KAOS U SEDAM ŽUPANIJA

SVE INTERVENTNE SLUŽBE NA NOGAMA ZBOG ORKANSKE BURE STOLJEĆA Na terenu vatrogasci, policajci iz sedam uprava te djelatnici civilne zaštite

 
 Hrvatska vatrogasna zajednica

S obzirom na vjetar koji hara diljem zemlje, zbog čega je došlo do poteškoća u prometu, ali i širenja požara na otvorenim prostorima, na nogama su u sedam policijskih uprava svi policajci te djelatnici civilne zaštite kao i vatrogasne snage uz ostale nadležne službe.

Iz MUP-a kažu da su na terenu u stanju pripravnosti s ciljem da pravovremeno reagiraju na dojave sve službe na području Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Šibensko-kninske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske te Karlovačke županije. Jer bura s olujnim i orkanskim udarima koji ponegdje dosežu i 150 km/h nema milosti.

- Požari koji su bez većih poteškoća ugašeni dojavljeni su na području: PU dubrovačko-neretvanske gdje se na području Čilipa, Suvarevina u općini Konavle požar proširio na borovu šumu, a opožarena površina je procijenjena na oko 3,5 hektara. Burno je i na području PU primorsko-goranske gdje je zapaljeno raslinje u blizini državne ceste Rijeka - Zagreb kod skretanja za Platak kojim je zahvaćeno oko 30 hektara većinom trave i niskog raslinja. Požar je izbio i kod Jelenja predio Soboli kojim je zahvaćeno oko 25 hektara trave i niskog raslinja dok je na području PU ličko-senjske izgorjelo raslinje na 6 hektara kod mjesta Lički Ribnik a dim je ometao prometovanje na potezu od Gospića do Svetog Roka. I u PU karlovačkoj raslinje je gorjelo od Gornje prema Donjoj Visočki nadomak Slunja te je opožareno oko 144 hektara - napominju iz MUP-a dodajući da su na području tri policijske uprave borbu s vatrom ometali vremenski uvjeti.

Lakše ozlijeđen vatrogasac

Jutros je i na području PU splitsko-dalmatinske burno. Zaprimljeno je osam požara na otvorenom prostoru. Pa je tako na području Brda u Splitu opožareno nisko raslinje i makija, a zbog širenja vatre i uslijed jakog vjetra, požar je zahvatio parkirani osobni automobil, a vatrogasac se tom prilikom lakše ozlijedio. Kod Kaštel Sućurca prevrnuo se kamion.

Hrvatska vatrogasna zajednica

Vatrogasci nisu imali mira ni u Vukovarskoj ulici u Makarskoj gdje je kod nadvožnjaka, također, planulo nisko raslinje i makija. A zbog širenja požara uslijed jakog vjetra, policajci su evakuirali stanare obližnjih stambenih zgrada. No već nakon 20-ak minuta, čim se stanje smirilo i stavilo pod kontrolu, građani su se vratili u svoje domove, a vatra je obuzdana do kraja nakon puna dva sata borbe.

- Kod mjesta Podgora izbio je požar koji je zahvatio oko 12 hektara trave i niskog raslinja koji je lokaliziran, a vatrogasci dežuraju na požarištu zbog bure. Danas u jutarnjim satima zaprimljena je dojava o požaru otvorenog prostora na području Gradaca. Požar je i dalje aktivan, a površina nije procijenjena – kažu još iz MUP-a.

Hrvatska vatrogasna zajednica

I na području PU zadarske još kasno sinoć opožareno je raslinje jugoistočno od Nina prema Zatonu. Nošen olujnom burom požar se brzo proširio prema Zatonu te je prešao i cestu koja povezuje Nin i Zaton. Policijski službenici sudjelovali su u evakuaciji stanovnika iz 70-ak kuća na rubnom području Zatona. Požar je tijekom noći stavljen pod nadzor i u konačnici pred zoru, oko 4 sata ujutro ugašen. Zaprimljena je bila i dojava o požaru na području Babin Dub kod Zemunika.

Ne spaljujte korov po ovakvom vremenu

Na području PU šibensko-kninske jutros u ranim jutarnjim satima zaprimljena je dojava o požaru raslinja na području Jasenovo kod Grebaštice koji je zahvatio većinom travu, nisko raslinje i makiju na površini od 23 hektara.

-Olujni vjetar je otežavao gašenje, a požar se širio prema moru. Zbog olujnog vjetra trenutno nije moguće angažirati zračne snage. Požar se trenutno ne širi ali je i dalje aktivan, a gašenje je u tijeku. Stoga, pozivamo građane da se suzdrže od spaljivanja korova kao i bilo kakvog drugog spaljivanja ili radnji koje bi mogle dovesti do požara koji bi se uslijed vremenskih neprilika mogli proširiti na veće područje te ugroziti sigurnost građana i njihove imovine – dodatno naglašavaju iz MUP-a.

Inače, tijekom noći i jutra policija je zaprimila veći broj dojava građana o slomljenim stablima i granama koji se nalaze na cestama, oštećenjima niskonaponskih električnih stupova koje je polomila bura, oštećenih automobila pod odlomljenim krošnjama, prevrnutim i slomljenim kioscima, kontejnerima... Sreća u nesreći je da dojava o ozlijeđenim građanima nije bilo.

Makarska, 230219.
Olujna bura koja na makarskom podrucju puse s udarima od 190 km/h zaustavila je trajektni promet na linijama Makarska-Sumartin i Drvenik-Sucuraj i uzrokuje veliku materijalnu stetu.
Na fotografiji: sruseno drvo koje je ostetilo vozila.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
Ivo Ravlić / Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:37