SVEMIRSKI CENTAR U UDBINI

SVE KONTROVERZE PROGRAMA U LICI Projekt kasni, MORH ne kontaktiraju, osnivač umalo ubijen, a još su registrirani za odlaganje radioaktivnog otpada?!

U Zagrebu 2015. organizirano je predstavljanje gradnje Hrvatskog svemirskog centra u Udbini: Slobodan Bosanac, Slađan Zovko, Pascal Jaussi, Kirill Tulskiy i Stefan Cikota
 Boris Kovačev / CROPIX

Da je sve onako kako je prije godinu i pol najavio Slađan Zovko, direktor tvrtke Swiss Space Systems (S3) koja je naumila na Udbini graditi svemirsku luku, već bi četiri mjeseca trajali pokazni Zero-G letovi sa zagrebačkog Plesa, a polako bi se približavali i radovi u udbinskoj vojarni “Josip Jović” odakle bi se lansirali sateliti i uzlijetali brzi zrakoplovi koji bi sat i 15 minuta poslije slijetali u Kaliforniji. Projekt kasni, no njegov idejni začetnik Zovko i dalje tvrdi da realizacija nije upitna, usprkos objektivnim problemima s kojim se suočava njegov tim i rupama u njegovoj priči.

Iz intervjua koji je Slađan Zovko dao tjedniku Globus dalo bi se zaključiti da je svemirska baza u Udbini gotova stvar te da je nestabilna hrvatska Vlada glavni faktor sporosti realizacije, “iako postoji zajednički interes i podrška mnogih Vladinih institucija”. No, očito ne i institucije koja bi im u tome morala biti glavni partner, Ministarstva obrane. Oni prema projektu S3, zapravo, uopće nemaju stav. Potvrđuju nam da su još prošle godine primili službeni upit tvrtke Swiss Space Systems za suradnju te da je o tome održano nekoliko sastanaka.

Ionizirajuće zračenje

- Dogovoreno je, među ostalim, da se MORH-u dostave informacije o cjelokupnom projektu kako bi se mogla provesti analiza i utvrditi je li aerodrom na Udbini prikladan za djelatnost koju predlaže ta tvrtka i koliko je provođenje budućeg projekta kompatibilno s aktivnostima Ministarstva obrane - kažu u MORH-u, dodajući kako, “s obzirom na to da još uvijek nisu primili tražene podatke, u ovom trenutku ne mogu govoriti o stavu MORH-a ili budućnosti tog projekta”.

Investitora Zovka upoznali smo sa stavom MORH-a, a on je komentirao da je njihova suradnja s MORH-om na adekvatnoj razini.

- Imajući u vidu nedavno provedene parlamentarne izbore te formiranje nove Vlade, što je u uskoj vezi s početkom realizacije projekta, uskoro očekujemo nastavak suradnje - optimističan je.

Pitali smo ga i o našem otkriću koje mu se nikako nije svidjelo prije godinu i pol, tvrdeći da se radilo o pogrešci koja će biti ispravljena. Radilo se o popisu djelatnosti za koje je S3, između ostalog, registriran u Hrvatskoj: uvozu, izvozu, prijevozu i provozu izvora ionizirajućeg zračenja, posebne opreme te radioaktivnog otpada, istrošenog nuklearnog goriva, iskorištenih izvora, odlaganju radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva u odlagalište bez namjere da se ponovno uključe u bilo koju djelatnost s radioaktivnim tvarima, obavljanju stručnih poslova iz područja nuklearne sigurnosti, obavljanju poslova radiološke sigurnosti, zbrinjavanju radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva te nuklearnim djelatnostima.

- Projekt je prošao provjeru u Švicarskoj, a tamo su zakoni striktni, pogotovo što se tiče ekologije, to je ekološki potpuno zatvoren sustav. Nema nikakvog otpada, nema zračenja jer se ne koristi radioaktivni materijal. Kao gorivo koristit će se kerozin i tekući kisik. Jedino zagađenje bit će buka. To apsolutno ne dolazi u obzir, mi nemamo takvih namjera, ne znam kako je to ušlo u popis djelatnosti. Ni govora, to će biti prva stvar koja će se brisati iz našeg registra i ja ću na tome inzistirati. Moram priznati da mi je to izvan svake pameti, ako je netko ekolog, onda sam to ja. Mi ćemo zbrinjavati svemirski otpad, ali radi se o malim satelitima koji više nisu u upotrebi, oni izgaraju u svemiru, to nema veze s radioaktivnim ili nuklearnim otpadom. Važno je to razjasniti, hvala što ste me upozorili. I sam sam provjeravao popis djelatnosti, ali mi je to promaknulo - rekao nam je tada dr. Slobodan Danko Bosanac, astrofizičar, umirovljeni znanstvenik s Instituta “Ruđer Bošković”, koji je stručni suradnik na ovom projektu, a njegov šef Zovko dodatno naglasio kako nuklearni otpad nema veze s njima te da prilikom registracije te stavke nije uočio.

Zagreb, 020714.
Ribnjak 40.
Dr. Slobodan Danko Bosanac voditelj je ureda za Hrvatsku tvrtke Swiss Space System koja organizira letove u svemir. 
Na fotografiji: Slobodan Danko Bosanac, dr - voditelj podruznice Swiss Space Trade.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX
Na fotografiji: dr. Slobodan Danko Bosanac, voditelj podružnice Swiss Space Trade

Nekoliko mjeseci poslije rekao nam je kako priprema dokumentaciju za brisanje tih djelatnosti iz sudskog registra, no sudeći prema odgovoru otprije nekoliko dana, to mu više nije prioritet.

Sve kao u Švicarskoj

- Riječ je o preslikanim djelatnostima društva Swiss Space Holding iz Švicarske, kao osnivača S3 Hrvatska. Konkretno se radi o društvu koje je partner Ministarstva obrane Švicarske te koje posluje u kontroliranim uvjetima, posebno u pogledu specifičnih djelatnosti. Napominjem kako se i u odnosu na društvo Swiss Space Systems d.o.o. primjenjuje ista stroga procedura te bez specijalnih odobrenja nadležnih tijela društvo nije ni u mogućnosti obavljati bilo kakve djelatnosti na području koje je pod nadzorom Ministarstva obrane. Neovisno o navedenome, ističem da trgovačka društva mogu biti registrirana za razne vrste djelatnosti koje faktično ne moraju nikada obavljati - kaže direktor Zovko.

Kritike astronauta

Investiciju na Udbini, prema mišljenju Slađana Zovka, neće spriječiti ni najtragičnija činjenica iz ove priče - pokušaj ubojstva osnivača i direktora švicarske centrale S3-a Pascala Jaussija. Svjetski mediji pisali su kako su ga nepoznate dvije osobe, plaćeni ubojice, nedaleko od svemirske luke u Payerneu otele te odvezle u obližnju šumu. Tamo su ga brutalno pretukli, polili zapaljivom tekućinom i zapalili. Pobjegli su, a ranjeni i zapaljeni Jaussi je došao k svijesti i uspio pozvati pomoć. Spašen mu je život, no teško mu je opečeno 25 posto tijela.

To nije bila jedina loša vijest iz Švicarske. Claude Nicollier, prvi švicarski astronaut te prvi europski astronaut koji je šetao svemirom, rekao je da su rokovi koji su si u S3 dali za realizaciju projekta “Svemir za sve” nerealni. On je stručni savjetnik i predsjednik kompanije. Švicarski mediji izvijestili su da je S3 ove godine bio pred bankrotom.

Svemu usprkos, Slađan Zovko tvrdi da se sve odvija prema planu, da u zagrebačkom uredu redovito prima potencijalne investitore te ljude iz političkih krugova iz cijelog svijeta i jedva čeka da projekt predstavi premijeru Andreju Plenkoviću. Kaže da se cijeli svemirski centar može sagraditi u samo 18 mjeseci, a radove planira početi već iduće godine i završiti 2018..

- U fazi smo sklapanja novih ugovora s potencijalnim strateškim partnerima za financiranje projekta. S3 je završio svoju razvojno-istraživačku fazu i u tijeku je financijsko restrukturiranje s ciljem pripreme za drugi krug investicija kojima kreće gradnja infrastrukture u Švicarskoj i Hrvatskoj - kaže Zovko za Globus, odbacujući nagađanja da je centrala u Švicarskoj u ozbiljnim problemima te da je gradnja centra upitna. Komentirajući aktualne teškoće, priznaje da već godinu i pol imaju strahovite pritiske, a ne zna tko ih radi.

Udbina, 250812.
U Nacionalnom svetistu, Crkvi Hrvatskih mucenika na Udbini povodom dana hrvatskih mucenika i zrtava totalitarnih sistema sluzena je koncelebrirana sveta misa koju je predodio gradiscanski biskup Egidije Zivkovic a bila je posvecena svim raseljenim hrvatima i njihovom duhovnom objedinjavanju.
Na slici: Krbavsko polje.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX
Na slici: Krbavsko polje

- Nekome od konkurencije očito nije u interesu da postanemo svjetski lider u lansiranju i prodaji satelita do 250 kilograma. Mi bismo to radili do pet puta jeftinije. Jedina smo kompanija u svijetu koja se zalaže za demokratizaciju svemirskog prostora pod geslom “Svemir za sve” - tvrdi Zovko, manjinski vlasnik hrvatske podružnice.

Zovko navodi i kako napad na njegova kolegu Pascala Jaussija ni na koji način neće utjecati na realizaciju hrvatskog projekta jer tvrtka u Hrvatskoj djeluje neovisno i samostalno u odnosu na druge S3 podružnice. No, gledajući financijsku sliku S3 u Hrvatskoj, čini se da ni tu ne cvjetaju ruže. Tvrtka je ostvarila prihode, oko 860.000 kuna 2015., ali ima i 102.000 kuna neisplaćenih plaća, 53.000 poreznog duga te 44.000 duga dobavljačima.

Sateliti do 250 kg

Podsjetimo, S3 projekt u Hrvatskoj je zamišljen kao luka za lansiranje satelita težine do 250 kila u orbitu na visinu od 300 do 700 kilometara, ali i interkontinentalne i svemirske turističke letove, kao razvoj svemirskog programa kroz visoke tehnologije. Lansiranje jednog satelita koštalo bi deset milijuna dolara, a jedan turistički let od 2000 do 80.000 dolara. Centrala S3 osnovana je u Švicarskoj krajem 2012., šest mjeseci prije inicijative za osnivanje hrvatske podružnice.

Prvi pokazni Zero-G letovi trebali su se održati na Plesu u lipnju ove godine, a potom na Udbini iz svemirske luke vrijedne 50 milijuna eura, u sklopu koje će biti, kažu, i centar izvrsnosti u svemirskoj tehnologiji, u što se treba uložiti još 20 milijuna. Prvi letovi u svemir krenuli bi već 2019. godine. Ono što je Udbinu izdignulo na svjetskoj mapi potencijalnih lokacija za svemirsku luku su sljedeće činjenice: zračni prostor iznad ovoga dijela Like ne nalazi se u rutama komercijalnih linija, a lokacija je okružena s tri nacionalna parka: Plitvicama, Krkom i Paklenicom. Uz to je blizu mora i autoceste pa je idealna s obzirom na to da se S3 u Hrvatskoj, osim lansiranjem satelita, planira baviti i turističkim letovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:36