MILE PECIĆ

SVEĆENIK IZ SLUNJA Kako sam se ubacio među sudionike festivala psihodelije Momento-demento

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 02.08.2016. u 16:05

MoDem Festival / Facebook

Karlovačka je policija u utorak izvijestila da je, osim pronađene droge, festival psihodelične glazbe Memento-demento koji se od 25. do 31. srpnja održavao u Primišlju kod Slunja prošao bez ekscesa.

Voditelj Odjela kriminaliteta droga karlovačke policije Vlatko Cegur rekao je da je sada već tradicionalni festival u Primišlju "protekao bez težih stradavanja gostiju, da nema dojava o nestanku ljudi" te da nije bilo većeg ekscesa. "Mislimo da je festival protekao u redu, s tim da smo mi odradili svoj posao i uklonili s ponude nekoliko vrsta droge", kazao je.

Policija je svakodnevno bila na festivalu s oko četiri tisuće sudionika, zabilježeno je jedno narušavanje javnog reda i mira, jer se jedan Nijemac skinuo gol, bila je i jedna teža ozlijeda, jer je zbog pada s visine Belgijanac slomio petnu kost te je otkriveno 34 prekršajnih i četiri kaznena djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

 

Kazneno će odgovarati dvoje Nijemaca i dva hrvatska državljanina, kojima je oduzeto 250 eura i 2.100 kuna, jer policija sumnja da su novac zaradili preprodajom droga. Prekršaji u vezi droga odnose se na pet hrvatskih i 29 stranih državljana, s tim da su domaći prekršajno prijavljeni, a strancima je izdan obavezni prekršajni nalog te je od njih ukupno naplaćeno 99.500 kuna kazne, četrdesetak tisuća kuna više nego prošle godine.

 

"Ove je godine također zapljenjeno sve i svašta, ali nešto više marihuane i hašiša, znatno manje ecstasyja, sve u svemu s ponude na festivalu uklonili smo 938 grama marihuane, 88,7 grama hašiša, 181 markica LSD-a, 54 grama psylocibe, halucinogenih gljiva, 17 komada MDMA ili ecstasy i još 9,6 grama MDMA-a, 26 grama amfetamina, 8,7 grama ulja cannabisa, 4,2 grama kokaina, 6,3 grama ketamina i drugo", rekao je Cegur.

Upitan o slučaju nestanka Anne-Cecile Pinel, mlade Francuskinje koja je zadnji put viđena na Momento Demento festivalu 2014. kazao je da je slučaj još otvoren, da su i ove godine bile "provedene neke aktivnosti, zbog novih saznanja". "Policija slučaj nije zatvorila, ispitujemo svako saznanje i trag, ali prostor Primišlja i dalje sve okolno, slabo je nastanjen kraj i na žalost djelomično miniran kraj i s protokom vremena sve teže pronači trag", rekao je Cegur.

Zanimljiv je i podatak da u slunjskom kraju "nije bilo sigurnosnih pokazatelja o većem broju ljudi, dakle nije bilo više remećenja javnog reda i mira, krađa ili bilo čega sličnog, što se može zahvaliti i dobroj organizaciji festivala, jer su posjetitelji imali i dobro organiziran dolazak i odlazak te opskrbljivanje robom široke potrošnje", rekao je Cegur.

Lokalni svećenik posjetitelje opisao kao iskrene, jednostavne i tolerantne mlade ljude u traženju "izgubljenog raja".

Svoj osvrt na posjetitelje festivala na internetu je objavio i slunjski svećenik Mile Pecić koji je također bio sudionik jer se, kako kaže, "ubacio tamo s vatrogascima".

Svećenik Pecić, koji je ujedno i kroničar slunjskog kraja, detaljno je na portalu Župe Presvetog trojstva Slunj opisao svoje viđenje festivala uz Mrežnicu, parkiralište s registracijama svih europskih zemalja, šatorsko naselje, improviziranu prodavaonicu, policijski punkt, navodeći da su sudionici festivala "neprestano u šetnji".

"Šetaju, smiju se. Nema povišenih tonova. Ne obraćaju pažnju na naše snimanje. Neki na malim štandovima prodaju svoje proizvode, zapravo suvenire. Napuštamo ovo naselje i ulazimo na glavni ulaz do centra odkud se pušta 'teška' glazba. Redari i zaštitari ostaju tu dan i noć. Nemaju problema. Moraju paziti da sudionici sami sebi ne naškode. Glazba svira i njih kojih stotinjak u ritmu se glazbe vrte. Uživjeli su se u ritam i ne obraćaju pažnju na prolaznike. Kažu da će jačina glazbe rasti, a naše uho teško podnosi ovu sada", piše svećenik.

Festival je to kojeg analitičari smještaju u subkulturu i dojam je, dodaje Pecić, da se ovdje radi o odvojenosti od dominantne kulture, ali bez suprostavljanja njoj.

"Jednostavno oni idu svojim putem i nije ih briga za druge. Ovu populaciju čine pretežno mladi iz svih nacija, kultura, jezika i relativno su dobro organizirani. U ovim ljudima otkrivamo elemente iskrenosti, jednostavnosti, tolerancije… To je prvi dojam. U ovu subkulturnu grupaciju jednostavno treba ući, ona je u traženju 'izgubljenog raja'. Ljudi će reći da je njihovo dobroćudno ponašanje posljedica uživanja droga. Bez obzira na sve primjedbe ova populacija ostaje izazov", zapisao je svećenik Pecić.

Izdvajamo