PLENKOVIĆEVI LJUDI

Sva zaduženja novog ministra: Goran Marić kontrolirat će sve strateške tvrtke i imenovanja u njima

Goran Marić
 Davor Pongračić / Hanza Media

Utvrđivanjem djelokruga rada novog Ministarstva državne imovine Goran Marić i službeno je postao jedan od najmoćnijih ministara u Vladi Andreja Plenkovića. Pod njegovim upravljanjem je državna imovina vrijedna oko 27 milijardi eura.

On je zadužen za 49 tvrtki od strateškog i posebnog interesa države. Nadalje, tu je oko 27 tisuća stanova, 11 tisuća poslovnih prostora, 70 vila... On također predlaže strategiju upravljanja i raspolaganja državnom imovinom, što je dosad radilo Ministarstvo gospodarstva. Iako se djelokrug rada i ovlasti Ministarstva ne razlikuje od onoga što su do sada imali Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) i njegov ravnatelj, uzdizanje Ureda na razinu ministarstva ministru daje daleko veće ovlasti i moć u odlučivanju nego što je dosad imao ravnatelj Ureda.

DUUDI ugašen

Izvan Marićeva dosega za sada je ostao Centar za restrukturiranje i prodaju, čija je zadaća upravljanje dionicama i poslovnim udjelima u trgovačkim društvima čiji je imatelj Republika Hrvatska, a koja nisu od strateškog i posebnog interesa za državu. I sam premijer ima velika očekivanja od novog ministarstva i njegova čelnog čovjeka. "Ocjenjujemo da će ustrojavanje ministarstva omogućiti čvršće i koherentnije upravljanje državnom imovinom i riješiti niz problema s neiskorištenim državnim vlasništvom i stavljanjem u funkciju tog vlasništva na način da to bude korisno i za hrvatski državni proračun i za gospodarstvo", zaključio je Plenković na sjednici Vlade na kojoj je DUUDI ugašen, a njegovi su zaposlenici postali dio Ministarstva. Goran Marić jedna je od najvažnijih osoba u odlučivanju o budućim čelnim ljudima u tvrtkama od strateškog nacionalnog interesa. Iz objavljenih dokumentata na jučerašnjoj sjednici Vlade vidljivo je da će se uprave trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za državu birati preko natječaja. Goran Marić će biti taj koji će nakon provedenog natječaja Vladinu Povjerenstvu predlagati kandidate za članove i predsjednike uprava tvrtki te davati svoje mišljenje na prijedloge za imenovanje članova i predsjednika nadzornih odbora. Iako će u konačnici Povjerenstvo Vlade donositi konačnu odluku, potpuno je jasno da Goran Marić kao resorni ministar neće dozvoliti da njegovi prijedlozi budu odbacivani niti će dozvoliti da se njegovo pozitivno ili negativno mišljenje za kandidate u nadzornim odborima ne poštuje.

Pridruženi član

A Vlada je jučer članovima Povjerenstva za upravljanje strateškim trgovačkim društvima imenovala ministre Zdravka Marića, Martinu Dalić, Olega Butkovića, Tomislava Tolušića i Tomislava Ćorića. Oni su članovima imanovani po ministarskom položaju, a Povjerenstvu je pridružen i dodatni član - Goran Marić. Bez obzira na to što su članovima Povjerenstva koje će kadrovirati državnim tvrtkama odabrani ministri po položaju, upada u oči da je ono potpuno u rukama HDZ-a. U njemu ni kao pridruženog člana nema niti jednog ministra iz kvote Mosta. Tako će o kadrovima u upravama i nadzornim odborima u HAC-u, HEP-u, Hrvatskim vodama, zračnim lukama i drugim strateškim tvrtkama odlučivati isključivo HDZ.

Pred Ministarstvom državne imovine sada je raspisivanje natječaja za izbor članova uprava strateških kompanija. Kriterije za kandidate Uredbom je odredila prošla Vlada i sada će biti zanimljivo vidjeti hoće li Goran Marić tražiti neke izmjene te Uredbe. S obzirom na provedbu natječaja, bit će zanimljivo na koji će način HDZ i Most provesti ranije dogovorenu podjelu državnih tvrtki po principu četiri HDZ-u, a jedna Mostu. Pred Povjerenstvom je i izbor nadzornih odbora u tvrtkama koje ih već mjesecima nemaju i čije je poslovanje u biti blokirano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:18