DRUGA STRANA PRIČE

SVE VIŠE LIJEČNIKA ODLAZI IZ HRVATSKE, NO OVI MLADI LJUDI RAZMIŠLJAJU DRUGAČIJE 'Evo zašto ne želimo napustiti zemlju...'

Darko Tomaš / CROPIX

 

Gotovo 600 liječnika i tisuću medicinskih sestara napustilo je Hrvatsku od ulaska u Europsku uniju. Stanje je dramatično, a zbog nedostatka liječnika i medicinskih sestara na nekim se odjelima smanjuje i broj kreveta. Prema procjenama za normalan rad i funkcioniranje sustava trebalo bi zaposliti gotovo 12.000 medicinskih sestara.

Samo prošli tjedan iz OB-a Koprivnica na rad u inozemstvo otišla su tri liječnika, a u nekoliko godina otišlo je i šest anesteziologa. Najviše se odlazi iz malih bolnica jer oni koji ne odu u inozemstvo, žele otići u klinike u većim gradovima.

Uvjeti rada

Za razliku od njih, mlada gastroenterologija Petra Puž napravila je suprotno. Nakon specijalizacije u KBC-u Zagreb, vratila se u rodnu Koprivnicu.

- Problemi su očiti. Gotovo 80 posto novca odlazi na plaće pa se treba kalkulirati kad je riječ o potrošnji materijala, pa čak i lijekova. Također, ne stojimo dobro s dijagnostičkim uređajima - kaže dr. Puž.

Dodala je kako su joj navedeni problemi motiv da ostane.

- Želim da se unaprijedi hrvatsko zdravstvo, ali i zdravstvo u mojoj županiji. Morate biti svjesni da oni koji su otišli nisu to napravili zbog primanja, nego zbog uvjeta rada - kaže dr. Puž koja smatra da je komunikacija i suradnja između bolnica rješenje za cijeli sustav.

S njom se slaže i kolegica gastroenterologija dr. sc. Ivana Mikolašević iz KBC-a Rijeka. Njoj također nije ni na kraj pameti napustiti Hrvatsku iako kaže da se praktički svaki tjedan oprašta barem s jednim kolegom koji napušta bolnicu.

- Naše zdravstvo je perspektivno, ali treba nam motiv. Ponajprije mislim na priliku za edukaciju i timski rad. Što se medicinske opreme tiče, ne zaostajemo za Europom - kaže dr. Mikolašević.

Najveća joj je želja sređen sustav u kojem bi imali dovoljno vremena za pacijente kako bi kvalitetno radili posao.

Medicinska sestra Nadija Skenderović, također je jedna od mladih u sustavu zdravstva koja želi pridonijeti jačanju sustava.

Jačanje sustava

- Na našem odjelu nedostaje barem desetak sestara. Primjerice, na dvadesetak pacijenata u dnevnoj smjeni dvije su medicinske sestre, a noću samo jedna. Pri tome trebate uzeti u obzir da na odjelu ima puno ležećih i starijih pacijenata kojima treba konstantno pomoć - kaže sestra Skenderović.

Da bi pokazali da se zaista nešto može napraviti, dr. Puž, dr. Mikolašević i sestra Skenderović, s kolegama dr. sc. Tomislavom Bokunom (KB Dubrava), Sanjom Stojsavljević, dr. med (KBC Sestre milosrdnice), Ivanom Jakopčićem, dr. med. (KBC Rijeka), Majom Mijić, dr. med (KB Merkur), Anom Ostojić, dr. med (KB Merkur) i Viktorom Domislovićem, dr. med (KBC Zagreb), organizirali su prvu Europsku konferenciju mladih gastroenterologa i prvu Hrvatsku konferenciju mladih medicinskih sestara u gastroenterologiji i srodnim strukama (Zagreb od 6. do 9. prosinca).

- Konferencijom želimo poručiti da smo mi mala država s 4 milijuna stanovnika i da jedino povezivanjem bolnica i timskim radom možemo nešto napraviti. Zato nikad nećemo otići iz Hrvatske - zaključuju.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo