakinuta.

- Djeca za svoj školski program neće biti oštećena, a na koji način bi se to nadoknadilo pitanje je za kasnije - kaže Mihalinec.

Školski sindikati zahtjevaju povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je prije nekoliko dana kako su razgovori koje Vlada vodi s predstavnicima školskih sindikata otvoreni i dobre volje. Vladina je ponuda da od 1. listopada plaće porastu za dva posto, a onda da se nastave razgovori za iduću godinu, jer se mora vidjeti cjelokupna konstrukcija hrvatskog proračuna.

Aladrović: Štrajk sigurno nije ugodan za Vladu

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u srijedu nakon neuspjelog mirenja sa školskim sindikatima, koji sutra stupaju u štrajk, kako su oni odbili Vladin prijedlog o povećanju osnovice plaća za po dva posto od 1. listopada ove i od 1. lipnja iduće godine.

"Postupak mirenja je završen. Sindikati su došli s istim zahtjevima. Mi kao Vlada iznijeli smo ponudu kojom bi korigirali plaće za dva posto od 1. listopada i za 2 posto od 1. lipnja iduće godine. To je ukupni kumulativni trošak na godišnjoj razini od 320 milijuna kuna", izjavio je Aladrović.

"Ono čega smo se držali je financijska održivost i odgovornost prema državnom proračunu i to je bio maksimum koji smo mogli postići", naglasio je.

Radi se, dodao je, o alternativnom modelu koji ispunjava financijske mogućnosti ali ne mijena koeficijente. Kazao je kako je u ovoj godini za plaće učitelja osigurano 500 milijuna kuna više, a Vladina ponuda o kojoj su razgovarali značila bi još dodatnih 320 milijuna.

"Od sindikata smo čuli želju za promjenom koeficijenata složenosti poslova. S obzirom da to nije predmet pregovaranja takav pristup nismo mogli prihvatiti, ali smo iznijeli alternativni pristup koji poboljšava materijali status učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama. Međutim, sindikatima to očito nije bilo dovoljno i odbili su naš prijedlog", rekao je Aladrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 08:19