KOMENTAR MARKA BIOČINE

SVAKI TJEDAN, DEBAKL JEDAN Nakon posljednjih presuda, nestaje i ono malo povjerenja građana u naše pravosuđe...

I u slučaju Fimi Media će pravni stručnjaci objašnjavati kako pravo i pravda nisu isto
 Admir Buljubašić/CROPIX

Svaki tjedan pravosudni debakl jedan. Tim se riječima najbolje mogu opisati događaji koji su u posljednje vrijeme zaredali u velikim korupcijskim slučajevima.

Nakon što je Ustavni sud - proglašavajući volju ustavotvorca neustavnom - srušio presudu u slučajevima Ina-MOL, sad se pojavljuje i ozbiljna vjerojatnost da će pasti najvažniji dijelovi presude u slučaju Fimi- Media . U hrvatskom pravosuđu izvjesna je samo neizvjesnost, pa presuda Vrhovnog suda u ranijem slučaju nužno ne garantira takvu presudu u drugim slučajevima istog sadržaja, no dogodi li se, opet će imati ozbiljne konsekvence na društvenu svijest.

Naime, bude li se Vrhovni sud držao svoje prakse, bit će srušena prvostupanjska presuda prema kojoj je HDZ osuđen za korištenje milijuna kuna na crno izvučenih iz javnih poduzeća. Ipak, takav pravorijek neće biti posljedica ocjene sudaca o nekvaliteti priloženog dokaznog materijala, nego činjenica da takvo djelo - zakonskim izmjenama - više ne predstavlja kazneno djelo.

Pojednostavljeno rečeno, ispast će da je utvrđeno kako je strankom kolao ukradeni novac poreznih obveznika, da je korišten za funkcioniranje stranke i financiranje predizbornih kampanja, ali da to nije nelegalno. I to zahvaljujući izmjenama Kaznenog zakona koje je u Saboru izglasao - HDZ. Za samu stranku to će biti sasvim dovoljno da izbjegne politički katastrofalni status prve hrvatske stranke s pravomoćnom korupcijskom presudom, a za njihove protivnike i dalje dostatno da grade već poznate teorije urote o ispremreženosti HDZ-a i pravosudnog aparata.

Takav zločin bez kvalifikacije zapravo bi bio idealan za produljivanje trenutačnog statusa quo na političkoj sceni, bez ikakvog raščišćavanja mulja koji se tamo godinama nakupljao. To novo zamućivanje ionako mutnih političkih voda daleko je od onih rezultata antikorupcijske kampanje koji su se građanima najavljivali.

Dakako, hrvatski obračun s korupcijom ne bi se trebao temeljiti na kršenju ljudskih prava i zakonskih procedura pojedinaca, no presude poput one u kojima se bivšeg premijera oslobađa krivnje jer nije utvrđeno da je on službena osoba teško će zadovoljiti interes javnosti za pravdom. I ono malo teško stečenog povjerenja u domaće pravosuđe vrlo brzo ponovno kopni.

I u slučaju Fimi Media će pravni stručnjaci “pravno neukoj” javnosti objašnjavati će se kako pravo i pravda nisu isto. Nema potrebe. U tome i jest glavni hrvatski problem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:27