NEOBIČAN SLUČAJ

Ne želi biti župnik, nego znanstvenik, Crkva protiv njega pokrenula proces

 
don Marino Ninčević
 Facebook

Zadranin Marino Ninčević danas u 20 sati u zagrebačkom hotelu Westin predstavit će knjigu “Kognitivna kibernetika”, na kojoj je zajedno s koautorom Zdenkom Balažom radio više od dvije godine. Budući da je Ninčević svećenik, a Balaž “ferovac”, zasigurno je riječ o zanimljivom autorskom spoju, no još neobičnije stvari spojile su se u samom don Marinu Ninčeviću (45).

Crkveni red

U njemu je, kako rekosmo, svećenik i teolog, sada već ozbiljan znanstvenik, profesor na Hrvatskim studijima, doktor pedagogije, misionar i dobročinitelj, a otprije nekoliko dana bome i maneken. Pozirao je u Varteksovim odijelima u njihovoj kampanji “Nesavršenih muškaraca u savršenim odijelima” te se toliko svidio jednoj gospođi da je uplatila desetak tisuća eura za njegovu kampanju, uz pomoć koje u Zambiji gradi učenički dom za oko 100 srednjoškolaca, pa je i to poziranje, kaže, dobilo pravi smisao. No, kratki izlet u manekenske vode izazvao je priličan interes javnosti, što mu je stvorilo probleme, i to s njegovim pretpostavljenima u crkvenoj hijerarhiji.

don Marino Ninčević

Don Marino je trenutačno fokusiran na svoju knjigu koja, kaže nam, govori o interakciji čovjeka kao inteligentnog bića i računalne umjetne inteligencije u kojoj čovjekovu inteligenciju ta umjetna inteligencija nadmašuje.

- Vrlo brzo bit ćemo svjedoci da će umjetna inteligencija koristiti ljudske emocije i analizirati karakter kako bi nam sugerirala što činiti i kakve odluke donositi u svakodnevici, pa se samim time nameće pitanje čovjekove slobode odlučivanja. Kolega i ja samo postavili premise iz raznih znanstvenih disciplina, knjiga je rezultat cijelog znanstvenog djelovanja - kaže don Marino, dodajući da je namijenjena znanstvenoj i akademskoj zajednici i studentima, ali i svima onima koje tako nešto zanima.

Pitamo ga osjeća li se još kao svećenik ili ga je od svećeničke halje odvukla znanost, a on odgovara da jedno drugo ne isključuje.

- Ja sam prije svega svećenik i kao takav radim i djelujem, ali sam i znanstvenik, pa i u knjizi spominjem Teilharda de Chardina i Ivana Ilicha, svećenike i filozofe. Prvi je proročki nagovijestio internet, a drugi je govorio na znanstvenoj razini - kaže don Marino.

Iz zadarske Nadbiskupije kažu kako nikome nije zabranjeno činiti dobro, baviti se znanošću i predavati na sveučilištima, ali da pritom poštuje unutarnji crkveni red, propise i zakone, dok je u ovom slučaju “puno stvari u neredu i mimo zakona”.

“Don Ninčević nije imao dopuštenje crkvenih vlasti za sklapanje ugovora o radu na Hrvatskim studijima, kao što nije imao ni prethodno dopuštenje za studij pedagogije. Isto tako, izuzev one ‘slobodne godine’ (2014.), on nema dopuštenje boraviti izvan Nadbiskupije, a već je četiri godine nezakonito odsutan i bavi se poslovima za koja nema crkveno dopuštenje. O svemu tome vodio se i vodi crkveni proces koji se dosad odvijao u diskreciji”, priopćili su iz Zadarske nadbiskupije.

adarski nadbiskup Želimir Puljić navodi da je don Marino u ljeto 2014. zatražio i dobio slobodnu godinu (“Anno sabbatico”). Riječ je o kanonskom institutu na koji pravo ima svaki svećenik ako želi za svoje osobne razloge koristiti 12 mjeseci izvan službe.

- I tu ništa nije bilo sporno sve dok don Marino nije sklopio ugovor o radnom odnosu s Hrvatskim studijima bez znanja i dopuštenja Ordinarija. Nadbiskup ga je opomenuo i naložio neka se vrati u Nadbiskupiju. Don Marino nije prihvatio nadbiskupovu odluku, već je uložio žalbu na Kongregaciju za kler, a oni su potvrdili stav Nadbiskupije, župnik se žalio Vrhovnom sudu Apostolske signature, koji je žalbu odbio, pa je time potvrđena nadbiskupova odluka da se svećenik mora vratiti u Nadbiskupiju.

don Marino Ninčević

Don Ninčević tvrdi da mu je nadbiskup Puljić usmeno u siječnju 2014. godine dopustio odlazak iz Nadbiskupije i rad na Hrvatskim studijima, pa ga je razriješio svih dužnosti u Zadarskoj nadbiskupiji. Onda ga je nakon dvije godine, navodi, pozvao da se vrati, jer da mu nije dao dozvolu da predaje na fakultetu. Predlagao mu je da nađu razborita rješenja, ali se nisu mogli dogovoriti, pa se svećenik obratio tijelima Apostolske stolice.

- Taj postupak je u tijeku, ali ne radi se o kaznenom postupku pred tijelima Svete Stolice koji bi se vodio protiv mene, kako bi se mogao dobiti pogrešan dojam iz priopćenja Glasa Koncila - tvrdi svećenik Ninčević, napominjući kako crkveni dokumenti potiču svećenike da se bave znanstvenim usavršavanjem, pa i znanostima koje nisu teološke.

Glas Koncila je trebao biti suorganizator predstavljanja knjige, a njegov urednik mons. Ivan Miklenić jedan od moderatora u dvorani Vijenac na Kaptolu. No, zbog posljednjih događanja Glas Koncila je “odgodio suorganizaciju”, a Miklenić se neće pojaviti na novoj lokaciji u Westinu. Kao razlog navode priopćenje Zadarske nadbiskupije u kojem se otkriva da se protiv svećenika Ninčevića “vodi crkveni proces koji se dosad odvijao u diskreciji”.

don Marino Ninčević

Izmanipulirani

- Glas Koncila, koji ne želi ulaziti u meritum spora, do objave toga priopćenja Zadarske nadbiskupije nije imao nikakvih informacija da je svećenik Ninčević pod crkvenim procesom te kao crkvena ustanova ne može ni prividno stati na stranu svećenika pod crkvenim kaznenim procesom. Budući da je očito da je Glas Koncila izmanipuliran, obvezan je kao crkvena ustanova otkazati unajmljeni prostor i sudjelovanje u promociji vezanoj uz osobu toga svećenika odgoditi dok se ne završi crkveni proces i ovisno o ishodu tog procesa - objasnili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:59