U VUKOVARU

SVEČANA PROMOCIJA 134 POLAZNIKA VOJNIH ŠKOLA 'Prisegom kadeta na kninskoj tvrđavi ćemo povezati dva mjesta ponosa i snage HV-a - Vukovar i Knin'

 
 MORH/J. Kopi

U Vukovaru je danas povodom obilježavanja Dana državnosti održana svečana promocija 134 polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman“.

Uz članove obitelji i prijatelje promoviranih polaznih vojnih škola, svečanosti je prisustvovala vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ general-bojnik Mate Pađen sa suradnicima, veleposlanici, vojni izaslanici, prvi dočasnici, predstavnici Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, braniteljskih udruga i drugi, priopćeno je iz MORH-a.

„Upravo Vukovar tako slikovito simbolizira višestoljetni san o hrvatskoj državnosti. Predvođeni prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom i povezani neopisivim zajedništvom, mi smo dosanjali taj stoljetni san. I zato s ove svečane prigode ponesite pouke ove stoljetne borbe za hrvatsku državnost i shvatite ih kao nit vodilju i trajnu obvezu u vašoj budućnoj vojnoj službi. Nikada nemojte posustati u borbi za Hrvatsku“, poruka je predsjednice Grabar-Kitarović

„Ako nas je priča o Vukovaru nešto naučila, onda je to pouka o značaju čovjeka, kao najvišeg mjerila vrijednosti i sposobnosti Oružanih snaga“, zaključila je predsjednica.

Krstičević: Nema boljeg i svečanijeg mjesta od Grada Vukovara za uručenje ovih diploma

Ministar obrane Damir Krstičević priznao je kako je izrazito ponosan što je ova svečanost vraćena tamo gdje joj je simbolički uvijek i bilo mjesto – u Vukovar.

„Nema boljeg i svečanijeg mjesta od Grada Vukovara za uručenje ovih diploma. I zato smatram kako iz časti i poštovanja prema Vukovaru vojnici, dočasnici i časnici trebaju doći u Vukovar, pokloniti se njegovoj žrtvi i upravo ovdje primiti svoje diplome. Vukovar je gravitacijsko središte Hrvatske vojske i sve ovo uspjeli smo zahvaljujući potpori Vlade i predsjednici Republike Hrvatske“, podsjetio je Krstičević i dodao:

„Grad Vukovar povezujemo i s drugim hrvatskim simbolom pobjede u Domovinskom ratu – prisegom naših kadeta na Kninskoj tvrđavi. Naime, ove godine uvodimo prisegu kadeta na kninskoj tvrđavi čime na simboličan način povezujemo ova dva hrvatska grada. To su mjesta ponosa, to su mjesta snage pobjedničke Hrvatske vojske“, kazao je ministar Krstičević, priopćeno je iz MORH-a.

Penava: Učinit ću sve da se Hrvatska vojska ovdje osjeća što bolje

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u toj prigodi zahvalio je Vladi, Ministarstvu obrane i Hrvatskoj vojsci na svemu što su učinili za Vukovar i lokalno stanovništvo:

„Ovo je iznimno svečan čin i od srca zahvaljujemo na svemu što Ministarstvo obrane čini za naš grad. Sa svoje strane mogu reći da ću učinit sve da se Hrvatska vojska u Vukovaru osjeća što bolje“.

Šundov: Kvaliteta naših vojnih škola prepoznata je i izvan naših granica

General Mirko Šundov posebne čestitke uputio je roditeljima mladih časnica i časnika koji završetkom školovanja stječu svoj prvi časnički čin i dobivaju prvu časničku dužnost.

„Ovi mladi ljudi predstavljaju budućnost Hrvatske vojske i uskoro će biti nositelji obrambenog sustava naše Domovine. Nadam se da smo među njima prepoznali i buduće vođe. Bit liderstva je karakter - zbir ljudskih i etičkih vrlina, a bit karaktera je doživotna težnja za osobnom izvrsnošću“, poruka je generala Šundova.

Također, izobrazbu je uspješno završilo 19 stranih polaznika: deset iz Bosne i Hercegovine, tri iz Crne Gore, dvoje iz Republike Kosovo, troje iz Republike Sjeverne Makedonije te jedan polaznik iz Republike Slovenije.

Polaznici vojnih škola HVU-a: Karijera u Hrvatskoj vojsci je izazovna i zanimljiva

Najboljem polazniku Zapovjedno-stožerne škole, bojnik Ivanu Grgiću vukovarski gradonačelnik Ivan Penava uručio je plaketu i novčanu nagradu u iznos od pet tisuća kuna koju će bojnik Grgić, baš kao i njegov prethodnik, darovati u humanitarne svrhe potrebitoj vukovarskoj obitelji.

Novac će biti dodijeljen obitelji Varga, ocu troje malodobne djece od kojih je jedno dijete s posebnim potrebama.

Poručnica Doris Kraljik polaznica je 18. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe i kako kaže, najveća motivacija za odabir vojnog poziva bio je njezin otac, hrvatski branitelj.

„Jako sam ponosna što sam danas ovdje jer je moj otac bio hrvatski branitelj i pripadnik Oružanih snaga što mi je bila velika motivacija za ulazak u Hrvatsku vojsku. Dalje ćemo vidjeti, ovo je tek prvi korak“, rekla je poručnica Kraljik, dodaje se u priopćenju MORH-a.

Najbolji polaznik Temeljne časničke izobrazbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – vojni pilot, poručnik Luka Hrga rekao je kako današnji dan znači puno za njega osobno, ali i cijelu njegovu obitelj.

„Sve ovo postigao sam trudom i radom, dobrom voljom. Svoju karijeru počeo sam kao civilni pilot, ali mi je karijera u Hrvatskoj vojsci puno izazovnija i zanimljivija pa sam se za nju i odlučio“, priznao je poručnik Hrga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:29