RAVNATELJ 'ANDRIJE ŠTAMPARA'

'SVAKI DESETI JE POZITIVAN...' Zvonimir Šostar danas je izrekao izjavu koja je zabrinula mnoge, za Jutarnji je potvrdio sve izgovoreno

 
 CROPIX

Svaki deseti uzorak obrađen u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" pozitivan je na koronavirus. Do sada se tamo, u roku od 48 sati, obradilo 106 uzoraka te je Covid-19 dokazan kod deset uzetih brisova.

Tu informaciju potvrdio nam je ravnatelj Zavoda dr. Zvonimir Šostar.

Prema ovim rezultatima, jasno je da se bolest proširila. Većina uzoraka je iz Zagreba, a dio koji se obrađuje u popodnevnim satima dolazi iz Klinike za infektivne bolesti, kaže Šostar.

Zagrebački uzorci uzeti su od pacijenata koji su dolazili u domove zdravlja, odnosno u posebno organizirane izdvojene ordinacije za pregled bolesnika pod sumnjom na koronu. Te ordinacije rade 24 sata na dan, a nalaze se na šest lokacija (Dom zdravlja Zagreb - Centar: Siget, Avenija Većeslava Holjevca 22, Laginjina 16; Dom zdravlja Zagreb - Istok: Hirčeva 1, Grižanska 4; Dom zdravlja Zagreb - Zapad: Prilaz baruna Filipovića 11, Park stara Trešnjevka 3).

Šostar je pojasnio proceduru. - Pacijent koji sumnja da je inficiran odlazi u za to predviđenu ordinaciju, gdje ga pregledava obiteljski liječnik koji je pod mjerama zaštite. Ako liječnik postavi sumnju da bi osoba mogla imati koronavirus, kontaktira naš Zavod, nakon čega epidemiolog na osnovu svih relevantnih podataka odlučuje hoće li ga se testirati - kaže Šostar.

Nakon postavljanja indikacije pacijent dolazi u Zavod, gdje mu klinički mikrobiolog uzima bris.

- Da bi nalaz bio gotov, potrebno je tri i pol do četiri sata, ali sve, naravno, ovisi o tome koliko je uzoraka u proceduri. Ipak, svi nalazi budu gotovi u jednom danu - kaže Šostar.

Nadalje, kada imaju potvrdan nalaz, zovu liječnika koji je uputio pacijenta kojem se javlja nalaz.

- Ovisno o kliničkoj slici, oboljela osoba ostaje kod kuće u obaveznoj izolaciji ili ju se, ako klinička slika to zahtijeva, hospitalizira - kaže Šostar i zaključuje kako do sada, na sreću, među testiranima nije bilo teže oboljelih.

Svi podaci se na dnevnoj bazi šalju Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo kako bi se dobili zbirni podaci za Hrvatsku.

Beroš: 'Činjenica da su to selekcionirani bolesnici opravdava takvu izjavu'

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je tijekom press konferencije Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu izjavu Ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimira Šostara koji je kazao kako je Zavod danas do 11 sati na test uzeo 140 uzoraka i obradio 106, te da je od ukupnog broja obrađenih njih 11 bilo pozitivno na koronavirus.

"Ni meni nije bilo jasno o čemu se radi stoga sam kontaktirao profesoricu Vraneš koja vrši ispitivanja. Riječ je o tome da se u Nastavni zavod za javno zdravstvo upućuju selekcionirani pacijenti iz infektivne klinike, oni za koje se pretpostavlja da su bolesni. Nalaz u takvom slučaju je 10 posto. To se ne može preslikati na opću populaciju niti se može govoriti da je riječ o zarazi 10 posto u općoj populaciji. Činjenica da su to selekcionirani bolesnici opravdava takvu izjavu", kazao je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:10