NEVOLJE U OPORBI

SVE JE VIŠE SUMNJI U STABILNU KOALICIJU SDP-ovci ljuti na HSS: Glasanje o Vladi HDZ-a pokazalo da nisu uz nas

Sad se vidi da smo u potpisivanje koalicije s HSS-om išli preuranjeno, da se Bernardić istrčao, čulo se u SDP-u oko suradnje s HSS-om
Krešimir Beljak
 Goran Mehkek / CROPIX

Iniciranjem opoziva Vlade Andreja Plenkovića SDP-ovci nisu uspjeli uzdrmati vlast jer se pokazalo da je Plenkovićeva većina, premda tanka, ipak stabilna. Ali su zato upozorili na pukotine u oporbenim redovima koje se nisu ni naslućivale sve do prošlog petka, sedam minuta iza ponoći, kad je krenulo glasanje o (ne)povjerenju Vladi.

Od 151 saborskog zastupnika, glasanju je pristupilo njih 137. Od toga je za povjerenje Plenkovićevu timu glasalo 78 zastupnika, a za rušenje Vlade njih 59. Nitko nije bio suzdržan. Brojke govore da su svi koji Vladi osiguravaju većinu bili disciplinirani i spremni provesti cijelu noć u Saboru kako bi glasali za opstanak vladajuće garniture. S druge strane, premda su svi oporbeni klubovi zastupnika podržali SDP-ovu inicijativu za opoziv Vlade, to se nije moglo vidjeti pri glasanju. SDP-ovce je posebno razljutilo ponašanje HSS-a, čiji su zastupnici u petak bili u Saboru, sudjelovali u raspravama, ali ni jedan od njih nije ostao na glasanju.

Konsternirani SDP

- Ne mogu si objasniti zašto su otišli HSS-ovci. Čuo sam kako je Beljak govorio da opoziv Vlade ionako neće proći, da je kasno, u subotu je Martinje i oni su odlučili otići kući - rekao nam je jedan od vodećih SDP-ovaca, napominjući da ga je zateklo takvo stajalište. Ni drugi sugovornici iz SDP-a nisu krili konsterniranost ovakvim ponašanjem HSS-ovaca, tim prije što je svih pet zastupnika njihove stranke ušlo u Sabor sa SDP-ove liste, gdje su dobili sigurna mjesta. Pritom ukazuju na HSS-ov rejting koji je prema zadnjem Cro Demoskopu zabilježio 3,1 posto, što znači da sami ne bi mogli prijeći ni izborni prag.

Napuštanje koalicijskog partnera u trenutku kad se trebalo očitovati o vladajućoj većini, nekim je SDP-ovcima razlog da se upali alarm. - Sad se vidi da smo išli u preuranjeno potpisivanje koalicije s HSS-om, da se Davor Bernardić istrčao - čulo se u SDP-u na temu suradnje s HSS-om. Na pitanje može li se razvrgnuti sporazum koji su u svibnju potpisali čelnici stranaka, SDP-ovac Bernardić i HSS-ovac Beljak, sugovornik iz SDP-a podsjeća da su imali koalicijski sporazum i s HNS-om, zajedničku listu na prošlim izborima, ali je HNS na kraju podržao HDZ i ušao u njihovu Vladu.

Na tragu HNS-a

Je li realno da je HSS na tragu HNS-a, to više što su odmah nakon parlamentarnih izbora njihovi zastupnici dali potpise Andreju Plenkoviću kao mandataru i glasali za njegovu Vladu, u SDP-u su nevoljko komentirali.

Sam Beljak kaže da nema skrivenih razloga niti motiva zbog kojih HSS-ovci u petak nisu ostali na glasanju.

- Tako se dogodilo. Ova je bitka bila već izgubljena, a neki u HSS-u su se u petak razboljeli i nisu mogli biti na glasanju, pa su odlučili da odemo svi - objašnjava predsjednik Seljačke stranke.

Referirali smo se i na njegov žestoki sukob s bivšim SDP-ovcem Tomislavom Sauchom i pitali pokušava li oporba osnovati novu saborsku većinu i kakva je Beljakova uloga u tome. - Preslagivanje u ovom času nije moguće - odgovorio je, a negativan odgovor dao je i na pitanje vidi li se u ulozi lidera oporbe. - Liderstvo je na najvećoj oporbenoj stranci, a to je SDP. Baš zato bi oni trebali inicirati sastanak oporbenih lidera i dogovor o zajedničkoj platformi, temama oko kojih se svi slažu. SDP mora biti nositelj takve inicijative, a svi moraju biti svjesni da samo ujedinjena oporba može pobijediti HDZ i dobiti izbore - kazao je Beljak, napominjući da u ujedinjenoj oporbi podrazumijeva i Most.

Odnosi u opoziciji

No, sudeći prema svih dosadašnjim stajalištima i izjavama, teško je zamisliti da bi IDS participirao u koaliciji s Mostom. Jednako teško je zamisliti Most kako dijeli koaliciju i podupire političke inicijative Vesne Pusić ili Anke Mrak Taritaš. Pri glasanju o povjerenju ministrice obitelji, socijale, mladih i demografije Nadi Murganić koje je inicirao Glas, vidio se odnos Mosta prema politici lijevog krila bivšeg HNS-a. Glasalo se točno minutu nakon povjerenja Vladi, dakle 11. studenoga u 00:08 sati. Prijavilo se osam zastupnika manje nego minutu prije. Za podršku ministrici Murganić glasali su svi koji su podupirali Vladu, a protiv nje bila su samo četiri mostovca, dva su bila suzdržana, a ostali, uključujući čelnike stranke Božu Petrova i Nikolu Grmoju, nisu se ni registrirali za glasanje.

Zanimljivo je da se u petak kad se glasalo o povjerenju Vladi nisu pojavila ni tri zastupnika iz kluba Neovisni za Hrvatsku - Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović. Procjena dijela naših sugovornika je da to govori kako i oni podržavaju Vladu i da u pravoj kritičnoj situaciji Plenković može računati na 81 ruku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:54