BEZ KAZNE

Svećenik zlostavljač djeci i dalje bezbrižno predaje vjeronauk!

Budući da je riječ o svećeniku vjeroučitelju, suspenziju može odrediti samo Crkva, ali ne i škola. No, nasilnog vjeroučitelja Crkva nije suspendirala do okončanja sudskog spora
 CROPIX

OSIJEK - Nasilni svećenik Željko Zuanović , iz Rušćice u općini Klakar, u Brodsko-posavskoj županiji, kojeg je osječka policija zbog prijetnji nevjenčanoj supruzi K. Z. i zapuštanju njihovo dvoje malodobne djece 8. prosinca prošle godine privela a potom i kazneno prijavila, i dalje - kao da se ništa nije dogodilo - predaje vjeronauk u Osnovnoj školi Vladimir Nazor u Slavonskom Brodu i još druge dvije škole u istoj županiji.

U OŠ Vladimir Nazor kažu da oni nisu u mogućnosti poduzeti nikakve mjere protiv župnika prijavljenog za obiteljsko nasilje, već da je sve u rukama Đakovačko-osječke nadbiskupije. Slično su na upit Jutarnjeg odgovorili i iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Skandalozno ponašanje

“Uza sve uvjete koje moraju zadovoljavati osobe u školskoj nastavi, vjeroučitelji moraju dodatno imati i kanonski mandat od nadležnog dijecezenskog biskupa. U skladu s time, za pitanja moralnosti vezana uz njihov privatni život, vjeroučitelji-svećenici odgovaraju Katoličkoj crkvi”, stoji u odgovoru Ministarstva znanosti i obrazovanja. Čim su mediji izvijestili o skandaloznom ponašanju župnika, Ministarstvo je zatražilo očitovanje o nasilnom vjeroučitelju od Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije, a nisu potvrdili da su odgovor i dobili.

Zahtjev za suspenziju

Jednako je ignoriran i upit Jutarnjeg upućen Biskupijskom tiskovnom uredu Đakovačko-osječke nadbiskupije, zašto vjeroučitelj nije suspendiran do okončanja postupka.

Da se radilo o bilo kojem drugom nastavniku sličnog ponašanja, suspenziju bi mogla odrediti uprava škole, no budući da je riječ o vjeroučitelju, to može uraditi jedino Crkva. Ona to nije učinila.

Kad je afera otkrivena, Autonomna ženska kuća zatražila je suspenziju velečasnog Zuanovića, smatrajući da je njegov čin nasilništva nespojiv s predavanjem vjeronauka u školama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:00