SASTANAK

'SVE SU OPCIJE NA STOLU' Sindikati stigli na pregovore, šef sindikata policajaca upozorava: 'Mi smo najpotplaćeniji među javnim službama'

 
Predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić.
 Dragan Matić / CROPIX

Sindikalni predstavnici u ponedjeljak su ujutro stigli na pregovore u Ministarstvo rada, ali ne oko većih koeficijenata, već oko više osnovice, piše N1 televizija.

Prvi među sindikalistima koji je došao na pregovore bio je Dubravko Jagić iz Sindikata policije Hrvatske. Smatra da je povećanje osnovice od 6,12 posto dobra startna pozicija, ali i dodaje: "Uz to, ono na čemu inzistiramo je povećanje koeficijenta jer su policajci i policajke najpotplaćeniji među javnim službama."

Očekuje da će se i o tome razgovarati. "Sve su opcije na stolu, ali ne možemo ništa prejudicirati jer je danas prvi dan pregovora što se tiče državnih službi."

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša kaže kako je njegov princip da čekaju pregovore i da Vlada predlaže pa će zatim tijela sindikata odlučiti hoće li to prihvatiti ili ne. Za povećanje osnovice kaže da je svako povećanje dobro, ali da tu više nema pregovora i da ponovno sindikalna tijela moraju odlučiti hoće li to prihvatiti.

"Osnovica, božićnica i regres su tri jedinstvene stvari za javne i državne službe pa ne vidim razlog da i dalje ne bude tako", odgovorio je na pitanje je li mu prihvatljivo da svima osnovica raste jednako.

Sindikati očekuju da Vlada konačno na stol stavi konkretne prijedloge, poručila je u nedjelju glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan. Sindikat policije također traži povećanje koeficijenta.

"Očekivanja od sastanka su nikakva", kazala je Tuškan u nedjelju te dodala da nisu dobili nikakav poziv što se tiče koeficijenata pa će tek vidjeti kako će situacija teći. "Tražimo da nas se pozove na sastanak na kojem će Vlada dati konkretna rješenja. Naši su zahtjevi jasni, isti su od početka, ne mijenjamo mišljenja, a Vlada je ta koja bi trebala dati svoje stavove i ponude", naglasila je Tuškan.

"Očekujemo da se i premijer uključi jer je uključen od samog početka. Mi smo zahtjeve za izmjenom koeficijenata dali još 2018. godine. Vlada nas je preusmjerila mjerodavnom ministarstvu, koje je bilo suglasno s našim zahtjevima, a prezentirali smo ih i samom premijeru. Jasno je što se traži i dosta nam je toga da smo prvi po važnosti na papiru, a u stvarnosti smo zadnji", istaknula je Tuškan, podsjetivši da su prema strategiji usvojenoj u Saboru plaće do 2018. trebale biti izjednačene s prosječnom plaćom zaposlenika u javnim službama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:23