SISAK

SVAĐA ZBOG NUKLEARNOG ODLAGALIŠTA Žinić: 'Skladištenje radioaktivnog otpada ne predstavlja opasnost' DUMBOVIĆ 'On bi sve smeće u našu županiju'

Ivo Žinić, Darinko Dumbović
 CROPIX

Izjava župana Ive Žinića nakon sastanka predstavnika Unsko-sanskog kantona i Sisačko-moslavačke županije o mogućem rješenju odlaganja i skladištenja radioaktivnog otpada u vojnom skladištu Čerkezovac kod Dvora, kako skladištenje radioaktivnog otpada ne predstavlja nikakvu opasnost ako se skladišti na ispravan način, uzburkala je javnost. Župan je rekao kako dobar dio prosvjeda i odbijanja dolazi iz neznanja.

„Negativnom kampanjom koja je vođena i ovdje u našoj županiji i od strane nekih čelnika došlo je do toga da ova lokacija nije prihvatljiva. Međutim ja želim i ovim putem umiriti javnost i reći da skladištenje radioaktivnog otpada ne predstavlja nikakvu opasnost. Pogotovo ako se to bude skladištilo na tom području“, rekao župan.

Osim ekoloških aktivista, oštro je reagirao gradonačelnik Petrinje i saborski zastupnik Darinko Dumbović, koji slovi kao predvodnik protunuklearnog pokreta u Županiji.

„Župan Žinić postao je veliki stručnjak na radioaktivni otpad i veliki dušobrižnik za naše zdravlje.Županova izjava zabrinjava jer nam je poručio da se razumije i u radioaktivni i ostali otpad , pa nas uvjerava da nam zdravlje nije ugroženo, štoviše ispada da promovira zdravi život, ekološko voće i povrće i ruralni razvoj u županiji gdje će se skladištiti radioaktivni otpad sada, a u budućnosti i tko zna kakav još. A kako on to ne bi znao kad je bio i 'vođa puta' autobusom koji je vozio u Krško sve one koji su htjeli vidjeti kako iznad odlagališta otpada uzgajati ekološke jabuke i drugo voće pa da onda tamo viđeni model preneseno i u Dvor i okolicu Trgovske gore. Tako pravi župan brine o građanima svoje županije”, kaže Dumbović.

Zaključuje kako kad župan jedne županije uvjerava građane i javnost da odlaganje radioaktivnog otpada na području te županije nije za njih opasno i da nema razloga za zabrinutost, to treba biti signal svima da jako dobro razmisle kakvu su to vlast izabrali. „I dok se drugi župani bore za svoje krajeve, za njihov razvoj, proglašavaju zaštićena područja i čuvaju svoje nacionalne parkove, župan Žinić se slaže da bi Sisačko - moslavačka županija trebala biti mjesto odlaganja svakojakih otpada, ma kako se oni zvali...”, kaže Dumbović i zaključuje:

„Moje aktivnosti oko ovog problema župan Žinić je više puta već okarakterizirao kao politikantstvo, a sada proziva lokalne čelnike koji 'iz neznanja vode negativnu kampanju'.

Ako je to što radim 'neznanje', onda sam ponosan što se u tom neznanju borim za Banovinu i Sisačko - moslavačku županiju, za prirodna bogatstva ovog kraja, kestenove šume, najveće u Europi, čistu i nezagađenu prirodu, za ruralni razvoj i ekološku proizvodnju kojoj ne treba markica takvog otpada. I ne vrijedi se županu zaklinjati u demografsku obnovu, bogatu povijest Banovine, Zrinske i Frankopane, Domovinski rat..otišli su mladi, a uz ovakvu politiku, otići će još mnogi, ostat će nam prazna Banovina. Moj stav oko Trgovske gore je jasan, nikad ga nisam krio i nisam se skrivao iza nikakvih stranaka i visoke politike. Jasno i glasno, bez puno uvijanja sam pozivao građane na prosvjede, da pokažu svoje nezadovoljstvo i protivljenje, a i za saborskom govornicom sam govorio o odlagalištu Čerkezovac i bio glas onih koji su me u Sabor izabrali. Nisam i neću promijeniti stav i mišljenje ni kad nas ovakvi 'stručnjaci' uvjeravaju da mirno spavamo, jer valjda bi morali biti zadovoljni što smo baš mi ti 'sretnici' čija je županija izabrana za skladištenje otpada kojeg nitko ne želi” poručio je gradonačelnik Dumbović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:01