NAJČUVANIJA TAJNA

Svećenika koji oda ispovijed može spasiti samo Papa

Nekad nije dosta ispovijediti grijeh, nego treba učiniti sve da se popravi šteta izazvana grijehom

ZAGREB - Velečasni Željko Gruberović reagirao je na jedini ispravan način - rekao nam je dr. Stanislav Vitković, prebendar prvostolne crkve zagrebačke, komentirajući slučaj hrvatskog svećenika koji je nagovorio vjernicu, nakon što mu je to ispovjedila, da prizna vlastima da je lažno optužila čovjeka za silovanje.

Bez straha i ustručavanja

Podsjetimo, Gruberović, koji je svećenik američkoj saveznoj državi New Jersey, uvjerio je Biurny Peguero Gonzalez (27) da prizna svoje lažno svjedočenje i tako oslobodi nevinog čovjeka. Pri tome, Gruberović nije ni jednog trenutka odao ispovjednu tajnu, koja strogo obvezuje svećenike da sve ono što su doznali u ispovjedaonici sačuvaju za sebe.

- Da on njoj nije uvjetovao odrješenje grijeha time da se ode sama prijaviti, onda bi ispovijed bila nevaljana. U ovakvim slučajevima nije dosta samo ispovjediti grijeh, nego treba i učiniti sve da se popravi šteta izazvana grijehom - pojašnjava Vitković. On je već dulje vrijeme “ispitivač za ovlasti ispovijedanja” u zagrebačkoj nadbiskupiji, što će reći, osoba koju imenuje nadbiskup i čiji je cilj organizirati svojevrsne testove za đakone i mlade svećenike kako bi utvrdio jesu li spremni za obavljanje zahtjevne ispovjedničke službe. Vitković kaže da je u cijeloj priči jako bitno što Gruberović nije odao ispovjednu tajnu - obvezu koju u Katoličkoj crkvi shvaćaju vrlo ozbiljno jer jamči vjerodostojnost važnog sakramenta ispovijedi.

- Ispovjedna tajna je uspostavljena kako bi se ljudi mogli ispovijedati bez straha i ustručavanja i pri tome biti sigurni da ono što su rekli svećeniku nikada nikome ne bude preneseno. To je njezin pravi smisao - da zaštiti ljude koji dolaze na ispovijed opterećeni svojim grijesima - kaže Vitković.

Kazna je izopćenje

Monsignor Jorge Ramos, regionalni vikar Prelature Opus Dei za Hrvatsku i jedan od najzaposlenijih ispovjednika u zagrebačkoj nadbiskupiji, kaže kako “Crkva izjavljuje da je svaki svećenik koji prima ispovijedi obvezan, pod prijetnjom najstrožih kazni, održavati posvemašnju tajnu o grijesima koje mu je pokornik ispovjedio”.

Dr. Vitković kaže kako u slučajevima mogućeg odavanja ispovjedne tajne treba razlikovati dvije situacije - izravno i neizravno odavanje ispovjedne tajne.

U slučajevima kada svećenik bilo kome kaže ime osobe i grijeh koji je počinila, kažnjava se izopćenjem latae sententiae, kojeg može opozvati samo Sveta stolica, dakle papa. Kod neizravnog odavanja ispovjedne tajne, nastavlja Vitković, može se govoriti o slučajevima kada svećenik “neoprezno” kaže nešto o grijesima koje je čuo u ispovijedi, i pri tome ne kaže ime osobe koja ju je počinila, ali bi se ipak iz njegove izjave možda moglo zaključiti o kojoj osobi je riječ. To je blaži oblik i za njega također postoji kazna, ali ne tako stroga.

Kraljičin ispovjednik

Za monsignora Ramosa nema dilema kada je u pitanju ispovjedna tajna.

- Svećenik zna da ne može ništa govoriti. Među nama štujemo svetog Ivana Nepomuka kojeg je papa Benedikt XIII. proglasio svecem i mučenikom ispovjedne tajne. Bio je on kraljičin ispovjednik i kao takav čuvao je pred ljubomornim kraljem Vaclavom IV. ispovjednu tajnu ne htijući otkriti ništa od onoga što je doznao u ispovijedi. Kralj ga je dao baciti u rijeku Vltavu i tako Ivan pogibe kao mučenik - ispričao nam je msgr. Ramos o svecu zaštitniku svih ispovjednika.

Slučaj iz Hitchcockova kultnog filma

Tema ispovjedne tajne doživjela je i svoju ekranizaciju - u kultnom trileru “Ispovijedam se” iz 1953., koji je režirao legendarni Alfred Hitchcock (i sam katolik), Montgomery Clift glumi svećenika Michaela Logana kojem ubojica ispovijedi svoj zločin. Logan zbog ispovjedne tajne ne može prijaviti ubojicu, čak i kada sumnja na ubojstvo padne na njega. Vitković naziva taj film “poučnim” te kaže da ispovjedna tajna može svećenike dovesti u “delikatne” situacije. Primjerice, kada ga se lažno optuži da je odao tajnu, a on se ne može braniti jer o sadržaju ispovijedi mora šutjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:16