PREMIJER U KRAPINSKIM TOPLICAMA

'SVE SMO RIJEŠILI, ALI ZAŠTO MORAM SVAKI DAN ODGOVARATI NA TO PITANJE!?' Plenković progovorio o Gabrijeli Žalac

 
Andrej Plenković
 Jure Mišković / Hanza Media

- Čuli smo se i sve smo riješili - izjavio je u subotu u Krapinskim Toplicama premijer Andrej Plenković upitan za komentar o ministrici Gabrijeli Žalac i njezinim izjavama da joj se podmeće i iz same stranke, Plenković se pritom požalio da svaki dan odgovara na to pitanje.

- Ministrica radi svoj posao - rekao je.

Puno je oštriji bio u komentaru izjave predsjednika SDP-a, Davora Bernardića, da je HDZ-u potreban Zakon o financiranju političkih aktivnosti, kako bi legalizirao svoje crne fondove.

- Taj stupanj katastrofalnih izjava je ispod svake razine bezobraznih, čak i klevetničkih.

Premijer je potvrdio i da je u kontaktu s koalicijskim partnerom Miloradom Pupovcem te da će se vidjeti idući tjedan.

Plenković je u subotu gostovao i u Dnevniku HRT-a i na sličan način je pričao o aferi Gabrijele Žalac, kao i o izjavama Bernardića koje su ga očito poprilično razljutilo. Međutim, premijer se u TV nastupu dotaknuo i svjetlijih tema kao što je povišeni kreditni rejting.

- To je sjajna vijest za Hrvatsku. Za razliku od prije nekoliko godina kada je rast prosječno bio 4-5%, a tada smo se zaduživali za oko 10%, danas rastemo oko 3%, ali i smanjujemo dug za 3%. To je taj zdravi rast koji se događa bez zaduženja, a uz porezno rasterećenje. S&P posebno je pohvalio poreznu reformu, ali i mirovinsku reformu. Meni je posebno važno, jer je to bilo jedno od ključnih pitanja o našem mandatu bilo je rješavanja pitanja Agrokora, kazao je premijer Plenković.

Na pitanje novinara očekuje li da bi sve to moglo dovesti do daljnjeg rasta plaća i pada kamatnih stopa Plenković je potvrdio.

- Sve su to oni ključni indikatori koji će nam omogućiti da zdravo rastemo da poduzimamo daljnje strukturne reforme. Vraćanje investicijskog rejtinga bila je jedna od ključnih ambicija u našem programu Vlade. To je sada ostvareno. Nadam se da će za agencijom S&P ići i agencija Fitch, a Moody's je nešto konzervativniji. Što se tiče rasta plaća, mislim da se otvara prostor, ali i za daljnji gospodarski rast...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:14