SNOW QUEEN TROPHY

SVE ŠTO TREBATE ZNATI O SNJEŽNOJ KRALJICI Koliko koštaju ulaznice, otkuda i kada kreću autobusi za Sljeme i što vas sve čeka na utrci!

 Ronald Goršić / Hanza Media

Najbolje slalomašice i slalomaši svijeta opet će se okupiti na Sljemenu na utrkama Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“, koje će se održati 3. i 5. siječnja. Nakon što je prošle godine zbog loših vremenskih uvjeta otkazana Snježna kraljica, Zagreb i Sljeme su ove godine u potpunosti spremni za održavanje još jednog iznimnog sportskog događaja. Oko 23 milijuna kuna je uloženo u cijeli projekt, koji će ove godine biti pojačan natjecanjem ukupnih pobjednika FIS Svjetskog kupa u samom centru Zagreba.

Naime, uz organizaciju slalomskih utrka ove se godine upravo na dan održavanja muške utrke 5. siječnja, obilježava se 50 godina prve utrke Svjetskog kupa u alpskom skijanju koja će se proslaviti u centru grada 4. siječnja skijaškom utrkom ukupnih pobjednika Svjetskog kupa od Zagrebačke katedrale, Bakačevom ulicom do Trga bana J. Jelačića.

Utrka počinje u 19.45 sati, a među proslavljenim skijaškim velikanima gradskom stazom će skijati Janica i Ivica Kostelić, Marc Girardelli, Alberto Tomba, Marcel Hirscher, Anemarie Moser-Pröll, Petra Kronberger, Pernilla Wiberg, Tina Maze, Renate Götschl, Michaela Dorfmeister, Nicole Hosp i mnogi drugi. Nakon spektakla u centru grada, skijaši se okreću službenoj utrci Svjetkog kupa.

Ženska utrka počinje u utorak u 15.15 sati, a muška u četvrtak u 14.45 sati.

Ulaznice su za ovogodišnju Snježnu kraljicu 50 posto jeftinije, pa tako za žensku utrku iznosi 30 kuna za odrasle te 15 kuna za djecu od 7 do 15 godina. Ulaznice za mušku utrku dostupne su po cijeni od 50 kuna za odrasle te 25 kuna za djecu od 7 do 15 godina, a kao i prethodnih godina i ovaj puta moguće je kupiti paket ulaznica za obje utrke čija je cijena 60 kuna za odrasle te 30 kuna za djecu, a za sve građane s ulaznicom osiguran je prijevoz do Sljemena.

Organizirani prijevoz kreće na terminalu Mihaljevac do kojega se može stići tramvajem, osobnim vozilom ili autobusnim linijama 102 Britanski trg – Mihaljevac i linijom 233 Mihaljevac - Markuševac. Važno je napomenuti, da se na Sljeme ne može vlastitim vozilom nego jedino busevima ili pješice, no oni koji do Mihaljevca dođu vlastitim autima mogu parkirati na javnim parkiralištima i u javnim garažama u sjevernom dijelu Zagreba. Izvanredna stanica bit će postavljena na Ksaverskoj cesti, neposredno prije raskrižja s Gračanskom cesto, odakle će prometovati dvije izvanredne autobusne linije prema Domu željezničara (zona A – crvena) i Ženskom sedlu (zona B – plava). Gledatelji koji imaju ulaznicu za zonu C do Stubičkih toplica mogu doći javnim autobusima ili vlastitim prijevozom, a aute mogu ostaviti na javnom parkiralištu u Stubičkim toplicama. Dalje će ih odvesti organizirani autobusi do apartmanske kuće "Snježna kraljica".

Na dan ženske utrke autobusi polaze od 10 sati, a polaze sa Sljemena u 19 sati, dok na dan muške utrke polaze u 11, a zadnji autobusi vraćaju s u 21 sat. Na svim pristupnim putevima od autobusa do gledališta nalazit će se predstavnici Hrvatskog planinarskog saveza koji će usmjeravati posjetitelje.

Na Sljemenu prijelaz s jedne na drugu stranu Crvenog spusta bit će moguć isključivo preko Erberovog puta i preko vrha “Slalom livade” i to u vremenu prije početka i nakon završetka utrke. Montažni sanitarni čvorovi bit će postavljeni na točkama ukrcaja i iskrcaja iz autobusa te na Krumpirištu i Ereberovom putu. U cijenu ulaznice je uključena i cjelodnevna besplatna konzumacija hrane i piće, a u ponudi će biti grah s kobasicom, hot – dogovi, sendviči, grickalice, čokoladice te čaj i bezalkoholna pića.

Distribucija hrane i pića bit će u šatorima, kućicama i klupama na Krumpirištu i Erberovom putu. Osim hrane, na Krumipirištu će biti organizirani i koncerti, kao i zabavni program za gledatelje i djecu, a u slučaju bilo kakve nezgode iza pozornice bit će postavljen i šator s medicinskim osobljem.
Kompletnu regulaciju prometa pogledajte ovdje http://zagrebacka.policija.hr/

Savjeti

Prognoze pokazuju kako bi u utorak na Sljemenu mogao pasti snijeg, a temperature bi se mogle spusiti ispod nule, dok u četvrtak se očekuju samo temperature ispod ništice bez oborina. Preporuka organizatora i Hrvatskog planinarskog saveza je da svi gledatelji svakako ponesu najtopliju odjeću, dakle zimske jakne, veste, zimske hlače i rukavice, kapu sa zaštitom za uši i šal te visoke čvrste cipele ili čizme za snijeg. Ujedno, preporučuju da posjetitelji ponesu pričuvne čarape i rukavice u slučaju da im se odjeća smoči. Iako posjetitelji imaju mogućnosti doći pješke, pripadnici HGSS-a mole građane da ipak koriste organizirani prijevoz, a u slučaju da se odvaže ići pješice da ponesu svjetiljku i šibice te u slučaju bilo kakve nezgode ili opasnosti nazovu broj 112.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:24