NEZADOVOLJSTVO

SVE VIŠE ČLANOVA HSS-a PROTIV PREDSJEDNIKA, POBUNJENICI TRAŽE ODGOVORE 'Beljak luta, ne zna je li lijevo ili desno, a skriva i stanje financija'

 Damjan Tadic / HANZA MEDIA

- Tražili smo podatke o iznosima plaća u vrhu stranke, o četiri kupljena automobila, jer prije vladavine Kreše Beljaka stranka je imala jedan auto, pa i o svim ostalim stranačkim troškovima, ali ih nikada nismo dobili.

Govorimo o financijskom izvješću HSS-a za 2017. godinu za koje je šef stranke Beljak dobio negativno mišljenje stranačkog Nadzornog odbora. Ni na predstojećoj skupštini HSS-a u veljači na dnevnom redu nema financijskog izvješća za 2018. godinu - kaže predsjednik Nadzornog odbora HSS-a Zdravko Dijaković, koji traži da Krešo Beljak podnese ostavku na mjesto predsjednika HSS-a. Isti stav ima i član Nadzornog odbora HSS-a Zdravko Ćorić. Razgovarali smo, naime, s nekolicinom HSS-ovih članova nakon što je protekli vikend zastupnica Ana Marija Petin u pratnji više nezadovoljnika napustila sjednicu Glavnog odbora HSS-a. Pokušali smo doznati zbog čega neki kritiziraju, a drugi podržavaju Beljaka, koji nas je, pak, nazvao kad je čuo da s članstvom razgovaramo na temu “stranačkih financija” i najavio tužbu. Dijaković i Ćorić navode da Beljaku zamjeraju to što “autokratski vodi stranku, ne komunicira s ljudima na terenu, a istodobno ih članovi napuštaju”. Beljakov mandat na raspolaganje traži i saborska zatupnica Ana Marija Petin.

- Rejting stranke nije ništa bolji, nezadovoljstvo u stranci raste, i nedavno su nas napustila dva ključna člana, glavni tajnik stranke Ilija Ćorić i saborski zastupnik Mladen Mađer. Upravo sam zbog toga tražila da se na dnevni red skupštine uvrste točke - izvješće Nadzornog odbora stranke, rasprava o financijskom izvješću, ali i da predsjednik da mandat na raspolaganje članovima skupštine. I sam je obećao kada smo ga birali za predsjednika stranke da će na svakoj skupštini dati mandat na raspolaganje, upravo da članovi skupštine potvrde ili ne vodi li se stranka onako kako oni očekuju. Poznato mi je da tri županijske organizacije traže Beljakovu ostavku, a on svojim izjavama samo šteti HSS-u - ističe zastupnica Petin i dodaje:

Nejasan program

- Na protekloj sjednici Glavnog odbora usvojen je dnevni red predstojeće skupštine na kojoj opet nema financijskog izvješća, a ni rasprave, nego samo usvajanje novog Statuta prema kojem predsjednik stranke dobiva veće ovlasti. Državna revizija je, podsjetimo, o financijskim izvješćima i usklađenosti poslovanja HSS-a za 2017. godinu dala “uvjetno mišljenje”.

Predsjednik Nadzornog odbora Dijaković smatra da je sada skupština namjerno sazvana početkom veljače jer krajem mjeseca moraju predati financijsko izvješće Financijskoj agenciji, pa pretpostavlja da vrh stranke želi izbjeći pitanja na tu temu.

- Mi i dalje nemamo podatke o rashodima iz 2017. godine. Ali to nije sve, Beljak luta u svojim političkim stavovima, više ne zna je li lijevo ili desno. Ranije se nije tako ponašao. HSS nikad nije bio na nižim granama, pa i Zlatko Tomčić je bio sklon vođenju stranke čvrstom rukom, ali bio je uvijek gospodin, ovo sada uopće ne znamo što je. To nema smisla. Pa nismo uspjeli dobiti ni podatke pod kojim je uvjetima stranka podigla kredit kako bismo platili sudski spor koji smo izgubili - navodi Dijaković koji, pak, u stranačkom Nadzornom odboru HSS-a nije osamljen u takvim stavovima. I Zdravko Ćorić, koji je, kaže, kao i Dijaković, podržavao Beljakov dolazak na čelo stranke, u međuvremenu je promijenio mišljenje.

- Ni seoska udruga ne funkcionira ovako - kaže Ćorić. Zvonko Pongrac, predsjednik osječko-baranjske županijske organizacije stranke i ujedno predsjednik Regionalne organizacije HSS-a Slavonija, ističe da su oni još ljetos zatražili da Beljak ponudi mandat na raspolaganje, ali od tada do danas ništa se nije promijenilo.

- Ljudi iz stranke odlaze kao na traci. U subotu nakon sjednice Glavnog odbora predsjednik Beljak je od mene tražio da podnesem ostavku jer sam svojim istupom naštetio stranci - otkriva Pongrac koji prvenstveno smatra da u stranci treba doći do konsolidacije i da trebaju definirati politički program HSS-a jer je trenutno nejasan - kaže Pongrac.

Novac na kapaljku

- Mi kritiziramo Vladu da su državne financije centralizirane, a naš predsjednik radi to isto s HSS-om, nama daje financijska sredstva na kapaljku, plaća nam samo režije i stranačke prostore, a da ne govorim o tome da stranka uopće nema nikakav program revitalizacije Slavonije - dodaje Pongrac.

Na temu presjednika Beljaka jučer se nije želio javno izjasniti Željko Jakopović, predsjednik požeško-slavonske organizacije HSS-a. I predsjednik HSS-a Krapinsko-zagorske županije Marijan Hohnjec rekao nam je da je Beljak “njegov predsjednik stranke te da ne bi ništa komentirao”:

- Zagorci su mu dali potporu i sve ono što smo mu imali reći, rekli smo mu na stranačkim tijelima i u četiri oka. Vjera u Boga i seljačka sloga - izjavio je Hohnjec.

Josip Zubović, član Glavnog odbora HSS-a, poziva, pak, Beljaka neka “sam razmisli o tome je li došao trenutak da ponudi mandat na raspolaganje”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:00