NESREĆA U VINKOVCIMA

SVE RUPE U SLUČAJU ŽALAC Je li u subotu nudila ostavku ili nije, je li vozila u bolnicu, na vjeronauk ili u dućan, kako to da ne zna za staru vozačku

 
Gabrijela Žalac
 Željko Puhovski / Hanza Media

Iako je vozila s vozačkom dozvolom koja je istekla još prije dvije godine i devet mjeseci te je vozeći svoj osobni automobil u subotu u Vinkovcima naletjela na 10-godišnju djevojčicu i teže ju ozlijedila, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac ostaje u Vladi nakon što premijer Andrej Plenković u ponedjeljak nije prihvatio njenu dvaput ponuđenu ostavku.

Predsjednik Vlade se javnosti obratio oko 14 sati, nakon što je dva sata prije i sama ministrica Žalac prvi put od nesreće stala pred kamere i priznala da od lipnja 2016. vozi bez važeće vozačke dozvole te da je premijeru odmah u subotu ujutro dok je trajao očevid ponudila svoj mandat na raspolaganje, a ponovno je ostavku nudila i u ponedjeljak ujutro na sastanku s Plenkovićem u Banskim dvorima.

Plenković pak unatoč pritisku javnosti, većine medija, ali i nekih koalicijskih partnera te predsjednice Republike, ne misli da je to razlog da ona napusti Vladu, jer, prema njegovu mišljenju, radi se tek o prekršaju, te će Žalac, poručio je, izvaditi novu vozačku dozvolu.

Krivo se izrazila

- To je jedan propust, svojevrstan nemar, ali to nije kazneno djelo nego prekršaj zbog kojeg je ona platila kaznu i izvadit će novu dozvolu - poručio je premijer, koji je izrazio žaljenje zbog nesreće te je naglasio da je najvažnije da je djevojčica koju je udarila ministrica dobro te da će se oporaviti bez posljedica.

Iako je neposredno nakon nesreće glasnogovornik Vlade Marko Milić medijima poručivao kako Gabrijela Žalac “nije podnijela ostavku niti se to od nje očekuje” u ponedjeljak smo od same ministrice doznali da je ona odmah u subotu ponudila ostavku. Sada iz Vlade tvrde da se Žalac, vjerojatno u stanju šoka, krivo izrazila, te da u subotu nije bilo govora o ostavci.

- Ona je danas (ponedjeljak) ujutro na sastanku u Vladi stavila svoj mandat na raspolaganje. Istina jest da se s premijerom čula u subotu, i više puta do danas, i brzo nakon nesreće, ali tada se nije vodila rasprava o ostavci. Rekao bih da je i dalje potresena i da je zbog toga došlo do pogreške u izražavanju – pravdaju se sada u Vladi.

Premijer potvrđuje kako su se čuli pola sata nakon nesreće.

- Razgovarali smo više puta, a jutros je došla i ponudila je svoj mandat na raspolaganje, spremna je prestati biti ministrica i to je s njene strane vrlo korektan potez nakon velikog pritiska javnosti. Razmišljao sam od subote do danas i smatram da se po načelu razmjernosti to moglo dogoditi svakome – rekao je Plenković.

Nastavio je kako je, kada je riječ o vozačkoj, to propust, ali da to nije vrsta prekršaja zbog kojeg bi on tražio da ona napusti Vladu.

- Ona jako dobro radi svoj posao i taj će posao nastaviti i dalje kada splasne šok u kojem je proteklih dana – rekao je Plenković.

Na pitanje kako komentira pritisak nekih koalicijskih partnera, premijer je poprilično odrješito poručio kako su ministri u Vladi zato što ih je on odabrao.

Ministrica Gabrijela Žalac dva sata prije toga medijima je kroz suze poručila kako je na licu mjesta nesreće pomogla koliko je mogla, pozvala je Hitnu i policiju i pokušala izbjeći nesreću jer je prešla u suprotni trak, ali da je nažalost ipak udarila djevojčicu. Za vozačku, tvrdi, nije ni znala da je istekla, jer jeu nije ni otvarala, a policija ju nijednom nije zaustavila. Svjedočila je i kako je vozila brzinom od 30 do 40 kilometara na sat.

Dobro zna ulicu

- No to me ne opravdava. Mislila sam da vrijedi dulje od 10 godina kao što su vrijedile prije izdane dozvole. Meni je drago da je djevojčica dobro, posjetila sam je u subotu navečer i drago mi je da se dobro oporavlja, to mi je najvažnije – rekla je Žalac, opisujući trenutak nesreće:

- To je takav splet okolnosti. Meni je dijete istrčalo iza crkve, pored moje ulice, ja sam krenula u trgovinu, pokušala sam izbjeći nesreću, sreća da nitko iz suprotnog smjera nije naišao, ali udarila sam ju.

Otkrila je da je premijeru još u subotu ujutro odmah ponudila ostavku i u ponedjeljak ujutro svoj mandat na raspolaganje.

- Ja sam toga svjesna i donijela sam vozačku da vidite. To sam doznala tek na očevidu kada mi je policajac rekao da je istekla. Nisam to znala. U Zagrebu ne vozim, a kad dođem svaki vikend doma, vozim se tu po Vinkovcima, skočim nešto obaviti – tvrdi, iako nije mogla reći koliko je puta od lipnja 2016. vozila sama i je li možda koji put i iz Zagreba putovala do Vinkovaca.

Naknadno su nam sugovornici iz njezina Ministarstva pojasnili kako nikad nije vozila iz Zagreba, nego da se svaki petak vozi s kolegicom koja je iz Vukovara, a vraćaju se u Zagreb zajedno - ili u ponedjeljak ujutro ili u nedjelju navečer.

- Dobro znam tu ulicu gdje se nažalost često događaju nesreće, a u subotu vam nisam mogla dati izjavu jer sam bila potresena. Sada mi je najvažnije da je malena dobro, da nije bilo operativnog zahvata i to je nešto što nikome ne bih poželjela – rekla je Žalac te poručila kako može obavljati svoj posao kada malo dođe k sebi.

Prisega saboru

No, iako Žalac kaže da je bila šokirana, što joj vjerujemo, u nedjelju je dan nakon nesreće bila krštena kuma u Jakšiću kraj Požege o čemu je priopćenje izdala Požeška biskupija.

Žalac je u ponedjeljak rekla i kako bi na njenom primjeru neki mogli nešto i naučiti, odnosno da provjere dokumente, ali i kako bi bilo dobro da policija građane obavijesti kada im isteknu dokumenti, iako to MUP i sada radi u sustavu e-građani. Iz njezina ministarstva pak tvrde kako ona nije u sustavu e-građani.

Postavlja se i pitanje kako je moguće da ministrica u Vladi ne poštuje zakone, jer je davala prisegu u Saboru 19. listopada 2016. kada je stupala na dužnost i izjavila da će “poštovati Ustav, zakone i pravni poredak” kada je joj je vozačka dozvola istekla još četiri mjeseca ranije.

Pet spornih točaka

1. Prva, doduše neprovjerena, informacija glasila je da se nesreća dogodila kada je ministrica vozila svoga sina u bolnicu. Poslije se pokazalo da je zapravo netom ranije došla po njega nakon što mu je završio vjeronauk u crkvi, a sama Žalac je u ponedjeljak izjavila da je nakon toga s njime krenula u trgovinu.

2. Policija je u prvom priopćenju istaknula kako je stradala djevojčica cestu prelazila izvan obilježenog pješačkog prijelaza, iako u toj ulici nema niti jednog pješačkog prijelaza. Taj su detalj u kasnijoj dopuni priopćenja izostavili, a nisu se htjeli očitovati zašto su ga prvi put uopće spomenuli.

3. Glasnogovornik Vlade Marko Milić u subotu je poslao izjavu prema kojoj ministrica “ostavku nije podnijela, niti to očekujemo”, a onda je Žalac u ponedjeljak izjavila da je premijeru Plenkoviću još u subotu ponudila svoju ostavku.

4. Iako su u policiji odmah na mjestu nesreće utvrdili da je Žalac vozila s vozačkom koja joj je istekla još 2016. godine, o tome su izvijestili samo načelno, a na naše opetovane upite o tome nisu ništa konkretno odgovorili, pa smo taj podatak doznali izravno od ministrice.

5. Žalac je rekla da bi policija trebala obavještavati građane da im je istekao rok važenja određenog osobnog dokumenta. No, policija to i čini putem sustava e-građanin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:09