ŠOKANTNO OTKRIĆE

Svaki četvrti osmaš iz kuće izlazi s nožem

    AUTOR:
    • Ivana Kalogjera

  • OBJAVLJENO:
  • 05.11.2009. u 21:23

Damjan Tadić/CROPIX

Kod djevojčica je najprisutnije nasilje prema roditeljima, ali oni to u pravilu ne prijavljuju

ZAGREB - Svaki četvrti učenik 8. razreda barem je jednom iz kuće izašao noseći hladno oružje (nož, bokser ili palicu), svaki peti priznao je da je napao vršnjaka s namjerom da ga ozlijedi, 17,3 posto 14-godišnjaka najmanje je jednom udarilo ili prijetilo nekome od roditelja, dok je svaki deseti osmaš bio nasilan prema učiteljici!

Slika hrvatskog društva

Do ovih šokantnih rezultata došle su znanstvenice Instituta “Ivo Pilar” Renata Franc, Ines Sučić i Ivana Vrselja ispitujući rizična i antisocijalna ponašanja mlađih adolescenata. Istraživanjem je bio obuhvaćen reprezentativi uzorak od 1823 djece u 50 osnovnih škola diljem Hrvatske, a rezultati će biti publicirani ovih dana. Stručnjaci su zabrinuti i tvrde da je to samo slika hrvatskoga društva.

Odgojni program

- Ako nešto pod hitno ne poduzmemo, čeka nas još veća eskalacija nasilja. Dobit ćemo generaciju izgubljenih neproduktivnih ljudi koji će se afirimirati na način na koji su to naučili u djetinjstvu: nasiljem ili seksualiziranim ponašanjem, što će ostaviti posljedice i na njihovu djecu - kaže ugledna psihologinja Gordana Buljan-Flander. Dodaje da su stručnjaci umorni od upozorenja da nasilje među mladima eskalira.

- Deset godina govorimo iste stvari, a nismo se pomaknuli s mjesta - kaže Buljan-Flander koja traži hitno uvođenje programa zdravstvenoga odgoja kroz koji bi se djecu učilo samopoštovanju, poštovanju drugih i pozitivnoj afirmaciji, i to već od vrtića.

Rezultate o rizičnim ponašanjima među djecom znanstvenice su usporedile i sa svjetskim iskustvima. Pokazalo se da je mlađih adolescenata koji nose oružje u Hrvatskoj više nego u Americi (dok ih je u Hrvatskoj u 8. razredu 26,8 posto, u Americi oružje u dobi od 9 do 12 godina nosi oko 17 posto učenika).

Roditelji kriju da ih tuku

Pokazalo se i da su dječaci skloniji tučnjavi, dok je kod djevojčica najprisutnije nasilje prema roditeljima.

- To je još jedno neistraženo područje. Roditelji kriju kao zmija noge to da ih djeca tuku. Prije će priznati da im se djeca drogiraju - upozorava pedagog i sociolog prof. dr. Zlatko Miliša.

Trećina učenika osmih razreda na motoru bez dozvole

I dok dio stručnjaka tvrdi kako su djeca u predadolescentnoj dobi sklona izmišljanju, jedna od autorica istraživanja, Renata Franc, kaže kako su dobiveni podaci vjerodostojni.

- Dobivene rezultate usporedili smo s onima koje je na uzorku srednjoškolaca proveo dr. Vlado Šakić. Oni ne odskaču jako u svim elementima, no ipak upućuju na blagi porast nasilja - izjavila je R. Franc koja smatra kako bi na ove rezultate društvo što prije moralo reagirati. Istraživanje je pokazalo i to da je kod učenika 8. razreda relativno velika pojavnost vožnje na motoru bez dozvole. U prosjeku, u takvom je ponašanju sudjelovalo oko 26,8 posto učenika, što je podjednako kao i Australiji. Neopravdanim izostancima iz škole cijeli dan najskloniji su, zanimljivo je, učenici 5. razreda. Šestaši i sedmaši skloniji su od učenika drugih razreda švercanju u tramvaju i autobusu. ( I. K. B.)

Izdvajamo